Неделя, 8 Септември 2024, 02:51

Какво е бъдещето на Свободна безмитна зона Драгоман - по темата - кметът на община Драгоман, Андрей Иванов

27 Юни, 22:08
(0) (1)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1350 1


Какво е бъдещето на Свободна безмитна зона Драгоман? Какви задължения има Безмитната зона към Община Драгоман, как ще бъдат погасени и в какви срокове? Какви са перспективите в общинския бюджет да постъпват дивиденти от СБЗ?

Отговорите на тези и още въпроси даде кметът на община Драгоман – Андрей Иванов, на провелата се сесия на ОбС Драгоман на 26 юни, по повод питане на общинския съветник Кирил Марков.

Ето и отговорът на кмета Андрей Иванов:

„За първи път, от много години насам, Свободна безмитна зона Драгоман /СБЗ/ върви като безмитна зона. Доскоро действаше само и единствено като отдаване на складови площи под наем. В момента може да се каже, че се осъществява дейност характерна за безмитна зона.

По една или друга причина, поради факта че влязохме в ЕС, промениха се геополитическите процеси по свободно движение на стоки и капитали, през тези години СБЗ Драгоман беше в будна кома. Отделен е въпросът дали тази будна кома не беше желан ефект от определени акционери, за да попадне Безмитната зона в хипотеза на несъстоятелност и оттам вече, на принципа на пазарна оценка, да бъде плячкосана. За щастие, това не се случи и има нови акционери, съответно нов управителен съвет и нов изпълнителен директор.

Това, което получаваме ежеседмично като информация от изпълнителния директор на СБЗД, в чийто капитал община Драгоман има около 40 процента участие, е че нещата вървят много добре. Декларира се, че има бизнес присъствие, постоянни клиенти, поток от карго и се надявам да продължат нещата така, че да може не само безмитната зона, но и градът ни да се развива. Да може да се разпредели за в бъдеще дивидентът и към общинската хазна.

В една от докладните в Програмата за разпореждане и управление на общинската собственост, е вписан имот от над 16 дка и 73 кв. м., който вие, общинските съветници гласувахте за продажба. Това е имот, който Безмитната зона желае да закупи, за да разшири възможностите за развитието си. Този имот се намира в непосредствена близост до жп-линията, така че пристигайки, стоките да бъдат по най-бързия начин, в рамките на 24 часа, обработени. Именно на този имот, ако вие определите пазарната цена и Безмитната зона спечели търга с явно наддаване, тя ще разшири дейността си. От горната страна над Безмитната зона, под Училището, също тече процес на закупуване на един имот от около 1600 кв. м. В процес на закупуване от СБЗ е и сградата на бившето ВиК, за което вие гласувахте да бъде стартиран търг с начална цена. В обхвата на постановлението от 2009 г. беше описана територията, в която може да се извършват дейностите - да бъдат складирани стоки с последващо обмитяване. Това, което имаме ние като информация е за трайно и устойчиво развитие на Безмитна зона Драгоман.

По отношение на задълженията, които има Безмитна зона Драгоман към Общината: Преди няколко седмици имахме работна среща с изпълнителния директор, юристът и представител на Акционерния състав, на която среща те пожелаха доброволно да платят задълженията си към община Драгоман по следния начин: Задълженията, които са записани в изпълнителния лист и които ние бяхме дали на държавен съдия-изпълнител, да ги платят накуп. Това вече е факт и тези задължения са платени. Другата част от задълженията им за годините 2021, 2022, 2023, 2024 г., са им разсрочени на 4 вноски, като последната вноска е изравнителна, ще бъдат платени в рамките на тази година. Така декларираха и приеха този погасителен план – до края на 2024 г. трябва да изплатят всички стари задължения към бюджета на община Драгоман.

Оттук насетне, при наличие на добри финансови резултати, можем да стигнем и до крайната желана цел на общинското ръководство, а именно да получим дивиденти от участието ни в това АД.

Това, което сме направили като проучване, е че фирмите, които са на територията на Безмитната зона, са изключително мощни компании, с голям оборот и силни търговски позиции.

Ангажиментът, който община Драгоман е поела към СБЗ е: в момента, в който те подобрят значително материалната си база – нови складове, нова ограда, нов подход за ТИР-ове и т.н, ние да съдействаме с ремонт на инфраструктурата – околовръст Безмитната зона – нова улица към Училището, нови подходи и тротоари. Това може да стане само през бюджета на община Драгоман най-рано през 2025 г.“



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete