Петък, 29 Март 2024, 11:43

Исторически музей Правец представи две изложби по случай 35 години градско начало

16 Октомври 2016, 21:30
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2159 0


По повод 35 години град Правец днес Исторически музей Правец представи две изложби. Експозицията „Изкуствата на Тибет” бе подредена в музея, а другата-  „Правец – древност и съвремие” бе разположена във фоайето на читалище „Заря 1895”.
 
 Изложбата „Изкуствата на Тибет” гостува от музея в Димитровград. Директорът на музея Татяна Борисова сподели, че това е една изключително интересна изложба, с различно излъчване и очарование. Г-жа Борисова разведе госите из обхвата на изложбата, като им разказваше любопитни факти за традициите на тибетските жители. Всички присъстващи имаха възможността да се докоснат до мистиката и мърдростта на Изтока, до символите на будизма и характерните тибетски напеви. Експозицията включва повече от 100 предмета, свързани с бита, религията и културата на Тибет. Експонатите са подарени на музея в Димитровград през 2011г. от извънредния и пълномощен посланик на КНР в България. Изложбата ще гостува в Правец до 25.01.2017г.

Тибет – „покривът на света” е едно красиво място, богато с традиции, изкуство и символика.
Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, които бяха подредени в Исторически музей Правец. Представени бяха и така наречените „ленти сутра”, които и сега са задължителен елемент от декора на будитските манастири. Интересни са и така наречените „танки”. Танка на тибетски език е цветен бродиран или рисуван свитък от плат, коприна или хартия и представлява вид картина, характерна за тибетската култура. Изложбата включва и автентичен интериор на тибетски дом, в който неизменно присъства т.нар. чема – кутия за съхранение на ечемик и гравирани култови плочки, изнасяни традиционно пред дома за тибетска нова година, както и скрин с изящни дърворезби на дракони.
Експозицията представя и ювелирното изкуство на старите тибетски майстори.
 
Другата изложба „Правец – древност и съвремие” включва фотоси и предмети, свързани с историята и развитието на градаа от миналото до наши дни. Изложени са почетни знаци, плакети  и символи, както и герба на Правец във времето.
Експозията разказва: Правец има древни корени и богато историческо наследство. Траки и римляни, прабългари и славяни, завоеватели оставят мълчаливи послания от различни епохи в тракийски могили, в руините на древните крепости, църкви и манастири, в останки от стари каменни пътища и мостове, некрополи и селища.
Културните наслоявания и откритите находки показват демографска, битова и стопанска приемственост в овлавяването и усвояването на Правешката котловина през Античността и Средновековието, когато крепостните съоръжения на Градище, Боровец, Острома и Боготвор изпълняват важни охранителни и комуникационни функции.
 
Преди откриването на двете изложби в 17:30ч.  на площад „Тодор Живков” започна празничната програма с участието на Духов оркестър и мажоретен състав- Ботевград. В 18:30ч. се състоя тържествено честване по повод 35 години градско начоло. Последва  празничен спектакъл на Нешка Робева -  „Мистерията Еньовден”  и празнична музикална заря.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete