Вторник, 5 Декември 2023, 22:51

Каква помощ и подкрепа могат да получат на Националната телефонна линия за деца 116 111 дискутираха ученици в град Ботевград

24 Ноември 2022, 15:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 716 1


Ученици в седми, осми и девети клас от Професионална гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев" и Профилирана природо-математическа гимназия “Акад.проф.д-р Асен Златаров” в град Ботевград се запознаха как функционира Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. За какво най-често споделят техните връстници и какво се случва, когато се обадят бяха сред най-задаваните въпроси от децата.

„Знам, че понякога не е много лесно да се говори, но е необходимо за самите вас, а и за нас – възрастните да споделяте. Каквото и да ви тревожи, вашето семейство и вашите учители ще ви помогнат, но ако им се доверите. Ако се притеснявате от разговора с тях, винаги може да потърсите съвет от консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111. Обаждането ще остане анонимно, но ще можете да поговорите за всичко, което в момента е важно за вас. Разговорът е напълно безплатен и може да е по всяко време на денонощието“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

По време на срещата учениците чуха реални истории как техни връстници са помогнали на нуждаещи се от подкрепа деца с едно обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. В разговора за това колко е важно да споделяме и да не премълчаваме проблемите и страховете си, се включиха и един от най-успешните млади спортисти в страната – европейският шампион по борба за юноши Сергей Стоев, както и юношите на баскетболен клуб „Балкан“.

На събитието присъстваха и представители на община Ботевград, които бяха и домакини на срещата, както и експерти от ДСП – Ботевград.

От 2009 г. Държавната агенция за закрила на детето изгради и поддържа Национална телефонна линия за деца с храмонизиран номер 116 111. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата. Линията е и най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, тъй като има изградена връзка с Националната система 112, отделите за „Закрила на детето“ в цялата страна, РУ на МВР, РУО към МОН и др. От месец юни 2021 година, ДАЗД е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е представена в 139 държави и има 166 членове.


Държавната агенция за закрила на детето стартира информационни срещи за функционирането и полезността на НТЛД 116 111 с ученици във всички градове в страната.Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

отговори
Категорично да, само така може да се преборим с тези хора на пътя (130)
70% Complete
Да, но тестовете за наркотици дават много грешки и първо това трябва да се отстрани (54)
70% Complete
Не, по този начин само ще увеличим корупцията в МВР (38)
70% Complete
По-добре да взимат книжки за по-дълго и при неспазване – в затвора (32)
70% Complete
Всяко чудо за 3 дни, ще вземат някоя кола и после всичко ще застине (4)
70% Complete