Петък, 17 Май 2024, 13:32

Иван Гавалюгов бе избран за председател на МИГ

9 Юни 2016, 18:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3251 45


Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов бе избран за председател на новоучредената Местна инициативна група Ботевград (МИГ). Общото събрание утвърди за зам.-председател д-р Марияна Горгачева. Това стана по време на днешното събрание, което протече в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884” при следния дневен ред:
 
1.Вземане на решение за учредяване на МИГ– представителят на инициативния комитет обяснява за предучредителната подготовка. Докладва Янка Александрова
2. Приемане на Устав, промени по Устава – докладва: Йорданка Цветкова
3. Избор на Колективен управителен орган – комисията по легитимност, предложения и избор предлага номинираните за членове на Колективен управителен орган (КУО), представя се чрез кратка визитка – докладва Йорданка Цветкова
4. Избор на председател и зам.-председател на КУО – докладва Йорданка Цветкова
5. Приемане правила за вътрешен ред – докладва Йорданка Цветкова
6. Организационни въпроси, решение за регистрация – докладва Мая Пенчева
 
На учредяването присъстваха зам.-кметовете Цветелин Цветков и Румен Христов, кметовете на с. Врачеш и с. Литаково – Марин Бончовски и Даниел Дилов, представители на общинска администрация, общински съветници, граждани.
В началото на събранието кметът Гавалюгов съобщи, че общият брой на регистрираните присъстващи е 38 души. Учредителите са 20, от които публичен сектор - 1 (в лицето на община Ботевград) стопански сектор - 6; нестопански сектор - 13. За председател на събранието бе избрана Мая Пенчева, за протоколчик – Анета Нейкова, а за юрист – адв. Вержиния Якимова. Комисията за легитимност и предложения се състоя от трима члена – Йорданка Цветкова – председател и членове Милена Андонова и Радостина Вутова.
 
По първа  точка от Дневния ред Янка Александрова информира присъстващите относно предучредителната подготовка, която стартира още през месец април.
По втора точка Йорданка Цветкова прочете направените предложения за промени в Устава. Цветкова направи предложение да отпадне функционирането на Контролна комисия, тъй като контролните функции ще се изпълняват от управляващия орган  ОП”Развитие на селските райони”.
Сред присъстващите учредители Олимпи Кътев заяви, че е необходимо съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, да се помисли в Устава дали Управителният съвет единствено да има право да включва и изключва членове. В залата постъпиха много мнения, които се обединиха около това, че Общото събрание е органът, който взима решението за изключването. Според Цветкова обаче за включване на нов член не е необходимо да се свиква цялото Общо събрание.
 
Броят на членовете на Управителния орган се увеличи от 7 на 9 души: адв. Вержиния Якимова, Галя Дикова – работи в сферата на културата, Димитрина Стамболова – редактор, Димитър Димитров – изпълнителен директор на МВБУ Ботевград, кметът на общината Иван Гавалюгов, д-р Марияна Горгачева – педиатър, Мая Пенчева – педагог, Тихомир Найденов – управител на фирма „Атлантис Нет” и общински съветник и Филип Филипов – общински съветник. Предложена бе и Янка Александрова, но тя си направи отвод. Постъпиха и предложения за Лидия Рашкова и Мария Накова. След проведено гласуване, съгласно принципа за висшегласие, двете не събраха достатъчен брой гласове и не влязоха в Управителния орган.
 
Предложения за председател на МИГ да бъде кметът Иван Гавалюгов и зам,-председател – д-р Горгачева, бяха подкрепени.



Какво е МИГ?
МИГ е съвместна инициатива между община Ботевград и фондация „Съвременност” и е провокирана от комитет с участието на физически лица, представители на стопанския и нестопанския сектор.
Същността на тези местни инициативни групи се състои в това, че те работят като сдружения, учредяващи се на принципа на неправителствани организации. Освен че са с висока обществена полза, те са независими и имат свой орган на управление. С най-висока значимост е стратегията на МИГ – програмата за работа в периода, която ще влезе активно в действие през 2017г. и продължава до 2020г.
При добре разписана стратегия, тя може да бъде одобрена и финансирана по Програма за развитие на селските райони. Първият прием за одобрение вече приключи в края на месец май, а следващият е през септември.

При одобрение, размерът на финансовата помощ за община като Ботевград е около 1,5млн евро. Тя ще покрие продължителните активни дейности, свързани предимно с повишаване потенциала на местната общественост, обучение на лидери, организиране на семинари, правене на проучвания, конференции, мерки за промяна нагласата на населението, формиране на активно гражданско общество. Средства ще бъдат насочени и към по-малки проекти за решаване на местни проблеми.
Община Ботевград, Инициативен комитет и фондация „Съвременност“ осъществиха поредица от информационни срещи за обсъждане на идеята, проекти на материали, предложения и организационни въпроси, свързани с учредяването.

„МИГ е изпълнила успешно своята работа, когато успее да обедини хората, да ги провокира и да събуди в тях желание да променят мястото, където живеят. Това е и целта, която искаме да постигнем. Например, ако жителите на дадено населено място искат да променят централната част и да я направят по-благоприятна за отдих, идеята им ще бъде оформена от МИГ като проект, бива документирана, разписана и финансово оценена от комисия експерти, след което подлежи на одобрение”, пояснява Янка Александрова от фондация „Съвременност”.

За подобряване на своята инфраструктура могат да кандидатстват също училища, както и млади физически лица с идея за стартиране на малък и среден бизнес.
Инициатива ще бъде от значение за развитието на община Ботевград, тъй като тя ще се ръководи от интересите на гражданите.


Източник: balkanec.bg

Коментари (45)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 18:41

    легална форма за усвояване на пари, като активи на сдружение ...
    Честито Ботевградчани....какъв цинизъм!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Юни, 18:43

    ще има трохи за хората, но членовете на сдружението, ще богатеят.
    Млади и можещи, ,,в далаверата,,

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 9 Юни, 19:09

    Tия хора немат ли работа, та само с глупости се занимават? Мерише на крадене!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Юни, 19:29

    То се видя,че за кмет не става,поне за друго да се пробва.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Юни, 19:42

    Вие се оляхте,а поспрете се малко как не ви е срам .Гражданите дето ви избраха да ви видят какво представляване.Какви са тези инициативи нямате ли друга работа.Да забравих за всичко е виновен Георгиев.Нищо не става от вас мили ми управляващи за посмешище сте.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Юни, 19:43

    Зажаднели за власт и лапане ,гледайте да не се задавите

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 9 Юни, 19:57

    Едно полезно нещо да се свърши в този град.Браво.Отдавна Г.Георгиев каза на Гавалюгов да тича да търси пари.Не само , че кмета послуша правилният съвет на предшественика си,но и цяла група създаде,че и председател и стана.Е това се казва приемственост :D :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 9 Юни, 20:24

    Всяка добра инициатива в този град се опорочава още в зародиш.В УС се намърдаха личности които освен да създават порочни практики за друго не стават.Как да ви повярват младите хора господа/другари/ като всичко беше нагласено и учредителите както и да гласуваха,всичко се приемаше по предварителен сценарии,как?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 9 Юни, 20:30

    Вачик, никога няма да ти приляга титлата кмет.Как може комплексарщината и нечовешкатата ти жажда за власт да опорочава всичко в начален стадии.Освен че си селтак, със селтаци си се обградил и превръщате иначе не лоши неща в коака, но... слушай Гуня сервитьора, ще ти подхвърли някоя стотинка, та поне си направиш гараж за баничарката и вана.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (246)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete