Понеделник, 29 Април 2024, 21:36

Кампания "КАБКИС" в СОУ "ХристоЯсенов"

19 Май 2014, 13:45
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1669 1


На 19.05.2014година РЗИ - София област, Дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" организира безплатно анонимно изследване за ХИВ/СПИН - „КАБКИС“ кампания, в сътрудничество с представители на Сдружение „Здраве без граници“ - Център за сексуално здраве.

Кампанията е част от проведените мероприятия в СОУ“Христо Ясенов“ и ПГ - Етрополе по повод Международния ден за съпричстност с жертвите на ХИВ/СПИН, който се отбелязва всяка година, в третата  неделя от месец май. В медицинския кабинет на СОУ „Христо Ясенов“ за изследване се явиха 85 ученика над 16 годишна възраст от двете гимназии. Във фоайето на СОУ“Христо Ясенов“ бе оформен кът с информационни материали с поставена червена лента със запалени  свещички – символ на съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН. В междучасията по училищната уредба звучаха песни в изпълнение на незабравимия Фреди Меркюри, една от жертвите на опасното заболяване.

Мотото на „КАБКИС“ кампанията бе „Бъди свободен, направи си тест“. Желаещите за изследване ученици бяха получили предварителна информация от фелдшерите на двете училища за предимствата на подлагане на тест:

1. Ако твоят резултат е отрицателен, ще се почустваш свободен и ще искаш да се предпазваш в бъдеще;
2. Ако си заразен, ще получиш ранно лечение и ще живееш по - дълго.
 
Изследването бе проведено от Елена Биринджиева и Анелия Ангелова от Сдружение „Здраве без граници“ - Център за сексуално здраве, а инициативата за кампанията бе по предложение на д-р Симеонка Андреева - РЗИ София област, ПБПЗ.

Мероприята, проведени през седмицата, посветена на Международния ден за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН баха организирани от Галя Пешева и Мариана Желева, фелдшери в двете гимназии в Етрополе със съдействието на Петя Цекова, педагогически съветник в СОУ “Христо Ясенов“ и Татяна Кацарова, преподавател по Етика и право.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Май, 20:17

    КАБКИС, научете за какво пишете!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete