Събота, 27 Април 2024, 08:53

Изложба в Исторически музей Правец посветена на 70-години от края на Втората световна война

9 Май 2015, 15:12
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 937 0


Исторически музей-Правец откри изложба, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война. Чрез показаните фото-документални снимки, документи, медали и предмети изложбата разказва за участието и приносът на населението от Правешкия край за победата над фашистка Германия и нейните съюзници. 
"Денят на обединена Европа е празник, който напомня за тежкото минало, за милионите жертви във Втората световна война. Всички ние не трябва да забравяме за високата цена, която заплатиха европейските народи и Русия в битка с фашизма. Паметните дати са повод да отдадем почит на загиналите, които отдадоха живота си за свободата на Европа", каза в тържественото си слово Татяна Борисова, директор на Исторически музей - Правец. 
Специално внимание е отделено на  участниците загинали на фронта сражавали се в редовете на българската армия и през двете фази на войната – от септември 1944 г. до май 1945 г.  Бойните действия по фронтовете на Югославия, Унгария и Австрия са незабравим пример на войнска храброст и обогатяват съкровищницата на българското бойно изкуство. В заключителния етап на войната част от фронтоваците достигат подножието на Австрийските Алпи като някои от тях загиват там, ускорявайки освобождаването на народите от Централна Европа. 
Над 650 са участниците от Правец и общината, а 45 от тях загиват на бойното поле. Те представят достойно името и честта на българския войник. 
Изложбата бе открита днес в 9.30 часа и ще можете да бъде разгледана през целия ден и през седмицата от 11-ти до 16-ти май. 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete