Сряда, 15 Май 2024, 15:39

Изящна дърворезба и картини в изложбата „Етно Експо“ в гр. Костинброд

30 Април 2022, 20:40
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 644 0


Официалното откриване на изложбата „Етно Експо“ в НЧ „Иван Вазов 1947“, гр. Костинброд събра множество ценители на изкуството и на етномотивите в него, както подсказва и самото заглавие на изложбата.
В нея са представени картини пресъздаващи красотата на българката в народна носия, икони, пана и пластики от дърворезба. Една хармонична връзка между съвършенството на природата и съвършената символика в шевиците; едно завръщане към корените на рода, към родовата памет, към историческото минало на България. Преклонение и любов към Създателя и дълбока почит към българщината – това е общото внушение на изложените творбите, които съжителстват в абсолютна симбиоза, макар и от различни автори.
Дърворезбите са дело на Венци Стойчев, на 72 г. от с. Опицвет, общ. Костинброд. Завършил е Художествената академия през 1979 г., преподавал е дърворезба в Трявна. Дървопластиките му носят наименования като „Плодородие“, „Вечност“, „Пеперуда“, „Слънце“. Основният материал, с който работи, е липа. В част от пластиките си съчетава дървото с речни камъни, които пречупвайки светлината озаряват цялата творба. Една от най-впечатляващите – като размер и като внушение негова дърворезба, е изображението на възрожденец /6-та снимка/, която печели второ място в конкурса посветен на 100-годишнината на Априлското въстание.
Съвместно с Венци Стойчев, своите творби представя и художничката Таня Бардова, също от с. Опицвет. Освен картините на фолклорна тематика, Таня Бардова представя и икони – на Св. Богородица и на Св. Георги.
Инициатор на тази съвместна изложба е Русанка Колева – организатор в НЧ „Иван Вазов“, която по време на официалното откриване представи авторите и изложбата пред събралата се публика. Предвижда се в Читалището да бъде разкрита Школа по дърворезба, в която Венци Стойчев да преподава и да учи на този, същевременно и занаят, и изкуство, децата и младите.
На тържественото откриване на изложбата присъства и зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, който в словото си обяви, че предстои създаването на Музей в града, в който тези творби – на местни автори могат да заемат достойно място. Проявата уважи и кметският наместник на с. Опицвет – Гергана Величкова.
Всеки, който иска да се докосне до българската традиция в изкуството, може да посети изложбата в малкия салон на НЧ „Иван Вазов 1947“, гр. Костинброд от 9,00 ч. до 17,00 ч. всеки делничен ден.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete