Петък, 26 Април 2024, 02:20

Избор на шредери и мулчери – на какво да обърнем внимание?

30 Юни 2022, 16:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1310


Как да изберем шредери и мулчери? Мулчерът е специална техника, предназначена за решаване на широк спектър от задачи:
• Разчистване на поляни за транспортиране на дърводобив
• Полагане на противопожарни ивици покрай горите
• Разчистване на почвата при изграждане на обекти на гражданска и промишлена инфраструктура
• Събиране на биомаса и рекултивация за засаждане на селскостопански култури и насаждения за горско стопанство

Първите машини за мулчиране са изобретени през първата половина на 20-ти век. Като инструменти за смилане са използвани подвижни чукове. Този дизайн обаче не осигурява висока производителност и не беше надежден - при работа при големи абразивни натоварвания, фрезите бързо се срутват.

Не е съвсем правилно да се говори за това какво е мулчер на примера на ранните модели, тъй като съвременните шредери са структурно много различни. Революция в развитието на мулчерите настъпва през 1989 г., когато италианската компания FAE представи на широката публика линия от универсални и високопроизводителни мулчери.

Изобретенията на FAE включват самоходни машини и мулчери с механично и хидравлично задвижване. Благодарение на използването на качествени материали и прилагането на множество иновативни идеи, FAE е безспорен лидер сред производителите на оборудване за мулчиране, което се потвърждава от съответните патенти и отзиви на клиенти.

Видове
Има два основни вида мулчери:

• Самоходен
• Монтиран
Всеки от тези видове специално оборудване има индивидуални характеристики, предимства и недостатъци.

Принцип на действие
Мулчерите се различават по дизайн и следователно принципът на тяхната работа не е един и същ. Но все пак могат да се разграничат някои общи точки:
• Операторът насочва машината към растителността, която ще се обработва.
• Стволът на дърво или храст се удря в ротора.
• С помощта на фреза за мулчер се смачква растителността.
• Операторът включва задна предавка.
• Обработената растителност отново влиза в мелницата, смилайки на още по-малки фракции.

Конструкция и обхват на самоходни машини
Самоходните шредери включват шасита, електроцентрала и технологично оборудване. Такива машини се характеризират с висока производителност и проходимост, поради което са подходящи за премахване на дървета и храсти на труднодостъпни места. Моделите на самоходно шаси се използват широко от предприятия, които се занимават с изграждане на отдалечени линейни съоръжения и разчистване на горски площи, както и в блатисти райони, където е необходимо да се сведе до минимум натиска на земята.

Но да се каже, че самоходните мулчери нямат недостатъци, е несправедливо:
• Поради сложността на дизайна такива машини са доста скъпи
• Разходът на гориво е по-висок, отколкото при използване на монтирани модели
• Поддръжката и ремонтите също са по-скъпи
Препоръчително е да изберете самоходен мулчер, ако трябва да извършвате работа в условия, при които използването на монтирани шредери не е възможно. Предвид високата цена, срокът на изплащане също се увеличава. В тази връзка, за да се гарантира икономическа ефективност, трябва да се избягва престой.

Класификация и принцип на действие на монтираните мулчери
В сравнение със самоходните модели, монтираните модели са по-евтини, консумират по-малко гориво и са по-малко взискателни към поддръжката, така че изплащането е по-бързо. В допълнение, приставките за мулчер се произвеждат в по-широк диапазон от капацитети, което ви позволява да смачквате стволовете на дърветата, с които самоходната специална техника не може да се справи.

Съвместимо оборудване
Има две опции за отвеждане на мощността:
• От хидравлично задвижване
• От механичен вал

В първия случай чопърът получава енергия за работа от обикновената хидравлична помпа на базовата машина. Мулчерът е монтиран на 3-точково окачване. В случай, че чопърът трябва да бъде монтиран на стрела на багера, за да работи на труднодостъпни места, се използват специални адаптери.
Мулчерите с механично задвижване са винаги директно свързани към 3-точковия теглич. Стабилното предаване на мощността към хеликоптера се осигурява от синхронизацията на скоростната кутия и подсилените задвижващи ремъци.

Шарнирните мулчери работят от задвижването на ротора на енергиен носител. Основната машина е трактор, багер, челен товарач или булдозер.

Устройството на мулчерите за хидравлични машини е по-просто. Но с такава схема е невъзможно да се избегнат загуби на мощност. От своя страна задвижващите ремъци, които се използват в механичната система за вземане на мощност, осигуряват директно предаване на мощност. При равни други условия този дизайн увеличава ефективността с 20–25%.

Въпреки това, повечето производители правят хидравлични мулчери. Това обаче не е трудно да се обясни: изисква по-малко финансови и трудови инвестиции.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete