Петък, 19 Април 2024, 00:36

Каква я мислихме, тя каква стана...

17 Май 2013, 09:16
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2317 0


Едва ли някой е очаквал толкова интересни и завързани полуфинали в НБЛ
 
След като станаха ясни четирите отбора—полуфиналисти в НБЛ, едва ли някой е очаквал след осем изиграни срещи в двете серии все още да няма нито един финалист. Прогнозите на специалисти, журналисти, букмейкъри и фенове обаче бяха разбити на пух и прах от Балкан и Рилски спортист.
 
Тези отбори доказаха, че първенството ни не е състезание на два коня и че те могат да бъдат напълно равностойни, а на моменти и да превъзхождат Лукойл Академик и Левски. Още в редовния сезон Балкан победи два пъти „студентите”, а самоковци записаха две победи над „сините” и ако тогава някой е поставял под съмнение успехите им, сега те със сигурност се приемат много сериозно.
 
Тити Папазов също каза след загубата от Балкан, че от това развитие и на двете серии освен Балкан и Рилски спортист, големият печеливш е баскетболът ни. Да има оспорвани и непредизвестени мачове е много важно, независимо от качеството на баскетбола в тях. В първата серия Александър Тодоров изпълни заканата си, че отборите ще се срещнат отново в София за пети мач, а с играта на отбора му и в четирите срещи до момента финалистът от двойката съвсем не е ясен. В исторически план именно невероятният характер гарниран с още по-невероятната подкрепа от публиката е била силата на „зелените” от Ботевград. Именно това видяхме и в последните два двубоя на 60 км от София, в които Балкан освен класа показа и дух, с който сломи Левски. Това е дух, който до голяма степен липсваше при „сините” и това си пролича на терена в мачове №3 и №4.
Левскарите трябва да се отърсят от всичко това и да излязат с „чисти умове” в събота, ако искат да оправдаят сезона и усилията от септември месец насам от цялото ръководство. Определено отборът на „сините” е по-добрият, но това най-накрая трябва да си проличи и на терена, а не да е само на хартия. До момента Балкан неутрализира силните страни на съперника, а предимства на ботевградчани в този двубой ще е и фактът, че те са необременени от евентуална загуба.
 
Левски трябва да внимава много, защото има лош опит с подобно развитие на серия, в която влиза като фаворит. Преди четири години „сините”, подобно на сегашната ситуация, поведоха с 2-0 на Черно море. Тогава обаче те претърпяха две загуби във Варна и загубиха с точка – 70-71 петия мач в София.
 
Моментите със загуби на полуфинал в първенството са още по-чужди на шампиона Лукойл Академик. От вече далечната 2006-а година тимът не е играл пети мач в плейофите, когато отстрани Левски с 3-2 в серията. „Студентите” бяха надиграни категорично от Рилски във втория мач с 20 точки разлика, както и във вчерашния четвърти, където въпреки че самоковци не биха с много, те определо бяха по-добри и заслужаваха.
 
Дали обаче няма да станем свидетели и на още по-голяма изненада. Историческа справка сочи, че последният отбор спрял Лукойл Академик по пътя му към отличие у нас е именно сегашният му съперник Рилски спортист. Това се случи на турнира за Купата я Ямбол преди четири години, когато самоковци отстраниха Лукойл още в първата фаза. Отборът на Росен Барчовски натрупа много мачове и увереност през сезона и със сигурност ще затрудни максимално хегемона в последните сезони. Като изключив третия мач, в който Лукойл спечели категорично, то в останалите Рилски или води или е близо, което значи, че тимът има силите да се бори наравно с по-именития си противник.
 
За самоковци този резултат вече е огромен успех, но нали апетитът идва с яденето и едва ли играчи и треньори ще се дадат без бой и няма да се опитат да видят Папата, след като вече са отишли до Рим. Най-вероятно този пети мач ще е битка на характерите, не само на класата. Поне на книга Лукойл разполага с по-добрите играчи, но в такъв момент ще си проличи кой е мъж и кой не, а не само кой е по-добрият баскетболист. И тук, както и за другият полуфинал, важи това, че Рилски има предимство от гледна точка на това, че евентуално поражение и съответно отпадане няма да доведе до нищо. Загуба на шампионите пък меко казано ще е равно на катастрофа и сега ще бъде техният момент те да покажат на терена защо са попаднали в този отбор.
 
Последните шест финала, три за първенството и три за Купата, са били между Левски и Лукойл Академик, така че победа за който и да е от Балкан или Рилски в събота би било огромна изненада. То би разчупило статуквото, от което баскетболът ни има нужда, за да видят ръководствата и треньорите на всички отбори, че от работата и постоянството има резултат. Такова нещо може и да предизвика допълнителен интерес към спорта с оранжевата топка, който определено спада в последните години.
 
Дано в събота видим и нещо друго, което се вижда все по-рядко на баскетболен мач – пълна зала. Макар домакинствата на Лукойл Академик да не е силно посетени, със сигурност мачът ще представлява голям интерес за зрителите. По-големите очаквания обаче са за зала „Универсиада”, където ще пристигнат фенове от Ботевград, а баскетболният мач предвидливо бе изместен от 15.30, за да могат феновете на „сините” да отидат на него и след това на футболния срещу Лудогорец, който пък ще решава титлата. Залата за първи път от доста години може да се окаже тясна за полуфинален мач, може би за последно това стана през 2004 година за серията между Левски и ЦСКА, а каквото и да се случи в сериите, освен два отбора-победители, ще има и още много печеливши – всички баскетболни фенове в България, които са се насладили на тези сблъсъци. 


Източник: http://www.bgbasket.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete