Сряда, 24 Април 2024, 10:25

Как да изберем камина за своя дом - полезни съвети?

30 Януари 2023, 07:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 748


С развитието на технологиите се появиха и различни варианти за отопление на дома. Използването на камини с водна риза на дърва или на пелети е един от тях. Какви са особеностите им, плюсове и минуси, както и отделните видове? Кои са важните критерии при избора на подходящата?

Как работят камините за огрев?
Представлява уред с горивна камера и водна риза около нея с вместимост от 40 литра или повече. Тя е пълна с вода. При горене на дърва или пелети, в камерата се развива висока температура, която загрява водата. Когато водната риза е свързана към тръбна инсталация с радиатори, топлата вода циркулира в затворена кръгова система. В нея са прикачени радиатори и преминавайки през тях, топлината се отдава в помещението и се връща охладена обратно в ризата за ново затопляне.

Поради възможността за отвеждане и разпределяне на топлината, камината е подходяща за отопление на цялото жилище и отделните му помещения.
Освен на дърва, камината с водна риза може да е и на пелети. Представляват специални гранули с повишена калоричност и отделят висока температура при горене. Могат значително да увеличат производителността на горивната камера. Това са по-съвременните решения, при които подаването на горивото от специалния бункер е напълно автоматизирано.

Кои са плюсовете и минусите на камината с водна риза?
Сред преимуществата се наблюдава възможност за избор на мощност, спрямо квадратурата на отопляемата площ. Могат ефективно да се отопляват и 400 кв. м. пространство. Инсталацията и монтажът са бързи и лесни. Камината може да се постави на всяко удобно място. Вариантите за дизайн са толкова много, че освен висока ефективност, тези уреди органично се вписват и във всеки съвременен интериор.
Като минус може да се определи, че моделите на дърва или пелети са твърде скъпи и изискват по-висока първоначална инвестиция. Автоматизацията им е непълна, тъй като се изисква периодичното пълнене на бункера.

Какви са достъпни по магазините?
Сред предлаганите в специализираните магазини, най-голямо впечатление правят тухлените, металните и комбинираните. Първите изглеждат изключително естетически и са сред най-търсените. Трудни са за инсталация, но са много красиви. Вторите също са впечатляващи и естетически вместими във всеки дом. Представляват метален корпус с вратичка за пъхане на дървата в горивната камера. Предимство при тях е това, че са най-евтини и достъпни. Корпусът им се загрява при горене и могат да са точка за отопление на самото помещение.
Комбинираните са предпочитани в селските къщи. При тях, само горната част, над горивната камера, е тухлена, а надолу е метална.

Какви полезни съвети дават експертите при избора?
За да е най-ефективно отоплението с камина на дърва или пелети, много е важен правилният избор. Експертите съветват да обърнете внимание на следните особености:
- мощност – за да стопли всички помещения, камината трябва да е подбрана с нужната мощност. Най-общо, 1kW топлинна мощност е достатъчна за около 10 квадратни метра пространство. Препоръчителен е 20% запас от мощност при по-екстремни условия или липса на качествена изолация или дограма на помещението;
- размери – трябва да съответстват на предвидените в съответното помещение. Поради изискванията за пожарна безопасност, трябва да се предвиди определената отдалеченост на предметите от прибора;
- дизайн – избира се максимално органично да се вписва в интериора на помещението. Съвременните модели са достатъчно декоративни и със сигурност ще откриете подходящи варианти. Предлагат се и модели за вграждане, използвани при тесните пространства;
- налични функции – може да се изготви приставка за скара, устройство за засмукване на въздух при нужда, сензор за потока на водата, помпа за принудителна циркулация – тя е електрическа и се захранва отделно. Контролът може да е с дисплей и с тъчскрийн, което също изисква минимално захранващо електричество.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete