Сряда, 24 Април 2024, 17:01

Исторически музей - Правец приключи изпълнението на проект по Програмата за Трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България - Сърбия 2014-2020г.

19 Ноември 2018, 10:36
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1665 0



Исторически музей-Правец съвместно с община Сурдулица, Република Сърбия успешно приключи изпълнението на спечелен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България - Сърбия 2014-2020г. „Развитие на туризма в трансграничния регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителни културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец” с референтен номер СВ007.1.11.151. Община Сурдулица е Водещ партньор.

Проектът е с инвенстиционен характер и срокът за изпълнение е до 22 ноември 2018 г. Чрез изпълнението на този проект се реализират дейности за изграждане на туристически атракции - градски парк с обществена значимост в гр. Сурдулица и мерки за консервация, реставрация и експониране на три броя културно-исторически паметници в община Правец – два музейни обекта в с. Видраре (Старо класно училище и хан от ХІХ век с експозиции) и един археологически обект с останки от стар манастир и църква от ХІV век в с. Осиковица. Постигната е основната цел - по-добро представяне на природното и културно-историческо наследство на двете общини по конкурентен и привлекателен начин.

Изцяло приключиха дейностите по консервацията и експонирането на археологическия обект "Останки от средновековната църква" Света Богородица " от ХІV в. и по-ранните структури около нея в с. Осиковица, местността Манастира. Обектът е цялостно консервиран и експониран на място, поставени са информационни табели, представящи археологическия паметник. Постигнат е потенциал за превръщането му в атрактивно място за развитие на културен туризъм. На 08.09.2018 г. на традиционния празник-курбан, провеждан ежегодно на това място, обектът бе тържествено открит от кмета на община Правец – Румен Гунински.

Завърши консервацията и реконструкцията на музейните обекти в с. Видраре: Старо класно училище от 1848 г. и ханът на Вутьо Попиванов (Туняка) от 1820 г. Постигнат е максимално автентичен вид на двата архитектурни паметника от епохата на българското Възраждане. Реконструкцията им е извършена с материали и технологии, близки до оригиналните.

Старото класно училище отваря врати на 1-ви януари 1848 г. В сградата е подредена нова музейна експозиция, отразяваща развитието на Видраре като древно селище-кръстопът на епохи, населявано през различните епохи от древността до първите десетилетия на ХХ век. Направена е оригинална възстановка на стара класна стая от епохата на Възраждането с дървените чинове, писочницата с пясък, Неофитовите взаимоучителни таблици, мястото за сядане на даскала, ъгъла за наказания на непослушните ученици, иконата на Св. Св. Кирил и Методий. Изключително обогатена е етнографската част от експозицията, като са реализирани възстановки на помещението „кащи”, включващо домашното огнище с паралията и трикраките столчета и на работната одая, в която сръчните ръце на някогашните видрарки са изработвали всички тъкани, необходими за домакинството. Шарените черги, памучните завивки с дантела, кенарените кърпи, носиите пресъздават в шарки и багри домашният уют и стремежа към красота във времето на Възраждането.

Музейната експозиция в Туняковският хан е развита в четири помещения. На първото ниво е помещението на хана от ХIХ в. и в непосредствена близост е одаята за гости. Реализирана е оригинална етнографска възстановка на хан от ХIХ в. Представен е дървен тезгях с оригинални кръчмарски съдове и аксесоари, дървено шкафче. В хана са експонирани две дървени маси със столчета за сядане и пейки покрай стените. В одаята за гости е експониран дървен нар, застлан с черга, оригинална масичка с две столчета и движими културни ценности характерни за епохата. Второто ниво е отделено от хана с три дървени стъпала. Там в две неголеми помещения чрез снимков веществен и документален материал, представяме експозиционен разказ за мястото на с. Видраре в национално-освободителните борби на българския народ с акцент върху създаването и дейността на Тайния революционен комитет „Хасан Касан” от времето на Васил Левски. В едната зала под оригинален дървен нар е скривалищгето в мазето, използвано от Васил Левски, от където в случай на опасност, през таен вход и тунел под земята, той е могъл да се скрие в близката гора.
Официалното откриване на двата реновирани музейни обекта се състоя на 16 ноември 2018 г.

Художествено-пространственото оформление на музейните експозиции в двата обекта е съобразено именно с автентичния вид и с архитектурното решение на възрожденските паметници. Двете музейни експозиции са експонирани на високо професионално ниво.

В община Сурдулица е изграден обновен градски парк като място за отдих, туризъм и социални контакти.
Реализирането на устойчив туризъм чрез възстановяване, опазване, социализиране и представяне градския парк в Сурдулица като туристическа атракция, експонирането на двата музейни обекти в с. Видраре и археологическия обект в с. Осиковица, община Правец е добра основа за прилагането на последващи и надграждащи инвестиции, което стимулира мултипликационния ефект от проекта. Това ще повиши интереса към община Правец и Исторически музей-Правец, не само от областта и страната, но и зад граница.

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата за Трансгранично  сътрудничество  ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Сърбия.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB007. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Исторически музей – Правец и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete