Неделя, 12 Май 2024, 23:12

Излезе от печат "Сборник с книги статии и материали за София, Столична община и Етрополе"

3 Декември 2012, 18:13
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2278 0


В изданието са представени публикациите и неиздавани ръкописи на историка Александър Тацов /1878-1940/  за София, Софийското общинско управление и Етрополе

Авторът е енциклопедична личност, от поколението „строители на съвременна България” и на  неговото гражданско общество.
Дългогодишен учител и училищен директор, създател или активен участник в изграждането на основните културни, професионални, кооперативни и граждански организации в родния си град Етрополе в края на ХІХ и началото на ХХ век.
Като Секретар на Столична община и Началник на административното й отделение от 1924 до 1932 година реорганизира администрацията на общинското управление и  архивното дело, и ги поставя на модерни, европейски начала. По негово време се създават  такива значими културни институции, като Музея на София, Столичната градска библиотека, Софийския архив и  Градската галерия.
Повече от четири десетилетия проучва историческото развитие на  Етрополе, София  и Софийското общинско управление. Автор е на шест книги и  над тридесет статии и  изследователски материали в тази област.

За своята обществена, професионална и научна дейност, с Указ на  Н. В. ЦАР БОРИС ІІІ, през 1939 година, е награден с орден „ЗА ГРАЖДАНСКА ЗАСЛУГА”. Етрополският общински съвет преименува приживе, на негово име, една от улиците в града  …

В Сборника от 850 с. са представени тематично почти всички публикации на Ал. Тацов  за историята  на София и Софийското общинско управление, и „великом граде Етрополia”, печатани в периода 1914 - 1939 г. - четири книги, много статии и материали, както и два неиздавани досега ръкописа.
Основно място в изданието заема историческото  изследване „Етрополе във вековното си минало” - неиздаден ръкопис, представен от наследниците му в печатен, документален вариант (600 с.) - плод на 40-годишно проучване на археологията, ономастиката, генеалогията, етнологията и етнографията, рударството и металургията, църквите и манастирите, етрополската книжовна, калиграфска и просветна школа, учебното дело,  революционното движение, стопанското развитие на Етрополе ...

В историята на Етрополе са вплетени важни моменти от миналото и на Орхание /Ботевград/, Правец и  други близки и далечни селища
Сборникът съдържа още една неиздавана досега ръкописна книга на автора и  много факсимилета, снимки и преписи, свързани с живота и делото на този забележителен будител.

Книгата бе представена при голям интерес в София на 22 ноември от 17.00 часа в Мраморната фоайе на Столичната библиотека.

Представянето в Етрополе, ще се състои на 6  декември от 17 часа в многофункционалната зала на читалище „Т.Пеев – 1871”

За допълнителна информация - на тел. 0878 32 71 83; 02/846 70 81

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (237)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (68)
70% Complete