Понеделник, 29 Април 2024, 22:01

Ивайло Георгиев, заместник-кмет на Община Етрополе: „Всичко, което правим, е за хората, за да живеят по-добре и в по-добре развита община“

15 Април, 12:04
(4) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2660


Заместник-кметът на Община Етрополе Ивайло Георгиев беше гост в предаването на „Радио София“ – „Радиокафе“ с водещ Анелия Торошанова. Бяха засегнати много теми относно развитието на общината, туристическите забележителности и визията за развитието й на новото ръководство. Г-н Георгиев сподели по какви проекти се работи в момента, за трудностите, които среща по време на управлението си и за цената на успеха.

- Днес гостуваме на Община Етрополе. Първият ни гост е заместник-кметът на общината г-н Ивайло Георгиев. Добро утро, г-н Георгиев. Благодарим за гостоприемството в тази хубава сграда, в която преди година е направен ремонт и изглежда чудесно. Хубаво е, когато отиваш някъде в страната, и виждаш такова състояние на община, което разбира се, е рядкост да се види – това, което видяхме тази сутрин в Община Етрополе.

- Ремонтът на общината беше извършен преди около година. Може би наистина сме една от малкото общини, в които ремонтът е извършен на добро ниво. Този ремонт се случи в предходния мандат, заслуга на предишното ръководство.

- Добре, какъв е обликът на Община Етрополе днес? Да започнем от тук.

- Ами, какъв е обликът – аз този въпрос бих го разделил на две части: Община Етрополе чисто като администрация и Община Етрополе като населено място. Община Етрополе като администрация смятам, че в лицето на г-н Александров като кмет на община, млад човек, и ние с госпожа Цанова като заместник-кметове смятам, че сме един добър екип, с много хъс. Много енергия влагаме в управлението и смятам, че това е начинът, за да може да предаваме тази енергия надолу по веригата. Опитваме се да подобряваме процесите, за да може нещата да се случват по-бързо, да се случват в правилната посока. Трябва да работим добре с хората по веригата, за да може и те да дават всичко от себе си. Смятам, че обликът на общината с всеки изминал ден се подобрява и в един момент съм сигурен, че ще надграждане с пъти от това, което сме заварили, тъй като такъв ни е моделът на работа. Наистина даваме всичко от себе си. Иначе като населено място обликът на Община Етрополе – Етрополе е един прекрасен град, който има много възможности.

- С много красива природа.

- Да, но все пак и тук пак трябва да се влага енергия, за да може да подобряваме всички насоки, за да правим облика на Етрополе привлекателен както за нашите граждани, така и за инвеститори, за външни хора, за туристи. Има доста неща, които може да подобряваме, но със сигурност трябва да имаме подкрепата и на нашите съграждани, да пазим най-вече това, което имаме, това, което се прави, да не се руши, за да може след това да правим нещо друго, а не да се връщаме пак на стартова позиция. Така че апелът ми към всички е: нека да пазим това, което имаме, за да може да направим Етрополе още по-красив град. Стараем се да поддържаме всички тревни площи, всички градинки, наистина да е един приветлив град, много красив. И така, надявам се да се получават нещата.

- Какви предприятия работят на територията на Община Етрополе?

- На територията на Община Етрополе най-голямото предприятие е Рудодобивен комплекс, Рудник „Елаците-Мед“ АД. Това е един от най-големите работодатели в София-област. Благодарение на него доста от семействата се препитават там – около 1000 души са пряко ангажирани в рудника, може и повече да са. Така че там най-вече хората се прехранват. Други предприятия са „Медикет Цех“, които произвеждат бебешки продукти – биберони, шишета и т.н., предимно за износ. Те са вторият най-голям работодател на територията на Етрополе. Има още няколко цеха – „Етропал“, които също произвеждат медицинско оборудване, няколко цеха с дървопреработваща дейност, производството на пелети. Така че общо взето има. Но със сигурност има какво да се желае, защото имаме т.нар. работещи туристи, които пътуват в съседни общини. Лично на мен като заместник-кмет ми се иска да намалим това пътуване и все повече предприятия да развият своята дейност на територията на Община Етрополе, за да може и нашите си граждани да не пътуват до съседни населени места.

- Как се развива общината в икономически аспект?

- Общината – от това, което заварихме в края на миналата година, не беше в много добро състояние. Имаше голям недостиг на средства в края на годината и смятам, че доста ни затрудни, за да може веднага да започнем с нашата визия за разходване на средства, веднага да може да се случват нещата. Наистина доста трудно ни беше около два месеца, нямаше почти никакви средства в сметките на общината. Но ние се стараем всеки един разход, който го правим, вече да е подкован, да е проверено абсолютно всичко. Събираме оферти максимално, за да сме сигурни. Смятам, че има една прозрачност и се надявам да подобряваме тези процеси и със средствата, които имаме, да може да правим още и още неща. Тук идва моментът, когато идва една концесионна такса точно от Рудник „Елаците-Мед“, която е голяма помощ за Община Етрополе. Така че това е една възможност да подобряваме Община Етрополе с тези средства, точно икономически растеж да има общината, за да може да ги влага в проектиране, в реконструкция. Просто трябва правилно да се използват тези средства, за да стигат там, където трябва, и да постигаме нещата, които са ни заложени в програмата за в бъдеще.

- Говорихме за облика на общината, предприятията, които работят тук, и как се развива общината в икономически аспект. Колко са жителите тук, г-н Георгиев?

- Към момента – около 12 000 души е Община Етрополе, като в град Етрополе живеят малко над 10 000 души по постоянен адрес. Имаме две не много големи села, но на фона на другите, бихме казали, че са по-големи. Това е село Малки Искър и се Лопян. Те са с около 300 до 400 души. Другите села са с население под 200 души.

- Как задържате младите хора тук?

- Наистина е много трудно в малките градове да се задържат млади хора. Аз се надявам да може да постигаме това нещо с лекота, но със сигурност трябва много труд, за да може да направим Етрополе град, в който дори младите хора не трябва да се замислят да си тръгнат от него. Със сигурност трябва да направим неща и да привличаме инвеститори, които да задържат младите хора, да не им липсва нищо. Това е едно от основните неща, за да задържиш млади хора – да не им липсва нищо и да не го търсят в съседни общини. Има инвеститор, който прави лятно кино в града, което също ще допринесе за развлекателната дейност сред младите хора. Една от основните причини да се задържат младите хора е големият работодател в лицето на Рудник „Елаците-Мед“, тъй като там може би средните заплати са доста над средните за областта, за страната.

- Средните за страната.

- Така че това е някакъв голям плюс. Но трябва работа, трябва да се вслушваме в младите хора, за да може да правим неща, които наистина са в тяхна полза, за да ги задържим в гр. Етрополе и в Община Етрополе.

- По какви програми и проекти работите и кои са вашите приоритети?

- Ние следваме предимно нашата предизборна програма. Един от основните приоритети, може би най-големият, е пречиствателната станция за питейни води. Той е най-големият проект, който стои пред нас, едно наистина голямо предизвикателство, предвид дългите години, които нищо не се е случвало по тази пречиствателна станция. Вече започнахме някакви действия, те са чисто организационни – почистване на дворното пространство, почистване на покривното пространство, за да може в някакъв момент при добра организация, при подготовка за бъдещи строителни работи ние като община да имаме готовност, веднага да може да стартираме дейността по пречиствателната станция. И на нас ни се иска още утре, ако има как, да стартираме, но това беше един дълъг процес. Първо събирахме доста строителни документи. Сега има чисто процедурни неща, които трябва да се случат, така че гражданите трябва да проявят търпение, за да имаме такава пречиствателна станция. Няма как да стане от днес за утре. Друг основен приоритетните ни е главният водопровод, довеждащият водопровод през селата Малки Искър и Лъга. Този път е част от републиканския път Джурово – Етрополе – Златица. Аз се радвам, че от областно пътно управление се свързаха с нас да ни попитат как върви водопроводът, процесът на проектиране. Това означава, че има надежда в някакъв момент да се работи и по прохода Кашана – Етрополе – Златица, Златишкия проход, тъй като в момента той е затворен. И аз съм оптимист, че в близко бъдеще, предвид ремонтите, които ще се извършат в участъка от Джурово до Етрополе, надявам се след това от Етрополе до Златица, да успее държавата да пусне този проход, тъй като това наистина ще раздвижи икономиката в град Етрополе. Тогава ни се открива и Южна България, Пловдив може би ще бъде на около 1 час и 30, 1 час и 40 минути път. Така че надявам се това да се случи в близко бъдеще. Г-н Александров скоро беше в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, подписа първите три договора, които са изцяло за рехабилитация и обновяване на пътната мрежа в Община Етрополе. Те са изключително важни за нас, така че там си работим. Надявам се в близко бъдеще да стартираме обществените поръчки и да можем да започнем още тази година точно по тези проекти. Така че това са основните приоритети. Приоритети е всичко, което ни е заложено в програмата, но гражданите трябва да знаят, че просто има процедури, които следват и са много преди строежите и изпълнението на проектите.

- Подготовката на тези процедури, да.

- Да. Включително наскоро имаше питане за Дом на покойника. Стартирахме, там има планове за строене, просто документално, докато оформим нещата… Да, ще има такъв Дом на покойника, работи се по това нещо. Така че аз съм оптимист, всичко, което ни е заложено в програмата, ще се стремим да го изпълним.

- Казахте, че има интерес от страна на чужд инвеститор за реализацията на лятно кино. Има ли интерес от страна на други чужди инвеститори?

- Първо трябва да кажем, че той е местен инвеститор за лятното кино, не е чуждестранен. Към момента няма някой, който да е дошъл в Община Етрополе и ясно да заяви, че иска да инвестира в Етрополе, но ние като ръководство се стремим и ще се опитаме да променяме това. Но със сигурност, за да привлечем такива инвеститори, трябва много работа и трябва да направим Етрополе привлекателен за такива инвеститори, за да може те да изберат нас като град, вместо съседни на нас общини. Със сигурност, за да привлечем такива инвеститори, на първо време трябва да обособим една индустриална зона, каквато в момента аз бих казал, че нямаме, точно обособена зона, където може да поканим такъв инвеститор. Затова трябва да съсредоточим сили точно в това. Смятам, че локацията на Етрополе е добра, но ако наистина се отвори този път с хоризонт към град Пловдив, ще е от голяма полза, защото един инвеститор гледа локация, гледа работната сила, дали има хора, които могат да работят в това предприятие. Така че надявам се в близко бъдеще да може да привличаме такива инвеститори.

- Какво правите за хората, г-н Георгиев, и какво искате да промените тук?

- Бих казал, че и г-н Александров, и аз, и г-жа Цанова работим изцяло за хората, даваме всичко от себе си наистина. Това, което правим, го правим от сърце, работим наистина за нашите граждани. Затова сме тук. Работата, която е свършена до момента, е доста, но пак гражданите трябва да знаят, че има работа, която е свършена, но тя не се вижда – тя чисто административна, чисто документална. Наистина имаше доста неща, които се свършиха. Дори една транспортна схема, която не беше актуализирана 10 години, е такъв пример, която е чисто административна. Буквално за няколко дни успяхме да я актуализираме. Така че всичко, което правим, то е за хората. Работим по това Етрополе да има общ устройствен план, тъй като имало е преди сключен договор, не е изпълнен, нищо не се е случило по това нещо. От 2025 г. този общ устройствен план ще бъде задължителен, така че ние сме изостанали там и ще се опитаме да наваксваме. Трябва ни генералния план, също никакво движение нямаше там. Работим точно по такива неща, които са именно за хората. Наскоро Общински съвет прие да се сформира БКС. Това ще увеличи работните места, ще допринесе за това Община Етрополе да спести средства от тази дейност, която към момента се извършва с подизпълнител. Надявам се в близко бъдеще да имаме и кухня, с която да може да си изхранваме децата на Община Етрополе, тъй като в момента използваме подизпълнител за тази дейност.

- Хората са ваш приоритет също.

- Да. Опитваме се да се вслушваме. Смятам, че това е една от разликите спрямо предходното управление. Смятам, че сме много по-прозрачни, много по-достъпни, много повече срещи правим с гражданите и наистина се вслушваме в тях и се опитваме да изпълняваме нещата по техни предложения, стигат те да са реални и постижими.

- Аз през изминалата година няколко пъти правих опити да се срещна с бившия кмет на общината и да излъчим едно такова предаване от тук. Това не успя да се случи, непрекъснато ни се отказваше и се радвам, че днес това се случва. И се надявам да си панираме за в бъдеще също така добре „Радио София“ и Община Етрополе.

- Ние сме винаги на разположение.

- Как се развива инфраструктурата в региона?

- В момента доста проекти се извършват на територията на Община Етрополе, предимно водопроводи и рехабилитация на мрежи, облагородяване на междублокови пространства. Така че смятам, че Етрополе има една прилична инфраструктура за община с такъв размер, спрямо по-големите. Това, което лично на мен ми се иска в тези четири години, в които управляваме, е да може да подобрим и инфраструктурата в селата, тъй като наистина в последните може би повече от 10 години в селата почти нищо не е правено. Там трябват средства, които да бъдат влагани, включително водопроводи, пътна настилка. Общо взето в селата има какво се работи. Преди дни приключи ремонтът на изкуствената настилка на централния стадион, така че където каквото можем и имаме проекти, гледаме да го изпълняваме.

- При влизането в Етрополе до табелата видяхме вчера много красиви цветя и залесяване. Това сигурно е ваша идея и е реализирана от вашия екип?

- Да.

- Поздравления!

- Благодарим. Г-н Александров е човекът, който е инициатор на цялото това нещо. Да, той наистина иска Етрополе да има много по-различни облик. Той обича наистина да се облагородяват такива места и съм сигурен, че в бъдеще ще направим Етрополе едно по-добро място за живеене. Смятам, че това, което правим е за години напред, тъй като се влага много повече мисъл при изпълнение на проектите. Ще бъде със система за поливане, има видеонаблюдение, така че тези неща трябва да си мислят отрано, за да не е да направим нещо, а след това да се чудим, да го преправяме и т.н. Важно е в днешно време каквото се прави, да има и видеонаблюдение, тъй като вандалските прояви не са малко.

- Да, това е добре, че се замисляте върху това нещо. Нека да си поговорим малко и за това как се развива спортът?

- Спортът – имаше един период, в който ние като ръководство преценихме, че в новия бюджет за 2024 г. общината, ако иска да се развива инфраструктурно в аспектите й и за да може да си изпълним предизборната програма, ще ни е много трудно да отделим тези средства, които в предходните години са залагани в бюджета. Така че ние решихме да намалим средствата специално за футбол, но това не е пречка да се развива футболът като спорт на територията на Община Етрополе. Смятам, че Община Етрополе се развива добре в спортовете, които са на територията. Имаме един прекрасен волейболен клуб, който постигна доста успехи тази година, и ние се гордеем много с волейболния отбор. Имаме една футболна школа, която функционира, дейността й не е спирала, въпреки трудностите, които имаше. Ние като община сме обезпечили всички разходи. Треньорите получават своите възнаграждения, децата тренират по график, включително има няколко мача до края на сезона. Всички разходи са подсигурени и аз съм сигурен, че от наша страна всичко, което трябва да е направено, е направено. Оттук насетне вече, ако някой реши да извади школата от турнирите, това бих го нарекъл саботаж спрямо децата, спрямо родителите. Ние като община сме направили всичко, за да протекат тези мачове до края на сезона без никакви проблеми. Така че футболът за мен има бъдеще. Предстои, от есента най-вероятно ще има нов мъжки футболен отбор, който тепърва ще бъде сформиран. Трябва да направи подготовка и евентуално от есента да започне участие в някое от първенствата, най-вероятно във футболната окръжна „А“ група на Софийска област. Но аз съм сигурен, че с добра работа и труд те бързо ще успеят да влязат и в Трета лига или т.нар. някога „В“ група. Аз миналата седмица имах една работна среща, тъй като освен футбол, волейбол, имаме борба, на която също може би трябва да се обърне внимание, да се надгради това, което се прави, тъй като Етрополе е град с много значими успехи в борбата. Така че може и там да се помисли какво може да се направи. Имаме таекуондо клуб, който също постига много успехи. Радвам се, че наскоро се свързаха с нас два клуба по кикбокс, има интерес да развиват своята дейност.

- Това е чудесно, наистина.

- Да. Така че наистина има доста спортове на територията на Община Етрополе, но със сигурност трябва да надграждаме. Да се върна на това – имах работна среща, тъй като много родители ме спират и казват „Няма типично дамски спорт“. Бях в клуб „Левски-Триадица“, проведох една работна среща и нашите съграждани трябва да знаят, че не е толкова лесно да привлечеш един треньор по художествена гимнастика, това е наистина много трудно. И тук не опира до средства, до финанси. Тук чисто кадрови е проблемът, чисто организационен. Дори за материалната база за една художествена гимнастика изискванията са доста: трябва да имаме един салон, който трябва да има 12 метра височина. Към момента на територията на Общината Етрополе ние не разполагаме с такава база. Но тези разговори няма да спрат. Напротив, ще се опитаме да работим в тази насока и в някакъв момент аз лично ще съм много щастлив, ако успеем да направим и клуб по художествена гимнастика в близкото бъдеще. Наскоро беше обновен и тенис кортът, така че вече гражданите в най-скоро време ще могат да практикуват и този спорт. Дори във вчерашния ден имаше турнир по футбол, имаше волейбол, така че мога да кажа, че откъм спорт нещата са много добре.

- Как се развива Община Етрополе като туристическа дестинация?

- Както и Вие казахте в началото, Етрополе наистина е един прекрасен град. Имаме си почти всичко. Имаме един прекрасен манастир – „Света Троица“, който е сред Стоте национални туристически обекта. Имаме часовникова кула, имаме музей, така че като туристическа дестинация Етрополе е прекрасен град. Но може би трябва да поработим над това да го презентираме, да го рекламираме, за да може да идват все повече хора.

- Има и добра конна база, макар и частна.

- Да, има конна база.

- С добър хотел, туристически, и добра кухня, което е много важно за туристите тук.

- Да, така е.

- И чудесно обслужване, бих казала.

- Да. Имаме и база, хотели, така че туристите, които идват в Етрополе, да се чувстват добре. Имаме един прекрасен ансамбъл, който за мен може би е една от емблемите на града, въпреки че наскоро имаше една статия, че друго нещо е емблемата на града, което аз съм твърдо против. Една емблема на града може да бъде точно такъв ансамбъл. Нашата идея е да превърнем Етрополе в една дестинация, където могат да се организират фестивали, национални и международни, и по този начин да идват все повече туристи в Етрополе. Така че ще работим и за това – да идват все повече туристи в град Етрополе.

- С какви проблеми най-често идват хората при вас?

- Хората идват с много и различни проблеми, но най-често с чисто битови. Те вече имат тази възможност – тази прозрачност, която казахме, и достъпност до кметове и заместник-кметове вече е факт, така че има и приемен ден. Хората идват с много проблеми, най-често търсят работа, междусъседски проблеми, недобре извършени ремонти. Ние се стремим да може да се отзоваваме на всеки, но наистина по някой път е много трудно и за нас, тъй като чисто физически не може да отидем навсякъде. Надявам се и те да проявят разбиране. Дори онзи ден един ден отсъствах и аз лично имах 68 пропуснати повиквания от един и същи човек.

- Това означава, че не трябва да отсъствате.

- Да. Така че трябва да знаят, че проблемът може да се реши, но в рамките на няколко дни. Няма как от днес за утре някои проблеми да се решават. Аз съм сигурен специално за ремонта на тротоарната площ пред тази къща, че ще го направим както трябва. Просто трябва да проявят разбиране и търпение. Със сигурност ние като ръководство може да имаме някъде пропуски, но се вслушваме в проблемите на гражданите и се опитваме да ги разрешаваме.

- Кои са най-важните неща, г-н Георгиев, за добрата екипна работа и за просперитета на една община?

- Правилната комуникация преди всичко и подходът – подходът както към общинска администрация, към служителите, така и подходът и разбирането към гражданите. Трябва да сме целенасочени, мотивирани и трябва да следваме една дългосрочна програма, която да ни води, за да може да залагаме правилните мерки и правилните стратегии, за да може да изпълняваме тези неща.

- Добре, как минава работният ден на един заместник-кмет?

- Работният ден е различен, всеки ден може би е различен, но е динамичен. Сутрин задължително имаме една оперативка с кмета и другия заместник-кмет, правим разбора за деня, какви неща трябва да се свършат. След това евентуално, ако има срещи, а почти всеки ден има такива срещи – ние сме отворени както за хора, които искат да работят с Община Етрополе и предлагат различни неща. Сега идват доста хора, които предлагат комунална техника. Ние каним всички, не връщаме никой, стремим се да сме приемствени. Много динамична работа, много интересна работа, много различна спрямо може би всяка една друга.

- И много се раздавате за хората – личи по вашия разговор.
- Да.

- Защото една община, един кмет, един заместник-кмет трябва да работят в името, в интересите на хората.

- Точно така. Аз смятам, че в наше лице и в лицето на г-н Александров хората трябва да знаят, че имат един човек, който ще даде всичко от себе си. Г-н Александров е човек, който винаги ще следва и социална политика, и политика, която е пряко насочена към гражданите.

- Каква е цената на успеха, господин заместник-кмете?

- Каква е цената – това е труден въпрос. Първо трябва човек да знае какво е успех, за да може да постави някаква цена. Много труд, много свободно време, много лично време, което някой път на мен лично ми тежи, че прекарвам по-малко време със семейството си. Но за да вървят нещата навсякъде, трябва да има някакъв баланс. Така че това е. Трябва да има щастие преди всичко, да има хармония, за да може човек да знае, че е успял.

- Трябва да има щастие и хармония, за да знае човек, че е успял – това каза днес в предаването заместник-кметът на Община Етрополе г-н Ивайло Георгиев. Благодаря ви.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete