Неделя, 5 Май 2024, 05:44

Изложбата на Павел Бондаренко събра учители и дейци на културата в зала"Орханиец"

13 Септември 2013, 17:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3310 3


„Изложба-живопис „Къщите на Павел Бондаренко“ е предвидена още през пролетта на 2013г. да бъде открита в навечерието на новата учебна година, защото той бе учител. За съжаление той не можа да дочака деня на изложбата и ни напусна завинаги на 27-ми юли, тази година“. Това каза директорът на Исторически  музей Ботевград - Тодорка Коцева по време на откриване на художествената експозиция.

На събитието присъстваха директорките на двете основни училища –„Никола Вапцаров“ Петя Кочкова и „Васил Левски“ Евгения Иванова, проф. Марин Ненчев-физик, бившият директор на ПМГ'Акад. проф.д-р Асен Златаров" Никола Близнаков, много учители – колеги на Павел Бондаренко, негови ученици, представители на културните и музикални среди на Ботевград, читалищни дейци, приятели и др. Присъстваха и неговите две дъщери Цветелина и Нина Бондаренко, внучката Елина Цветкова и зетят Любен Василев.

Изложбата съдържа 20 картини с различна тематична насоченост – предимно стари сгради, природа, цветя. Сред тях е и огромният портрет на патрона на ОУ“Никола Вапцаров“, където Бондаренко преподава повече от 20 години музика и ръководи Вокалната група „Песничка“. Голямата картина краси входа на училището и бе предоставена специално за изложбата с любезното съдействие на директорката Петя Кочкова.

Любовта му към музиката, към близки, ученици и колеги, и приятели го съпровожда през целия му живот. След пенсионирането си живее в София и именно тогава открива новото си вдъхновение от България, от майсторите на старите български къщи, от меките родопски пътеки, от тишината на манастирите, от поезията на Вапцаров, от усещането за времето, отмервано от нашата Часовникова кула“ подчерта г-жа Тодорка Коцева. Тя посочи още, че присъствието на огромна част от неговите колеги от ОУ“Н.Вапцаров“ демонстрира уважение не само към личността и творчеството му, но към  неговите близки. След това директорката на музея даде думата на г-жа Петя Кочкова за кратко слово.

Един изключително сърдечен, добър, приветлив, винаги добре изглеждащ човек, естет не само към външния си вид, но и във взаимоотношенията си с хората. Той бе любимец на своите ученици и те го боготворяха, като преподавател и музикант. С изненада разбрах, че има такъв скрит талант с изобразителното изкуство и вероятно той не е имал време да се занимава по сериозно в тази област. Творчеството му ще напомня винаги за него“, с тези думи директорката на училището Петя Кочкова си спомни за учителя Бондаренко.

Павел Бондаренко е роден на 28.06.1935 г. в Петрич. Завършва педагогическото си образование  в Благоевград. През 1957г създава семейство. Майка му Петка Бондаренко е българка от Правец, а баща му е белогвардейски офицер от Украйна от стар аристократичен род. Запознават се в Учителския институт в София.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Септември, 18:37

    Страхотно представяне на изложбата, браво Ники!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Септември, 18:46

    Благодаря! Беше невероятен учител и ЧОВЕК!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Септември, 07:08

    ДОБРИТЕ ХОРА - НИКОГА НЕ УМИРАТ

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete