Петък, 17 Май 2024, 13:32

Историческата възстановка "Последните дни на Иван Шишман" въздейства с професионална актьорска игра

25 Септември 2014, 13:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4622 6


Миналото и настоящето в една писана през вековете история за крепостта „Боженишки Урвич” се срещнаха под нейното подножие в  грандиозен спектакъл „Поледните дни на Иван Шишман”, който бе представен от Народно читалище „Хр.Ботев 1884”. Стотици жители на общината станаха за първи път свидетели на една умело пресъздадена възстановка, в която взеха участие 150 самодейци, ученици и артисти. Повече от 1000 човека изживяха историческите събития, станали през 14 век, когато местните българи защитават последната българска крепост, завладяна от Османската империя. Тази година се навършиха 95 години от откриването на историческите находки в крепостта.
Официални лица на спектакъла бяха кметът на общината Георги Георгиев, зам.кметовете - инж. Цанко Цанов и инж. Красимир Андреев, председателят на Общински съвет Йорданка Лалчева, Цеца Иванова - Секретар на Община Ботевград, ученици и учители от основни и средни училища в общината. Сред гостите бяха кандидатите за народни представители Яница Иванова и Димитър Делчев - водач на листата на Реформаторски блок за 26 МИР-София област.
 
Спектакълът „Последните дни на Иван Шишман” е реализиран по проект „Ботевград-привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”. Сценарист и режисьор е  Димитър Шарков.

Спектакълът прикова вниманието на публиката с невероятното съчетание на аудио-визуалното въздействие и великолепната игра на всички участници, които дадоха всичко от себе си на сцената, сякаш присъстващите наблюдаваха професионален театър. Заслугата за усмивките и сълзите по лицата на гостите бяха дело на изявени в духовната сфера имена в Ботевград, а също така и талантливи ученици.

В ролите видяхме великолепните изпълнения на актьорите Веселин Вълков (Цар Шишман) и Николай Найденов (младоженецът Момчил). Останалите главни роли бяха поверени на Тодор Василев (Севаст Огнян) и на Полина Дишкова (Яна-дъщерята на Севаст Огнян). Общо 6 коня от с. Боженица бяха наети във възстановката и допринесоха за по-пълното пресъздаване на историческите събития, за което присъстващите бяха очаровани и възхитени.  Във  възстановката участваха още учениците от ПГТМ „Хр.Ботев” с ръководител Петя Николова, ученици от ПМГ”Акад. проф. д-р Ас. Златаров”,  танцов състав на Ансамбъл „Ботевград” с хореограф Стоян Стоянов, Общински и Младежки духови оркестри с диригенти Иванка Савова и Константин Гайдарски, Мажоретен състав с ръководител Иванка Христова, Градски смесен хор с ръководител Татяна Цонкова, Драматичен театър с ръководител и режисьор Веселин Вълков и „Самоделен театър -11”, в ролите на вестоносците бяха Християн Христов и Георги Цанов, Мирослав Тончев (монахът Драгомир), Недялко Делчев (Игуменът на манастира).
Организатор на спектакъл-възстановката „Последните дни на Иван Шишпман” е Община Ботевград.  Поздравителни адреси бяха получени от Президента на Република България Росен и Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки.
 
Подготовката по реализация на възстановката започна на 2 септември, съобщи за balkanec.bg Маргарита Кирова-председател на НЧ „Хр.Ботев”. Освен 150-те  участника в подготовката на спектакъла са ангажирани още толкова хора. Изготвени бяха специални декори, героите бяха облечени в автентични облекла, набавени бяха реквизити по пълното бойно снаряжение. За целта са наети фирми по реализация на проекта, а задачата на читалището бе да осигури актьори и да възпроизведе спектакъла, каза още Маргарита Кирова. „Това е първата, но не последна възстановка. Спектакълът е готов продукт и може да се използва всяка година, а облеклата и костюмите, които специално са изработени ни пренасят във времето на турското робство, така че той е един готов урок по история за всички поколения - следващи и по-следващи. Радвам се, че така добре се получи и че младите хора слушаха спектакъла с интерес. Нашият труд в продължение на един месец даде много положителни резултати. Нашите самодейци много бързо се запалиха по възстановката и научиха текстовете си много бързо”. Това каза в заключение читалищният председател Маргарита Кирова.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Септември, 14:38

    Кои са били повече - участниците или публиката?
    Ще има ли повторения на представлението? Ако няма, т.е. ако не стане то достояние на много повече хора, какъв е смисълът на похарчените европейски и общински пари?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Септември, 15:09

    Искаме и работещите да видим нещо. Стига всичко да се прави за пенсионерите, и то предизборно.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Радой 25 Септември, 17:19

    Да се смея ли .... или да плача?!? :idea:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Септември, 19:20

    Явно някой не е прочел а коментира за N1

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Септември, 22:14

    аз пък си мисля че в ония времена е нямало такива мраморни облицовки.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Септември, 10:31

    не мисли много, че не ти се отдава

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (246)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete