Вторник, 14 Май 2024, 10:36

Илинден в село Безден

21 Юли 2023, 00:18
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 242 0


Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия е живял около 900 години преди Рождество Христово и бил от град Тезвия в Палестина. Вярва се, че светецът е покровител на светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата на стопаните от пожари.

В община Костинброд три храма са кръстени на светеца Илия : храм “Свети пророк Илия“ в с. Безден, „Св. пророк Илия“ в с. Голяновци и параклис „Св. Илия“ в махала Червена ябълка, с. Царичина.

По случай храмовия празник, курбан за здраве беше осветен и раздаден в двора на църквата в село Безден. Отец Желязко Симонов отслужи света литургия и благослови всички присъстващи.

На църковния празник присъстваха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, зам.-кметът, г-н Александър Ненов, общинските съветници – г-жа Анелия Велева и г-жа Кристина Александрова, г-жа Гергана Величкова – кметски наместник на с. Опицвет, жители и гости на селото.

През изминалата година се реновира камбанарията на Храм „Св. Пророк Илия“ в село Безден. Средствата за ремонта бяха подсигурени от бюджета на Община Костинброд и гласувани единодушно от Общински съвет – Костинброд.
След водосвета и раздаването на курбана в село Безден кметът на община Костинброд заяви, че ще продължава да облагородява селото. През тази година в центъра на селото се изгради фитнес на открито. Той се намира в близост до спортното игрище, което общината изгради преди няколко години. А след вътрешния ремонт на кметството и изграждането на на детската площадка в двора му, през тази година ще бъде реновиран изцяло и площада в село Безден.

Община Костинброд ще продължава да инвестира и подобрява условията на живот в красивото и китно българско село Безден.

Източник: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (133)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete