Четвъртък, 27 Януари 2022, 08:21

Исторически музей Правец очаква посетители по време на Коледните празници

23 Декември 2021, 22:14
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 815 7


Исторически музей Правец съобщава, че по време на Коледните празници от 24 до 28 декември ще работи без прекъсване с нормалното работно време за този сезон от 9.30 до 17.00 часа. Обектите ще бъдат отворени за посетители. В Музея на центъра, освен постоянната музейна експозиция гостите ще могат да разгледат и гостуващата изложба от РЕМ Пловдив „Времето на алафрангата”. В средата на ХІХ-то столетие се ражда стилът „А ла франга“, което ще рече „по френски маниер“ и отразява епохата на проникване на културно влияние от Европа. „Алафранга“ се нарича както новата възрожденска къща и нейния нов интериор и мебелировка, така и изисканите маниери на изразяване и общуване, а също и модата в облеклото. Алафранги се наричат и стенните ниши, които са специфични за къщите в Стария град на Пловдив. Те често са изписани с пейзажи от европейски градове или са запълнени с ценни предмети, пренасящи част от културата им. А ла франгата е култура, знак на приобщаване към новото, към европейското. Това е промяната, която настъпва във всички сфери на бита и културата, в начина на живот на българите. Оригинални предмети илюстрират стилът „алафранга” в модата и облеклото, в домашната уредба, в ежедневието и бита, в съобщенията и общуването, в забавленията и още… Една красива красива, интересна и емоционална изложба.

В Музеен комплекс при Родната къща на Т. Живков, освен уникалната и единствена по рода си в България експозиция с колекция подаръци на държавния глава и България от цял свят, може да се види и ретро изложбата „Компютри марка Правец”, както и експонираната на открито фотоизложба „Великолепието на китайските народни носии” Тя е организирана от Посолството на Китай в България и Исторически музей Правец. За пръв път е показана през м. ноември 2021 г. в София пред НДК и след това вече е в Правец при нас. Облеĸлото e не само чаcт от човешкия живот, но и важен ноcител на тpадиционната кyлтypа, олицвeтвоpява обичаите и еcтетичесĸото чyвcтво на pазличните националноcти в Китай, формирали единна култура.

Планирайки Коледните празници моля заповядайте при нас в Исторически музей Правец. Има с какво да ви заинтригуваме. Всеки може да види нещо интересно.
Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

 • Отговори (0) (2)
  1. добавен от: Анонимен 23 Декември, 23:38

  Да бе да :)

 • Отговори (6) (4)
  2. добавен от: Анонимен 24 Декември, 06:56

  Откровено, това е може би най-поддържания музей и с интересни инициативи. Ма много проклета шефка.

  • (8) (6)
   1. добавен от: Анонимен 24 Декември, 12:28

   Защо да е проклета? Че си гледа работата ли?

  • (6) (7)
   2. добавен от: Анонимен 24 Декември, 14:42

   Не че е тъпа овца

  • (6) (2)
   3. добавен от: Анонимен 24 Декември, 15:46

   Ти от витрината в отдел Неандерталци ли си?

 • Отговори (0) (6)
  3. добавен от: Анонимен 24 Декември, 14:42

  Правчанин и музей

 • Отговори (1) (5)
  4. добавен от: Анонимен 26 Декември, 21:06

  За там стига един човек да отваря, там никой не влиза не е ли в тежест на общината толкова персонал

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (16)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

Анкета » коментари (16)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

отговори
Да, напълно независима е (78)
70% Complete
Не, не е независима (1221)
70% Complete
Частично независима е (158)
70% Complete
Нямам мнение по въпроса (58)
70% Complete