Сряда, 8 Февруари 2023, 12:25

Инвестиции за над 70 млн. лв. стартират в Индустриалната зона – Костинброд

20 Януари, 20:00
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 173 2


Инвестиции в размер на 70 млн. лв. стартират в Индустриалната зона – Костинброд.

Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в зоната. До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.
Икономическият министър посети региона по покана на кмета на общината Трайко Младенов и се запозна с някои от проблемите на бизнеса в региона, както и плановете им за развитие.

„Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури“, коментира министър Стоянов. По думите му в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. „Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра“, подчерта министър Стоянов.

Една от най-големите гръцки компании за производство на шоколад и други сладкарски изделия планира да премести цялото си производство в България. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с ръководството на „Интерион“ АД. Компанията произвежда продукти под търговската марка „NuCrema“ и към момента има намерение за нови инвестиции в развитие в Костинброд.

Инвестиция от 12 млн. лв. стартира и един от най-големите производители на врати, прозорци и щори не само в България, но и в Европа – „Ролпласт Груп“ АД. Това стана ясно по време на посещението на икономическият министър в завода на компанията. Той се запозна с процеса на производство и инвестициите в нови машини и техника. През последното десетилетие цялото производство на „Ролпласт Груп“ АД е изнесено в района на Костинброд, а компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но реализира експорт и за държави от целия свят. „Близостта до София е била движещ фактор за съсредоточаване на толкова инвестиции в региона, но сега държавата и местната власт трябва да създадат повече предпоставки за балансирано развитие на региона“, коментира Никола Стоянов по време на среща с кмета на общината.

Градоначалникът представи и новостартиращите инвестиционни проекти в региона, които на практика предвиждат създаването на нова индустриална зона в региона. Основен проблем остава недостигът на кадри, като бе договорено общината и министерството да си партнират в инициативи за популяризиране на възможностите, които предлагат работодателите в региона.
Източник: Министерство на икономиката и индустрията

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Януари, 20:58

    Ше има яко крадене.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Януари, 22:28

    Тия до кацата с меда, ще оближат пръстите л

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (40)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (40)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (833)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1988)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (124)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (117)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (378)
70% Complete