Събота, 27 Април 2024, 23:07

Как Мирково избра български герой пред партизани

18 Декември 2023, 15:27
(6) (2)
Средногорие - Новини
Прочетена: 4484 71


Демонтажът на Паметника на Съветската армия в София предизвика много разнопосочни мнения сред българското общество. Една малка община от Софийска област показа, как трябва да се действа с подобни монументи още преди две години в навечерието на Рождество Христово. Общинският съвет на Мирково взе решение на 22 декември 2021 година да демонтира от центъра на селото „Паметника на загиналите в антифашистката борба и във Втората световна война“. И тогава местните „антифашисти“ го квалифицират като варварско отношение и към загиналите, а и към труда на творците автори на паметника. Това не отказва кметът Цветанка Йотина и съветници да завършат своето дело убедени в правотата си.
Днес площадът на село Мирково изглежда като приказно място, което съхранява българските традиции и почита героите дали живота си за родината. На мястото на партизанския монумент се издига красива статуя на поп Недельо – първият кръстоносец на хвърковатата чета на Георги Бенковски. Поп Недельо Иванов (Гърков) е роден през 1842 г. в с. Мирково. Останал от малък сирак, той е отгледан и изучен от даскал Захари. Учителствувал в родното си село,а после в Поибрене. Там станал свещеник по покана на жителите на селото. В църквата „Света Троица“ устройва килийно училище и обучава децата на четмо и писмо. Свещеник Недельо влязал в основания от Васил Левски революционен комитет и къщата му била убежище за Апостола. Чест гост е бил и Георги Бенковски. Избухва Априлското въстание. На 22 април в Поибрене влиза Хвърковатата чета. Населението я посреща извън селото. Начело с кръст в ръка и оръжие в другата върви свещеник Недельо. Биело дървеното клепало и зовяло за бунт. Бенковски произнесъл пламенна реч и накрая се провикнал: „Свещеник Недельо, бъди готов. Да вървим и вдигаме хората на оръжие. Двадесет и пет души тръгнали към селата: Каменица, Раковица и Мухово с известие, че въстанието е почнало и всеки трябва да бъде готов. Навсякъде забиват камбани и ехтят гърмежи. При потушаването на въстанието поп Недельо е заловен. Откаран в София – мъчен и осъден на смърт чрез обесване за бунтовническата му дейност. В деня на обесването пристигнала телеграма от Цариград, че осъдените на смърт се пожалват с доживотен затвор. Бунтовникът е изпратен на заточение в крепостта Акия Сен жен д-Арк в Сирия, където престоял във вериги осем месеца. По силата на Сан Стефанския мирен договор всички заточеници били освободени.

Преживял ужасите на кървавата драма по време на Априлското въстание, след много мъчения и страдания поп Недельо бил щастлив да дочака Освобождението на България. Неговите спомени от времето на въстанието използвал Захари Стоянов в своите „Записки по българските въстания“.


Източник: balkanec.bg

Коментари (71)

  • Отговори (33) (36)
    1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 16:08

    В Австрия-родината на Хитлер,в центъра на Виена,има паметник на червената армия и всеки ден там има свежи цветя.В 257 града в Европа има подобни паметници и никой не си и помисля да ги демонтира.В Берлин на видно място има вместо паметник-истински танк от Втората световна война,за да се знае миналото.В Мексико има 9/девет/ улици на името на Й.В.Сталин и 7/седем/ на името на Л.Д.Троцки,и никой не си и помисля да ги преименува.Навремето при управлението на бандитите от СДС,имаше инициатива да се демонтира барелеф на Тодор Ангелов-баща на Свобода Бъчварова,партизанин,антифашист,концлагерист и НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ НА БЕЛГИЯ!Тогава от посолството на Белгия изпратиха протестна нота до тези неуки говеда от СДС с категорично заявена позиция,че ако демонтират този барелеф,те-белгийците,ще скъсат дипломатическите отношения с нас!И тогава гейовете от правителството на Ф.Д. дадоха назад и се отказаха.Ама тя е така тази работа-или имаш познания с факти и аргументи,или си нискочел "демократ"!

    • (17) (24)
      1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 19:16

      За 257 града не съм сигурен. Вероятно имате в предвид и над 100 гробищни паркове, пддържани с една идея по-добре от Ботевградския парк, но всичко останало е вярно. Нещо повече, гледах ритуал за поставянето на нова позлатена каска, на Съветския войник, в центъра на композицията,втв Виена. Вероятно се е била изтъркала от времето. Беше бъкано с народ и не чух лоша дума.Всички бяха много приветливи.

    • (29) (14)
      2. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:20

      Нормално е да има паметници, защото там има загинали войници на Червената армия, докато във България единствените загинали от тази армия са тримата „геройски” загинали от натряване с метилов алкохол, като преди това убиват пазача, който ги предупреждава. В моето село по-възрастните хора имат една поговорка. От девет кладенци вода носите за да оправдавате и да се кланяте на мизерните комундетата. Имат и доста вицове за комунизма и русия, ама са нецензурни и ще изтрият коментара.

    • (12) (20)
      3. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:33

      №1/2. МАЛОУМНИКО. А уточнете се с останалите помияри ОКУПИРАЛИ ли са ни,и ли са си пили пиенето.?

    • (24) (10)
      4. добавен от: Анонимен 19 Декември, 00:07

      1.3 Имали са време да си пият пиенето, защото не са воювали с никой във България. И това е факт. Имаме архиви, ама ти вярвай, че са те освободили от фашизъм, при положение, че именно Цар Борис спасява единствен в Европа, еврейте. И сигурно Костя Копейкин е преродения Васил Левски и ще ни спаси от американско робство, нищо че досега не съм виждал някой да вее американското знаме в София, ама руското и сърпа и чука се намира тук-там по някой полезен идиот да го вее.

  • Отговори (26) (29)
    2. добавен от: ТИТИ 18 Декември, 17:47

    Историята е такава каквато е-не можеш да я променяш ! Но наште малоумници от сглобката са ВАРВАРИ и ТАЛИБАНИ ! Срамувам се от тях като българин ?

    • (18) (21)
      1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 18:38

      Категорично заставам зад Вашите думи. Около 7-8 години по гробищата в Македония, дописваха надгробните камъни с наставката-ОВСКИ.Иванов-Ивановски.Но Умрелия БЪЛГАРСКИ дядо Иван,Македонец не стана. ЕНИЧАР е платен ГЯУР, в служба на Турция, Даже Пееевски да се казва, пак е еничар. Е може и да се е обрязал в Катар, където изнесе милярдите си, но нито САЩ,нито Англия ще му издадат виза .

    • (21) (7)
      2. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:23

      Най-антибългарските партии в Македония са Левица и ВМРО-ДПМНЕ и тези същите са най-бесните комунисти и русороби. Македония е последният проект на коминтерна.

  • Отговори (23) (17)
    3. добавен от: Анонимен 18 Декември, 18:08

    Поклон пред поп Недельо. Но само идиот може да противопоставя,две несъвпоставими неща. Само идиот може да премахне паметник на загиналите БЪЛГАРИ във втората светоовна война, Ако не ги е имало тях,сега сърбия да е до Сливница, а Гърция до Дупница.. Какво пречи да има и двата паметника. Броя на тъпанарите, в България расте главоломно. Дано не съм жив да ги гледам как посрещат с росен здравец "братушките".

    • (23) (16)
      1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:24

      Комунистите Не са българи!

    • (9) (17)
      2. добавен от: Анонимен 19 Декември, 11:01

      Трябва да са Евроатлантици,ли да ги признаеш за Българи?

    • (20) (3)
      3. добавен от: Анонимен 19 Декември, 14:04

      Трябва да са нормални хора, който не се кланят на друга държава освен България.

  • Отговори (14) (19)
    4. добавен от: Анонимен 18 Декември, 18:51

    Лицемерието е известно от Шумерите и Египет, а Макиавели е неговия пророк, но КАРТАТА НА ЕВРОПА е начертана от Рузвелт през 1943 година в Техеран. Сталин е искал да си вземе малко от Австрия, А Чърчил, Западните Балкани, но Рузвелт е рамахал патерицата. Сега не ни намират много Атлантици и може би са прави..."Страхувайте се от Русия" Анита МЕР-военен Министър на Норвегия. "Седем пъти са воювали за Северно море и седем пъти са преминали, през него". Аз и вярвам повече отколкото На Тагарев,които ще разположи ракетни установки по Черно море и Руснаците се насраха от страх.

    • (14) (19)
      1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 19:00

      А, Атлантици не сме били, не сме и никога няма да бъдем, защото сме на Черно море,парадния вход на Русия.А тя, колкото и да е мързелива, от време на време го премита.

    • (12) (17)
      2. добавен от: Анонимен 18 Декември, 19:04

      Живи да не сте,ако такава установка,удари нещо Руско. Или поне няма да ви се иска да сте живи.

    • (23) (12)
      3. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:26

      Оня лилипут превзе Киев за 3 дни и вече е някъде около Амстердам, пардон Авдеевка.

  • Отговори (15) (19)
    5. добавен от: Анонимен 18 Декември, 19:35

    Подсетих се нещо. Във всяка Българска къща има някакво медалче със червена лента и звезда, Може да е за млекондой, може да от трудов колектив,или екскурзия. Бе, я за всеки случай си я сложете в портмонето,до личната карта. Може пък и да потрябва.

    • (20) (10)
      1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:26

      Дърпай, комунде!

    • (15) (8)
      2. добавен от: Анонимен 19 Декември, 12:04

      Червени звезди има само в главата ти

  • Отговори (28) (17)
    6. добавен от: Анонимен 18 Декември, 19:39

    Браво на Мирково.

    • (20) (11)
      1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:31

      Наистина, браво!

  • Отговори (14) (14)
    7. добавен от: Анонимен 18 Декември, 19:42

    В Ботевград има само трима доказани идиота. Но Йонко е интернационалист. Саше ти ли си бе пукелчето ми?

    • (12) (16)
      1. добавен от: Анонимен 18 Декември, 19:56

      Сащето е минал под прикритие. Да виждаш някъде удивителен. Жена му е изчеткала милиционерската униформа, сал петолъчката от фуражката е изчезнала. Но нали известно време бе демократ.Усеща вятъра от север. Помни ми думите.Ще влезе качен на първия Руски джип, Чакал ги на разклона за Луковит.

    • (7) (1)
      2. добавен от: Анонимен 20 Декември, 15:47

      Четвъртият си ти!

  • Отговори (16) (20)
    8. добавен от: Анонимен 18 Декември, 20:05

    А,бе Цолов/ Мирково ти е в главата, а не пишеш, как ще делнете петте милиона с кметчето от имотите на града. Поне за гробище оставете парцел. Не, че може да го построите, но и след вас ще дойдат хора и то можещи.

  • Отговори (23) (11)
    9. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:30

    Евала на хората от Мирково. Комундетата да си вземат МОЧА и да го сглобяват парче по парче, че идва ред на Альошата. А във Княжеската градина един красив паметник на Цар Симеон.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 29 Декември, 07:51

      А иде ли РЕД на партийния дом,или си ви е добре в него?

  • Отговори (10) (15)
    10. добавен от: Анонимен 18 Декември, 22:39

    Мухата,която сере след всяко написано. Поне усещаш ли колко нищожно тъп си?

    • (23) (16)
      1. добавен от: Анонимен 19 Декември, 00:22

      Единствено нахалните, като мухи русороби и пишман-патриоти според, които за да си патриот трябва да обичаш матуша просия повече от България. Единственият нищожно глупав(защото във българският език, думата тъп има друго значение) си ти и всички други копейки кланящи се на чужда армия, която ни обявява война и ни окупира. Същите тези, който ни обявиха за вражеска държава и се опитват да ни назидават и до ден днешен, но вече доста трудно и все по-трудно ще им става за радост на нормалните хора, искащи да живеят в нормална държава. Хората не са сложили паметник на Обама или на някакви шумкари, а на достойни Българи!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete