Неделя, 5 Май 2024, 02:36

Как да изберем геймърски компютърни кутии за максимална вентилация и охлаждане?

13 Юни 2023, 19:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 471


За ентусиастите и любителите на игрите, качествената вентилация и ефективното охлаждане на компютърната система са от съществено значение.
Геймърските кутии играят ключова роля в осигуряването на оптимални условия за работа на хардуера и предотвратяването на прегрявания, които може да намалят производителността и да повредят компонентите.

На какво трябва да се наблегне при избор на кутия, с цел по-добро охлаждане и кои видове са най-подходящи за гейминг, прочетете по-надолу.

Как да изберем подходяща кутия за геймърски компютър?
При избора на кутия за геймърски компютър с максимална вентилация, има няколко важни фактора, които следва да се вземат предвид. Ето кои са те:

  1. Размер
Колкото е по-голяма, толкова и вентилацията е по-добра. Наличието на повече пространство спомага не само за циркулацията на въздуха, но и позволява компонентите да се разположат на необходимото разстояние един от друг. Освен това, изборът на по-голям вариант дава възможност за монтиране на повече на брой вентилатори или по-голяма система за водно охлаждане.

  2. Вентилационни възможности
Необходимо да разполага с повече отвори, през които да се приема студен и да се отделя горещ въздух от компютъра. Наличието на по-голям брой такива от повечето страни е за предпочитане.

  3. Опция за въздушно или за водно охлаждане
И двата варианта са подходящи, но системите за водно охлаждане са по-ефективни. Ако се спрете на него, трябва да изберете кутия, която позволява инсталирането на такава система, тъй като се изгражда от множество компоненти. В нея са включени радиатор, помпа, резервоар, тръби, фитинги и други детайли. От друга страна, някои кутии за компютър фабрично пристигат с налични вентилатори, но е добре да се добавят и още. Като за начало е добре да има два отпред и един отзад.

  4. Филтри за прах
Вентилацията предизвиква натрупване на голямо количество прах, което може да бъде засмукано през отворите. Наличието на вградените филтри ще предотврати това и ще позволи поддържането на оптималната ѝ работа.

 5. Мениджмънт на кабелите
Подредбата на кабелите помага да се предотвратят пречки, свързани с потока на въздуха и благоприятства за неговата циркулация.
Повечето качествени кутии за компютри, предназначени за gaming, са с прозрачен страничен панел, изработен от темперирано стъкло. Лесното му сваляне осигурява и по-лесен достъп, при необходимост от почистване. Този тип панели позволяват да създадете и допълнителен ефект, при избор на компоненти, разполагащи с подсветка с диоди в различни цветове.

Изискванията, спрямо охлаждането, при геймърските компютри са особено високи, тъй като компонентите с по-мощни параметри загряват значително повече. Вземете под внимание и опциите за инсталиране на вентилатори около захранването, споделят специалистите от онлайн магазин Ардес.

Какви видове може да открием?

На пазара се предлагат различни варианти, спрямо тяхната форма и размер. За избор на кутия за геймърски компютър, която да отговаря на горепосочените характеристики, са подходящи следните видове:

  1. Full Tower – това е най-големият вид, в който може да поберете дъно с всякакъв форм фактор, дори и E-ATX. Позволява наличието на повече видео карти, повече слотове за памети, както и инсталиране на вентилатори от 230 мм, подходящо за по-мощни процесори. Също така осигурява по-голяма дистанция между твърдия диск и останалите компоненти в компютъра, излъчващи повече топлина, Размерите ѝ стигат от 55 до 75 см на височина и от 22 32 см на широчина;

  2. Mid-Tower – те са най-разпространени и предпочитани. Побират както дънни платки с форм-фактор m-ATX, така и най-широко използваните ATX. Височината им варира между 35 и 55 см, а широчината – от 15 до 25 см. При тях може да се заложат вентилатори с размер до 200 мм. Цените им са по-достъпни, заемат по-малко място и теглото им е по-ниско.

Съществуват още Mini-Tower и Small Form Factor, които също може да предложат добра вентилация, но шасито им не е много подходящо за асемблиране на мощна машина. Моделът, който изберете, трябва да е съобразен с предвидената от вас конфигурация. Освен изброените съвети за охлаждане, вземете предвид и необходимостта от USB портове, които ще са ви необходими за свързване на всички желани устройства с компютъра.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete