Петък, 3 Май 2024, 22:00

Как да гласуваме на Евроизбори 2014

10 Май 2014, 08:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 911 0


България не се слави като страна с висока избирателна активност. Опашки пред секционните комисии обикновено има само в големите градове, и то сутрин и привечер.
Тази година Денят на българската просвета и култура - 24 май, ще е не само празник, а и ден за размисъл. Ще трябва да решим дали да отидем за риба или гъби, или да гласуваме за евродепутати на следващия ден.
Всеки глас за която и да е формация увеличава избирателната активност. А при висока активност се топят възможностите контролираният вот да влияе силно върху резултатите.
На 24 май за последно можем да помислим кого да изпратим в Брюксел. Може да се наложи и да е на трезва глава въпреки празника. Дали ще бъде забранен алкохолът в деня за размисъл и в този за гласуване решават кметовете. Обикновено има изключения за семейни тържества. Тази година се очаква по-разхлабен режим заради абитуриентските балове.
 
Секциите отварят в 6 ч
Изборният ден на 25 май започва в 6 ч - тогава отварят врати секциите в цялата страна.
Преди да се запътим към урната - добре е да проверим в коя секция ще гласуваме и да носим задължително личната си карта. Изборната комисия ще я поиска, за да ни намери в списъка и да даде бюлетина, откъсната от кочан. И този път бюлетината е интегрална, разработена по косовски модел. Бюлетината за първи път има сериен № - целта е да няма шанс да се внасят попълнени предварително бюлетини.
Проверяваме дали по документа няма отбелязани предварително знаци, а член на СИК поставя печат. В тъмната стаичка се отбелязва вотът със знак "Х" или "V" със син химикал. Всякакви знаци извън квадратчетата срещу името на избраната формация или кръгчето за преференциален вот правят бюлетината невалидна.
При грешка избирателят има право да поиска нова бюлетина, но само веднъж. Старият документ се прибира от комисията.
Бюлетината се сгъва по указан начин, за да не се разкрива тайната на вота. Член на СИК поставя втори печат, а серийният № се откъсва и се пуска в отделна кутия. След това бюлетината се пуска в урната, а избирателят се подписва в списъка за гласуване.
Гласоподавателите в 100 специално посочени от ЦИК секции в страната ще могат да пуснат глас и чрез машина.
 
 
Подвижни урни по домовете
Избирателите с трайни увреждания, които вече са подали заявление за вот с подвижна урна, ще гласуват у дома. От опцията ще могат да се възползват и граждани с проблемно придвижване, но само ако в населеното им място вече има открита мобилна изборна секция. Те трябва да заявят, че ще гласуват вкъщи до 20 май. Изборният ден продължава до 19 ч. Ако има опашки - той може да бъде удължен до 20 ч. Секционната комисия в този случай събира личните карти на чакащите да гласуват. Обявяването на социологически данни преди края на изборния ден е забранено по закон. Не е позволена и изборна агитация на 24 и 25 май. Ако засекат нарушения, гражданите могат да подават сигнали в районните избирателни комисии.
 
 
 
5% от гласовете обръщат листата
На 25 май избирателите ще могат да преподредят партийните и коалиционните листи с кандидати за Брюксел. В дясната част на бюлетината ще бъдат разположени кръгчета с числа от 1 до 17, в които хората ще могат да маркират с "Х" или "V" номера на предпочитания от тях кандидат от съответната листа.
За да бъде зачетен вотът за валиден, избирателят трябва да е посочил и партия или коалиция, на която гласува доверие - със знак в квадратче в лявата част на бюлетината срещу името на формацията.
Прагът за преференцията за евровота е 5%. Така ако поне 5 на сто от гласувалите за дадена листа предпочетат например кандидат №10 от нея, той ще бъде изстрелян начело на списъка и ще замине за Брюксел вместо водача. При 600 000 избиратели за дадена формация ще бъдат нужни 30 000 гласа, за да бъдат разместени кандидатите в нейния списък.
Отбелязването на преференция не е задължително. Ако кръгчетата в бюлетината са останали празни, избирателните комисии ще приемат, че гласоподавателите подкрепят партийната подредба на списъците с кандидати. Така първият в листата за Брюксел ще остава първи.
Най-големи очаквания да консумират персоналния вот като че ли имат симпатизантите на Реформаторския блок, част от които предварително заявиха, че ще предпочетат втория в листатa Светослав Малинов.
На бюлетините няма да бъдат изписани имената на партийните и коалиционните кандидати за евродепутати. Ако гласоподавателите предварително не са запомнили номера в листата на човека, когото искат да подкрепят, могат да станат обърквания. Затова по закон в тъмната стаичка трябва да бъдат разлепени и пълните листи на всяка от партиите и коалициите, които участват в изборите.
 

Източник: Труд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete