Вторник, 14 Май 2024, 23:39

Илия Луков гостува на събора в с. Голема Раковица

2 Май 2022, 13:52
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1213 1


С патриотична програма на 1-ви май 2022г. в 19,00 ч., с. Голема Раковица, общ. Елин Пелин, отбеляза 146 години от Априлското въстание и опожаряването на селото.
В Църковното евангелие на местния храм – „Св. Николай Мирлийски Чудотворец“, поп Стоил Драганов е написал следното за турските зверства: „Църквата изгориха на 1876 лето на 2 май сряда, часа на 9. Беше селото 266 кащи – неизгорени бяха 36 кащи.“
Всяка година на 2 май в село Голема Раковица се провежда селищен събор, посветен на избухването на Априлското въстание. Селото е опожарявано два пъти от турците – преди и след Априлското въстание. Множество са избитите и заточени бунтовници от Голема Раковица, сред които Гато Стоянов Шишков – сподвижник на Левски и председател на Революционния комитет в Раковица, заточен на о-в Родос.
С падане на колене и едноминутно мълчание в памет на героите, жителите на селото почетоха паметта на загиналите свои предци за свободата на България.
Кметският наместник на селото Александър Нешев приветства жителите и гостите на Голема Раковица по случай селищния събор, който след 2-годишно прекъсване заради пандемията, тази година отново се възроди. Традиционно, празничната програма бе открита от Женската певческа група за автентичен фолклор от селото.
След тях, на сцената излязоха гайдарите от Гайдарски състав „Петко Войвода“ с ръководител Иван Балабанов. Сред участниците бе и танцова формация „Шопе“, създадена през 2009 г., с ръководител Снежана Серафимова. Вокална група „Камбанки“, Виолета Костадинова, малките дарования – Мария и Калоян Иванови, Танцов състав „Габра“ бяха част от богатата фолклорна програма.
Кулминацията в нея бе гост-изпълнителят Илия Луков, чиито родолюбиви песни вдигнаха още повече духа на жителите и гостите на селото. На площада се изви голямо хоро под звуците на обичаните песни на Илия Луков, възпяващи храбростта и героизма на българските войводи и непримиримият дух на българина. В края на своето музикално участие, Илия Луков се обърна към хората с апел да пазят българщината, обичаите и фолклорът, защото в днешни времена те са поставени на изпитание. Народните хора и веселие продължиха до късно вечерта на площада, а небето над Голема Раковица грейна в празнична заря.




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Георги Димитров 3 Май, 23:54

    Може би след 2 годишната пауза, но може и да си беше тъй, но съборчеъо в селото стана много добре според мен. Имаше танци, песни, веселба за хората и гостите. Мен лично ме зареди с полужителна енергия, колкото и трудно да е в днешният живот.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete