Неделя, 28 Април 2024, 19:50

Изборът на шеф на ДАНС може да повтори фиаското с Пеевски

17 Юли 2013, 08:55
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1877 0


Има съмнения в биографиите на двамата нови кандидати на Орешарски
Вторият опит на кабинета "Орешарски" да назначи нов директор на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е на път да повтори фиаското с избора на Делян Пеевски. Причината е в биографиите на двамата нови кандидати, които вчера бяха изслушани от парламентарната комисия за контрол на службите. Това са и.д. шефът на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на "Класифицирана информация" в агенцията Недялко Недялков. Те са били предложени от премиера Пламен Орешарски миналия петък.
Писанчев е участник в скандала "Галерия" - делото за подслушване на негови колеги, журналисти и политици. Подписът му седи върху утвърждаване на началото на разработката, а подслушването е наредено от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.
Интересни факти за Недялков, който е напълно неизвестен, излязоха от раздадената при изслушването негова автобиография. Той е завършил УНСС и от 1996 до 2001 г. минава през различни фирми и Агенцията за приватизация. През 1996/1997 г. е експерт в Консорциум "Елмаз 24". Това обаче се разминава с търговския регистър, който показва, че консорциумът е регистриран на 11 март 1998 г. В него са участвали "Арабулг", "Булса", "Стаси", "Делта-94" и "Ася-87", управител е бил Димо Кръстинов. По това време компанията "Стаси" е била собственост на бившия шеф на столичното управление на МВР Чавдар Чернев. През 1997 г. двамата заедно участват в компания със сходно име - "Елмаз 24". Името й беше замесено в скандала "Петролгейт" през март 2004 г., когато тогавашният шеф на движение "Оборище" Тошо Пейков обвини спецслужбите, че са прикрили имена и обстоятелства в докладите си. Пейков показа нота на британското посолство в София до МВнР от 12 април 2000 г., в която се съобщава, че оръжейният търговец Атанас Самсарев е замесен в доставки на оръжие за Ирак и покупки на нефт от Ирак чрез компаниите "Елмаз 24" и "Сапфир" и нарушава ембаргото. Самсарев е бил преводач от арабски език на Тодор Живков и съветник в правителството на Жан Виденов. Британското посолство съобщава и хората, с които Самсарев работи - Димитър Събев, Димо Кръстинов, Чавдар Чернев и Атанас Ангелов, замесени в доставка на оръжие за Етиопия. По това време Недялков вече работи като брокер на ценни книжа.
Всички тези факти нямаше как да станат ясни на депутатите, тъй като те получиха различни документи, изготвени от кадровика на ДАНС и биографията на Недялков започваше направо от влизането му в службите през 2002 г. 
По време на изслушването двамата кандидати трябваше да отговарят на въпроси, които им бяха изпратени предварително. Те излязоха с почти сходни концепции за развитие на ДАНС и посочиха като основна заплаха за сигурността икономическите престъпления и корупцията. Те изложиха и сходни виждания за сливането на ГДБОП с ДАНС - да имат обща администрация, но информационно да действат самостоятелно. 
"И двамата имат необходимите качества", коментира министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той не пожела да каже с какво Писанчев и Недялков са по-добри или по-лоши от първата кандидатура, защото "няма поглед върху господин Пеевски".


Източник: http://www.segabg.com/

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete