Понеделник, 6 Май 2024, 01:32

Изящество в изложбата на Дом за стари хора "Д-р Адриян Атанасов"

29 Ноември 2014, 16:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1907 1


„Духът на българката-стил и традиции”. Това бе мотото на изложбата, под което обитателите на Дом за стари хора „Д-р Адриян Атанасов” откриха във фоайето на Народно читалище „Хр.Ботев” днес от 15.00 ч. Събитието бе част от празничната програма на Община Ботевград по повод 137 години от Освобождението на Ботевград от турско робство.
 
Домът съществува вече 4 години на територията на града. Той се обитава от 60 човека, които носят традициите на своя край - там откъдето всеки е дошъл. На днешната изложба посетителите видяха изящни произведения, направени от вестници, финно обработени във вази, кошници, кутии за бонбони и какво ли още не. Възрастните хора показаха съчетание на въображение и майсторство в украсяването на чаши, чинии, в изработването на шалове и други изделия от плетиво. Изложените предмети не се продават, те ще бъдат част от интериора на дома. Изненада по време на изложбата бяха рецептите за щастие, които директорката подари на всеки един посетител и което бе своебразен поздрав от възрастните хора за празничния ден.
 
„Когато един човек живее няколко години в един и същ град-той става част от него, от неговия обществен и културен живот”, каза директорът на дома Цонка Докова. В обръщението си към гостите на изложбата тя изтъкна, че всичко, което те ще видят е собственоръчно направено от възрастните хора.  Като всеки празник на масата бяха изложени три вида баници - тиквеник, зелник и сладка баница с орехи, които подчертаха в още по-голяма степен многообразието от умения на обитателите на Дом за стари хора „Д-р Адриян Атанасов”.
Събитието уважиха с присъствието си председателят на Общински съвет-Ботевград Йорданка Лалчева, секретарят на Община Ботевград Цеца Иванова, Веселка Божкова -завеждащ отдел "Култура и вероизповедания", директорът на Исторически музей Ботевград-Тодорка Коцева, директорът на ОУ"В.Левски" с.Литаково и много граждани.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Н. Николов 29 Ноември, 18:17

    Страхотни творби! Господ здраве да дава на тези наши баби и дядовци. Възхищавам се на духа им! Поздравления и на организаторите на изложбата. Чудесна инициатива!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete