Петък, 3 Май 2024, 02:56

Иван Гавалюгов: Кметът Георгиев е вреден за Община Ботевград

20 Май 2015, 17:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2214 25


Това каза общинският съветник на днешната пресконференция с местните медии, която 4-ма общински съветници дадоха от 16.00че в зала „Венера” на хотел „Ботевград". Поводът е внесено искане от 12 общински съветници,с  което искат от председателят на Об С Йорданка Лалчева да насрочи извънредна сесия за приемане на обръщение към кмета Георги Георгиев, с което го призовават да подаде  предсрочно оставката си.
 
Иван Гавалюгов, Филип Филипов, Марияна Горгачева и Христо Якимов посочиха последователно своите и на колегите си от опозицията мотиви да поискат 4 месеца преди местните избори оставката на Георгиев.
 
Иван Гавалюгов на първо място изрази притесненията си, че Община Ботевград октомври месец ще бъде оставена с огромен дълг към различни институции – фирми изпълнители по  проекти и към държавата. „Това е основният ни мотив, не толкова снетото политическо доверие към кмета. Всички сме свидетели как преди няколко дни лично председателят на партията, в която Георги Георгиев членува и партията, която го издигна за кмет съвсем демонстративно обяви, че няма да бъде подкрепен като кандидат за кмет. Този проблем Бойко Борисов и Георги Георгиев решиха по взаимно съгласие”, подчерта Гавалюгов.

Като втора причина да поиска оставката на кмета Георгиев, Гавалюгов посочи умишленото му отсъствие от работа. По думите на съветника по този начин кметът иска да прехвърли отговорността върху  и.д. кмет на общината инж. Красимир Андреев с отпускането на непредвидени средства в Програмата за капиталовите разходи, които впоследствие могат да се окажат незаконосъобразно гласувани от ОбС.”От 15 април кметът е поискал от областния управител да бъде в платен годишен отпуск от 47 дни. Изведнъж излиза в болничен. Аз имам съмнения, че до изборите официално няма да се яви на работа. Вече 8-ма година съм общински съетник и почти не си спомням Георгиев да е отсъствал от заседания на ОбС, въпреки че е бил в отпуск. Вече две заседания той отсъства. Това буди сериозни съмнения за умишлено прехвърляне на отговорността на инж. Андреев”, заяви Гавалюгов. Накрая обобщи, че с тези си действия  градоначалникът иска да бяга от отговорност от закононарушения под претекст, че не бил на работа.

На трето място Иван Гавалюгов наблегна, че в Община Ботевград „цари тотален финансов хаос”. По думите му само за два месеца общинските съветници са гласували допълнително разходи на Общината 270 хил.лв за извършване на ремонти по селата, основно в Скравена, „където би било логично да се съсредоточат още такива, но съвсем логично е и да бъдат предварително планирани в инвестиционната програма за 2015г”. За пореден път той постави въпроса, защо февруари месец не се предвидиха тези пари, а сега в края на мандата? Гавалюгов заяви, че неизпълнението на инвестиционната програма доказва, че тя е едно добро пожелание и припомни, че за финансиране на капиталовите разходи със средства от продажба на общински имоти общинските съветници са заложили 2млн. 5 лв. приходи през 2015г. „Към днешна дата има 20% изпълнение на тази програма, а е средата на годината. Както обикновено залагаме умишлено и приемаме едни нереалистични очаквания за продажба на общински нефинансови активи”.

На следващо място общинският съветник посочи, че с гласуваното решение за поемане на краткосрочен  общински дълг овърдрафт от 1 100 000 лв. за довършване на  Градската пречиствателна станция за отпадни води, Общински съвет поема едно задължение, за което има сериозни притеснения, че няма да бъде изразходвано затова, за което е определено. След като бе наложена финансова корекция от 3 млн 620 хил.лв. на Община Ботевград, констатирани от Министерството на околната среда и водите, Гавалюгов заяви, че общинското ръководство вече няколко месеца се опитва по някакъв начин да запълни тази сериозна дупка в размер на 25% от стойността на целия проект, като първоначално се опита да изтегли дългосрочен общински заем. Въпреки взетото през март 2015 г такова решение на ОбС то се оказа абсолютно незаконосъобразно и е отхвърлено от Административен съд – София област от 11 май 2015г , след като е оспорено от Областната адмоинистрация.
„Ще се отложи във времето един факт, който ще тежи като воденичен камък на гражданите на общината заема от 3,5 милиона лева”, заяви Гавалюгов. Той изрази съмнения за гласувания общински дълг от 1,1 млн.лева,ч е ще бъдат разходвани не по предназначение и най-вероятно ще бъдат пренасочени за реконструкцията на Градския парк. Съветникът припомни провалянето на търга за възлагане на обществената поръчка, където в продължение на месец и половина установените несъответствия между изискванията на Общината  и заложеното в проектната документация все още не са изгладени. В същото време не е обявена нова обществена поръчка. „Може би друг сценарий се крои, така че да се избере определена фирма”, категоричен бе Гавалюгов. 

В края на своето изказване общинският съветник подчерта, че основният мотив да иска предсрочно оставката на кмета Георги Георгиев са сериозните рискове, в които Община Ботевград е поставена относно дълговете, които може да натрупа до края на мандата му. По думите му това са милиони левове. „Днешният брифинг е една ярко светеща лампа, сигнал за случващото се в Община Ботевград – нетипичен отпуск на кмета, гласуване на извънредни разходи в края на мандата и то преди изборите. Кметът е вреден за общината. Дано колегите от управляващото мнозинство осъзнаят това и не гласуват механично и не подкрепят повече тази пагубна политика”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (25)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:12

    Vie ste vredni komunisti mrasni,kirlivi.Da doidat pravilnite hora na vlast i shte vi obqsnq rabotite......

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:30

    Дитко научи се най после да пишеш като нормалните хора.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:30

    Браво на вас, смели и доблестни общински съветници от опозицията! Всъщност, ще бъдете в опозиция още много малко време. И това ще се случи много преди изборите наесен :D

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:31

    №2 Толкова си може не искай невъзможното.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:47

    Ei mnogo si tuk da znaesh

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 20 Май, 18:48

    Ceco CTRELECA KMET !!!DA!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 20 Май, 20:48

    Геялюбов и Цецко мазнотиляка верно ли се боебват бе

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 20 Май, 21:39

    Komunisti iskate vlast,pari, lyubovnnici, ferrarita ne lajete horata.Aganca prikriti, i tova ne samo za vas, a i za rodata do 10.kolqno.Da idva denq ,da vi po4vame!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete