Събота, 20 Април 2024, 11:52

Изложбата „Медникарството в Троянския край“ бе официално открита днес, на Тодоровден, в Правец (ВИДЕО)

4 Март 2023, 18:13
(1) (2)
Правец - Новини
Прочетена: 796 2


В 10,30 ч. на Тодоровден – празникът на гр. Правец, бе официално открита в Историческия музей гостуващата изложба „Медникарството в Троянския край“ - на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

Изложбата проследява развитието на занаята в Троянския край – как е протичал изпитът за майсторско свидетелство, предпочитаните украси и форми от медникарите, организацията и атмосферата на старата бакърджийска работилница, панаирите, на които се е продавала стоката, мястото на медните съдове в делника и празника на балканджията.

„В интериора на балканджийския дом, медните съдове са оформяли едно естетическо пространство и са внасяли много топлина и уют“, каза в интервю за „Балканец“ Десислава Вутова – уредник на Троянския музей. Освен нея, на откриването присъства и директорът на културната институция в Троян – Елеонора Авджиева.

За първи път в мобилната изложба в Правец се представят най-старите образци в медникарството, които са датирани - сахан от 1723 г. и от 1731 г., които не са част от постоянната експозиция на Троянския музей.

Сахани, купи, чаши, захлупци, джезвета, ибрици, гюмове – предмети от бита и за ежедневна употреба са изложени като експонати в Правешкия музей. Занаятчиите са изработвали също и предмети за нуждите на църквите - купели за кръщене, купи за нафора, менчета за светена вода, свещници.

Дело на медникарските майстори са бояджийските казани и казаните за изваряване на ракия. Както добре знаете, Троянската сливова ракия е известна у нас с вкусовите си качества.

Стоката си, медникарите продавали по панаирите и съборите в цялата страна.

Пази ли се и днес медникарския занаят? Има ли занаятчии, които да изработват медни съдове? Какви са връзките в миналото между Троян и Правец?

Отговорите на тези и още въпроси, вижте във видеоматериала на „Балканец“:






Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (3)
    1. добавен от: Гост 4 Март, 22:45

    Браво! Мноу убаво! Кво?

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Март, 20:31

    Колко са красиви медните съдове?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete