Петък, 3 Май 2024, 08:54

КФН разреши на "Хювефарма" да изкупи всички акции в "Биовет"

28 Ноември 2016, 17:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2005 11


Обединението между "Хювефарма" на Кирил Домусчиев и "Опортюните 2009" получи разрешение да изкупи акциите на миноритарните акционери в "Биовет". Комисията за финансов надзор (КФН) не е издала забрана за публикуване на предложението при цена от 15.11 лв. за акция. Така на практика компанията на Домусчиев ще може да придобие останалите около 10% от капитала на "Биовет", които не контролира, за 10.24 млн. лв. Операцията ще се финансира със средства на "Хювефарма".

Успехът за Домусчиев и близката да него " Опортюните 2009" идва след четири оферти, една от които беше оттеглена преждевременно и след това леко подобрена, а регулаторът отхвърли другите две. Една от причините за това беше сравнително ниската цена, която беше предложена за акциите извън контрола на мажоритарния собственик.

В решение от 20 септември КФН посочи, че оценката в първото търгово предложение (13.3 лв. на акция) е базирана на занижени прогнози. За сравнение - справедливата цена, поставена от независимия оценител "Нет консулт" през февруари 2016 г., беше 19.36 лв. на акция, базирайки се на прогнозни данни до 2022 г., предоставени от мениджмънта на "Биовет". Последната беше публикувана през февруари, като послужи за обезпечение на заем от банков консорциум към основния собственик на "Биовет". От "Нет консулт" не коментираха за "Капитал" поставената стойност на акция.

По този начин мажоритарните собственици прилагат двоен стандарт – когато договарят заем, се търси максимално висока оценка на дружеството. Когато обаче трябва да се плаща на малките акционери, се търси възможно най-ниската.
Например в оптимистичния сценарий в търговото предложение се предвижда по-нисък ръст на приходите на "Биовет" в сравнение с тези, направени при оценката за заема.

Така се занижават очакванията за оперативната печалба, на която се формира справедливата цена на акция. Според оптимистичната оценка в търговата оферта годишната оперативна печалба на "Биовет" за 2016 г. се очаква да достигне 8.74 млн. лв. - с около 4 млн. по-малко от отчетената към края на септември на тази година. Това предполага, че оценителите очакват компанията да реализира загуба през четвъртото тримесечие или пък че просто силно са занижили прогнозата си. По-ниската база води и до по-ниски прогнози за следващите години. В същото време прогнозата за оперативна печалба, използвана при оценката за заема, е почти 15 млн. лв.

Източник: http://capital.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 17:58

    Ако има как Домусчиев да вземе да помогне и на футбола в Ботевград няма да е зле.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 18:02

    Meчти... Той е дошъл да взема, не да дава! Както всички останали червени "бизнесмени".

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 20:05

    Доколкото зная, той е пожелал да финансира БК Балкан, но му е било отказано (или поискана определена сума) и той се е отказал от финансиране на баскетбола въобще. Така, че насочва усилията си във футбола - Лудогорец. Мания на богатите! :D

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 22:48

    Във Балкан обиграват млади играчи,а той си пада по големите играчи!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 23:10

    Е нека да финансира яко в Баскет клуб Балкан та да види и той най сетне какво е огромна и Истинка публика и фенове.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 23:48

    №4, майкяти ли визираш?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 10:20

    #1 направо ми оправи настроението! Домусчиев е само и единствено бизнесмен който се интересува от печалбата! Това че придобил някакъв спортен клуб не е защото милее за спорта за защото ще има икономическа изгода от това!
    Да не мислиш че е станал толкова богат защото е раздавал по една шапка пари за разни спортни клубчета от рода на Балкан. Какво ще му донесе Балкан? Някаква реклама ли, имидж ли, победи ли? Какво?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 10:46

    Игрите продължават.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 11:49

    Важното е да тече дaлaверaтa .

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 12:20

    Има и за мене ,има и за тебе .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete