Неделя, 28 Април 2024, 16:00

Информация за заболяването ку–треска от РЗИ–Софийска област

15 Април 2013, 08:30
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3678 0


През последното десетилетие в Софийска област се развиха 2 епидемии от Ку – треска: в Етрополска община и в Ботевградска община.
Заболяванията протичат с картина на атипична пневмония, като най-честите симптоми са остро начало, повишаване на телесната температура до 39-40 С, с изразено втрисане, отпадналост, болки в мускулите и ставите. При рентгенологично изследване се установяват данни за засягане на белия дроб.
Основен източник на инфекция за човека са домашните животни /главно овце и кози/, които боледуват безсимптомно. Причинителят се настанява трайно в пикочо-половата система на инфектираните животни. Отделя се най-масово по време на раждания и особено при аборти с изхвърлените плодове, плодни обвивки и течности, както и с млякото. Активирането на инфекцията се наблюдава през зимно-пролетния сезон, съпътстващ с агнилния период на овцете и козите.
Човек се заразява най-често по инхалаторен път. Контаминираните животински плодове, плодни обвивки и течности могат да се аеролизират при определени условия в оборите. При сухо и ветровито време заразни аерозоли могат да бъдат отнети на километри разстояние. Не са изключени и други пътища – алиментарен, контактен и по-рядко трансмисивен /при ухапване от кърлежи/.
Най-често се появяват случаи на Ку – треска през м. април и май, което налага да напомним на гражданите за опасността от нея.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete