Неделя, 5 Май 2024, 00:40

Кърменето - естествен акт на абсолютна и безалтернативна норма, а не идеал

31 Юли 2015, 07:46
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1529 0


Всяка година, през първата седмица на месец август, в България се чества Световната седмица на кърменето, която се  провежда съвместно с УНИЦЕФ, Ла Лече Лига – България и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. В над 170 страни и у нас, правителсвата поддържат здравна политика за стимулиране на кърменето. Седмицата се провежда за ознаменуване на  “Декларацията Иноченти", на СЗО и УНИСЕФ, приета през август  1990 г. за защита, поощряване и поддържане на кърменето.Тя включва 10 унифицирани стъпки за прилагане във всички лечебни заведения, в които се полагат грижи за майките и бебетата:
1. Да има политиката за кърменето, изготвена в писмен вид, с която да се запозне целият медицински и обгрижващ персонал.
2. Да се обучи целият персонал, предоставящ здравни грижи за придобиване на уменията, които са необходими за прилагането на тази политика.
3. Да се информират всички бременни жени за ползата и правилното осъществяване на кърменето.
4. Да се помогне на майките да започна да кърмят в рамките на половин час след раждането.
5. Да се покаже на майките как да кърмят и как да поддържат наличието на кърма, дори ако се наложи да бъдат отделени от бебетата си.
6. Да не се дават на новородените никакви други храни или напитки, различни от кърма, освен когато това се налага по лекарско предписание.
7. Да се позволи на майките и новородените да бъдат заедно 24 часа на ден.
8.Да се насърчава кърменето при всяко желание на новороденото.
9. Да не се дават на кърмачетата биберон или други видове залъгалки за успокояване.
10. Да се насърчава създаването на групи за подкрепа и да се насочват майките към тях при изписването им от здравното заведение.

Тази година инициативите на седмицата са с мотото „Кърмене и работа? Възможно е!“. Всички жени, независимо дали работят в представителна среда, в неформална обстановка или от дома си, биха могли да получат подкрепа  за   едновременно   изпълняване  на професионалните си задължения и да  упражнят както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.
България е сред страните,  въвели добри практики в това отношение, постигнати   благодарение и на  положителното отношение  на болшинството работодатели по проблема. Отчита се, че  кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето й, което означава по-малко болнични листове. То изгражда близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи служителки. Работодотелите могат да използват този ресурс в своя полза. От значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която ги стимулира да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят.

Наличието на стаи за кърмене в обществените институции например би дало повече възможности на майката да изпълнява както служебни, така и лични или семейни ангажименти, като по този начин кърменето и майчинството няма да бъдат приемани като период, който понижава качеството на живот на жените. 

РЗИ- София област

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete