Четвъртък, 9 Май 2024, 05:26

Иран е скрил под земята новия завод за обогатяване на уран

8 Януари 2012, 18:23
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1749 0


В най-близко време в Иран ще бъде отворен подземният ядрен център Форд за обогатяване на уран. Заводът се намира в околностите на град Кума на 156 км. южно от иранската столица Техеран. Както съобщи председателят на иранската организация за атомна енергетика Ферейдум Абаси, в центъра ще се провежда обогатяване на уран до 20%, 4% и 3,5%.
По неофициални данни обаче, заводът вече е започнал работа. Прогнозите на ирански експерти са за утрояване на производството на обогатен уран до 20% след въвеждането в експлоатация на обекта. Не случайно иранските власти са поръчали преместването на най-новите съоръжения от ядрения център в Натанц именно в подземния ядрен център в Кума, коментира руският вестник „Комсомолская правда”.
Иранските власти също изразиха готовността си за износ на ядрената си продукция. По този начин Иран ще може самостоятелно да произвежда тежка вода, която има широко приложение в медицината.
Междувременно, западните експерти не изключват несговорчивостта на Техеран по ядрения въпрос да доведе до силова операция срещу иранските ядрени обекти. В отговор на подобни предложения властите на Иран заявяват, че в случай на необходимост, могат да пренесат ядрените си обекти на безопасни места. Не случайно по-голямата част от ядрения център Форд се намира в подземни бункери – за да обезопаси производството от възможни авиоудари на американските и израелските военновъздушни сили.

Източник: Focus-news.net

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete