Четвъртък, 19 Септември 2024, 19:51

Къщата на Калина Малина става център за обществена подкрепа

2 Март 2013, 10:35
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2649 2


Общинският съвет даде съгласие къщата на писателката Райна Радева-Митова, известна под псевдонима Калина Малина, да бъде превърната в център за обществена подкрепа, предназначен за деца и техните семейства. Своге ще кандидатства пред фонд „Социална закрила” с проект за рекострукция, модернизация и оборудване на сградата. Общината, обаче, е длъжна да участва в проекта и със собствени средства в размер на 10% от неговата стойност. Според зам.-кмета на общината Ренета Кръстанова, кандидатства се за дейности, които да делегирани от държавата и ще бъдат финансирани от държавния бюджет. В центъра за обществена подкрепа ще бъдат назначени социални работници, педагози и психолози, които да помагат на деца и техните семейства.

Бившият кмет на общината и настоящ общински съветник Емил Атанасов припомни, че наследниците на Калина Малина, като дарители, имат изричното желание, нейният дом да бъде превърнат в къща-музей. „Имайте предвид, че тази сграда сама по себе си е уникална. Помещенията са тесни и със специфична архитектура. Помислено ли е дали самата къща отговаря на изискванията за подобен център?” – попита Атанасов. Той беше подкрепен и от други общински съветници. Според зам.-кмета Ренета Кръстанова, областни координатори на Министерство на труда и социалната политика са разгледали и одобрили сградата. Тя подчерта, че като музей, сградата ще се поддържа много трудно, тъй като общината няма възможност да финансира подобни дейности. „Има вариант обаче, дейностите да бъдат комбинирани и сградата да бъде и музей, и център за обществена подкрепа.”- допълни тя.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Маргарита Тошева 2 Март, 20:12

    Споделям идеята Ви за откриване на център за обществена подкрепа , но не съм съгласна това да бъде за сметка на музея на Калина Малина.Време е да започнем да строим а не само да рушим вече построеното и то паметник на културата.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Петър Величков 23 Март, 14:12

    А какво лошо има тя да бъде и център, и музей, да е изпълнена с живот като център, вместо да е музей, в който ще влязат малцина и ще пустее?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (249)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (112)
70% Complete