Неделя, 19 Май 2024, 04:41

К. Нинова:Фирмите да си търсят правата за връщането на гаранциите в законовия срок след провеждането на търговете

15 Декември 2014, 13:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1376 5


„Няма нито една обществена поръчка, която да е проведена и да е избран изпълнител и парите, които са внесени за гаранция да са върнати навреме на фирмите, в законово установения срок. Парите се задържат абсолютно умишлено, а натискът върху фирмите е огромен”. Това заяви Корнелия Нинова  пред местните медии на провелата се тази сутрин пресконференция.
Повечето от договорите, сключвани с трите фирми по чистотата са сключвани без задължителното изискване за пряко договаряне по Закона за обществените поръчки.
Освен това офертите по договорите за обществените поръчки са събирани преди да бъде назначена комисия, която трябва да ги приеме и ги одобри. От доклада, Нинова цитира констатацията на  Сметната палата, че при всички проверени публични покани, комисиите за събиране, разглеждане и оценка на получените оферти са определяни след изтичане на срока за получаване на офертите, с което е нарушена разпоредбата на чл. 101 от ЗОП. „Това показва ясно каква е практиката в Общината – взимат се лични решения за избор на фирмите, понякога с пряка намеса на кмета” заяви Корнелия Нинова. Тя посочи пример, в който след като е отворен търга се допуска подмяна офертата на една фирма за учредяване право на строеж, която е спечелила обществената поръчка. Това е направено в полза на ЕТ”Константин Лазаров 87”. „Въпросната оферта не е била представена при откриване на търга. По случая  е правена техническа експертиза на МВР, която доказва, че листа е вмъкнат впоследствие и впоследствие са направени следи от смачкване, а този лист не е съществувал при първоначалното подаване на офертите”, посочи Нинова. Според нея за легалното провеждане на обществените поръчки по закон трябва да има вътрешни правила за тяхното възлагане, а вътрешния одит следи контрола.
По данни на Сметната палата 22 150 414 лв. е  цялата стойност на обществените поръчки за Община Ботевград.
 
От одитния доклад става ясно, че разпореждането с общинско имущество не съответства с действащото законодателство. Към 30 юни 2013 г. кметът Георги Георгиев не е актувал като общински земеделски земи, които са прехвърляни в собственост на  Община Ботевград от Министерството на земеделието. С протоколно писмо № 21 от 22.10. 2008 г. на директора на Областна дирекция „Земеделие” на Община Ботевград са предоставени 10 365 земеделски имота, от които до 30 юни 2013 г. са заведени 47. Констатацията на Сметната палата е, че кметът допуска незаконосъобразно отпускането под наем на публична общинска собственост без решения на Общинския съвет, незаконосъобразно предоставя за безвъзмездно ползване на лица, които той реши, а там където са проведени търгове, назначените комисии не са спазили нормативната уредба и са го опорочили ”, коментира Корнелия Нинова. Другата констатация е, че кметът не осъществява контрол при сключване на договори за сезонна търговия върху общински терени.
Съгласно данните от главните регистри за общинска собственост към 30 юни 2013 г. Община Ботевград е собственик на над  1000 имота, от които 15 са публична общинска собственост. Горският фонд на общинска служба „Земеделие” Ботевград е получил собственост върху 84 имота, при което безвъзмездно са предадени в собственост земеделски земи, които не са били заявени за възстановяване от собствениците им или са с признато право за възстановяване, чиито  граници не са били установени на терена. Част от съставените актове за общинска собственост не са вписани като земеделски земи с трайно предназначение за задоволяване на обществени потребности – пасища и мери, а са със статут на земи-частна общинска собственост, без решения на Общинския съвет за преобразуване на собствеността от публична в частна.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Декември, 14:13

    Нямаме коментар :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: анонимен 15 Декември, 19:57

    Абе Корнелийке, що мълча толкова време?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Декември, 20:15

    Защото в петък излезе официално одита на Сметната палата. Защото, когато се говори, трябва да се говори с факти, а не с догадки и предположения.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Декември, 20:42

    Безвъзмездно са предадени в собственост земеделски земи, които не са били заявени за възстановяване от собствениците им.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Декември, 10:57

    http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/25-mlrd.-dolara-iztekli-nezakonno-ot-bylgariia-za-10-g-6029040

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete