Петък, 3 Май 2024, 00:28

Интервю с Венета Гергова - Зам. Кмет на община Етрополе

14 Август 2014, 15:10
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2679 4


Интервю по проект: „Устойчиво развитие на община Етрополе чрез ефективно взаимодействие на заинтересованите страни при формиране, изпълнение, контрол и мониторинг на общински политики”, договор № 13-13-152/01.11.2013 г.,  
Оперативна програма “Административен капацитет”
 
Г-жа Венета Гергова – Зам. Кмет на община Етрополе

І.Въпроси:

Има ли приемственост на новия план за развитие спрямо предишния и в какво се състои?
Категорично, да. Новият план включва всички онези мерки и проекти, които не сме успяли да осъществим през изминалия период. Постигнатите резултати никак не са малки. Към момента, за последните два мандата на управление, Община Етрополе е разработила, изпълнила и изпълнява 40 проекта на обща стойност 65 млн. лв.  С реализацията на тези проекти бяха достигнати в голяма степен приоритетите за развитие на общината по отношение на подобрения в инфраструктурата, социалните дейности, спорта, туризма, образованието и здравеопазването. В новия програмен период продължаваме започнатото.

Какви са основните цели, към които Общината ще се фокусира през следващите 6 години?
Основната ни цел е да надградим постигнатото до момента, като с това постигнем  устойчиво икономическо, социално и културно развитие на Общината и висок жизнен стандарт на гражданите.

Кои са приоритетните области за развитие пред Общината до 2020 г.?
Както до момента, така и за напред  основните ни усилия ще са насочени към подобряване на обществената инфраструктура и на жизнената среда, осигуряващи висок жизнен стандарт. Бихме искали по този начин Общината да се утвърди като предпочитано място за живот и реализация.
Наясно сме с проблемите на безработицата и ниските доходи, които в действителност за Етрополе са под средните за страната, но все пак са налице. Ето защо основен приоритет и през следващия програмен период ще бъде  развитието на икономиката на територията на Община Етрополе и увеличаване на нейната конкурентоспособност.
С цел улеснение на бизнеса и по-качествени административни услуги, насочени към гражданите, ще продължим да повишаваме административния капацитет и качеството на работната сила в Общината.

Какви мерки се предвиждат за подобряване на техническата и социална инфраструктура, обслужваща населението на Общината?
През новия програмен период ще продължим да подобряваме състоянието на пътната инфраструктура, ВиК мрежата, мерки за предотвратяване на потенциални бедствия.  Важно за етрополци е да знаят, че новият план за развитие включва  доизграждане на градска пречиствателна станция за питейни води, която ще бъде допустима дейност по Оперативна програма „Околна среда”.
Ще продължим да подобряваме също инфраструктурата, ползвана от групи в неравностойно положение, образователната, здравната инфраструктура, както и да опазваме и обогатяваме на културно-историческото наследство в Община Етрополе.

По какъв начин община Етрополе възнамерява да привлича инвеститори?
Сериозен проблем за Общината е недостатъчната инвестиционна активност както от страна на местни, така и на външни инвеститори.  Ето защо в плана за развитие са предвидени мерки за подобряване на бизнес-средата за инвестиции, стимулиране на инвестициите във високотехнологични и иновационни производства и създаване на подпомагащи развитието на бизнеса структури.  Предвидено е също развитие на медицинска индустрия и превръщането на медицинското обслужване в успешен пазар и създаване на публично-частни партньорства в различни обществени сектори.

Как Общинския план за развитие на Община Етрополе за периода 2014-2020 г.  предвижда да се подобрят условията за живот на младите хора?
Предвижда се стимулиране на младежите за включване им в обществения живот, както и подобряване на качеството на образованието, възстановяване и изграждане на детски и спортни площадки, подобряване на учебната и материално-техническата база в училищата, детските градини и детските ясли.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Проектът се финансира от Европейския съюз и от Държавния бюджет на Република България.
 


Това интервю е създадено в рамките на Проект „Устойчиво развитие на община Етрополе чрез ефективно взаимодействие на заинтересованите страни при формиране, изпълнение, контрол и мониторинг на общински политики” по договор № 13-13-152/01.11.2013г., който се осъществява с финансовата подкрепа  на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието му носи Община Етрополе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПАК.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Август, 22:52

    Тая говори глупости. Догодина има кметски избори и нея сигурно няма да я има в общината. Стига с това самочуствие.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Август, 21:25

    В: защо интервюто не е с кмета?
    О: той не ходи на работа от месеци :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: кочо циганина 9 Септември, 13:03

    Като ми четат децата втобиографията на кмето щото не мога да чета - бил начални щаба,бил полоковник и прпочее,ще рече човяк - бря,каков учен кмет имаме,но се питам язе - на какви войски и бил началник?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: На кочо съсед 9 Септември, 13:09

    Трудовак е бил Кочо,трудовак.Разбра ли сега?На половината цигани от Етрополе и селата е бил началник по Татово време.Сега разбра ли защо два мандата е избран за кмет?Щото е бил трудовак и е бил много добър човек.Удрял е циганите по главата не с желязото на лопатат,а с дръжката,за да слушат,за да се учат на занаят и да стоят комунизма,за да има 25 години какво да се краде.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete