Петък, 17 Май 2024, 11:18

Исторически музей Правец отбелязва с уникални изложби 34 години от обявяването на Правец за град

15 Октомври 2015, 16:33
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1298 0


По традиция Исторически музей-Правец се включва в програмата посветена на 34-та годишнина от обявяването на Правец за град с поредната гостуваща изложба „Съкровището на българските ханове” съкровището от Над Сент Миклош. Изложбата е експонирана в залата за временни изложби на Исторически музей Правец.
Златното съкровище на българските ханове е намерено на 03.07.1799 г. край град Над Сент Миклош (Голям Свети Никола) в областта Банат, Румъния.

Изложбата представя 23 уникални съда с различна форма и големина – 7 големи кани, 1 фиала, 4 таса с токи за окачване, 4 чаши, 3 зооморфни бокали, 2 патери, т.е. разлато-плитки черпаци, 1 ритон (златен рог) за пиене, 1 дълбока купа. Всичките те са свързани с българските ханове през VІІ – VІІІ в. Съдовете от съкровището са с прецизна ювелирна изработка, върху някой са представени историко-митологични сцени и надписи на старобългарски език. Повече от два века след откриването му съкровището все още е загадка за учените и крие своите тайни.
Изложбата е реализирана със съдействието на Националния архелогически музей  и Националния исторически музей - София
Изложбата ще бъде открита на 16 октомври по повод празника на град Правец.

Очакваме посетители до 22 ноември 2015 г. включително.

През тази година на 16 октомври отбелязваме и 120 години от основаването на Народно читалище „Заря 1895”. Във фоайето на читалището ще бъде открита още една изложба „120 години читалищна дейност в Правец”, проследяваща развитието на тази културна институция.

От изключително значение за нас е да съобщим, че ще покажем и гостуващата експозиция „България на длан”, която включва триизмерни репродукции (мини-копия) на най-известните културно-исторически сгради, паметници и знакови места в България. Тази изложба е уникална и ще стои поне до пролетта на 2016 г. Заслужава си да се види от всички граждани и гости на Правец, региона и страната. Посещението на експозицията ще се осъществява чрез Исторически музей-Правец.
                                                          
 
                                                                                              Исторически музей-Правец


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete