Понеделник, 6 Май 2024, 23:32

Кметът Гавалюгов иска извънредна сесия относно присъединяването на ВиК Бебреш в Асоциацията

31 Март 2016, 18:43
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2334 71


28 хил.лв стари вземания от близо 400 хил.лв е събрало „ВиК Бебреш” ЕООД до момента от некоректни абонати. Това съобщи управителят на общинското дружество Цветозар Гаврилов днес по време на общинската сесия, в отговор на питане от страна на общинския съветник от ГДБОП Тихомир Найденов, какви действия са предприети относно този дългогодишен проблем.Освен този, Найденов постави още няколко въпроса – какви действия е предприел управителят за организирането на работната сила и  има ли намаление на фонд „Работна заплата”; какви външни услуги извършва ВиК към момента и какви действия са предприети към изчистване на данъчните задължения на дружеството и изобщо към държавата?
По думите на Гаврилов всички текущи задължения към държавата, в т.ч. към НАП и ДДС се заплащат ежемесечно. За основните задължения са сключени споразумения с НАП за поетапно погасяване. Външните услуги са на намалени с 30%. Единствената външна услуга, която ВиК ползва е фадрома за почистване на канализация, с каквато дружеството не разполага. Управителят планира да бъде закупена такава. По отношение на вземанията са изпратени покани на абонати със задължения над 100 лв да погасят задълженията си. За 40 хил.лв са подписани договори за разсрочено плащане, посочи управителят на ВиК. Фондът за работната заплата не увеличен в предвид увеличение на минималната работна заплата, като са прекратени трудовите договори на 7 служители, които са били на срочен договор. Намалени са разходите за материали, ел.енергия и горива в порядъка на 30%. Допълнителни приходи дружеството реализира от възложени от общината различни дейности.
 
Общинският съветник Тихомир Найденов изрази задоволство от предоставената информация и представен годишен отчет. Той предложи трудовото възнаграждение на управителя на ВиК да бъде повишено на 1 800 лв. Предложението му бе подкрепено от 25 общински съветници.
 
Разискванията бяха в съответствие с проекто-предложенията в Докладна записка относно разглеждане на годишния финансов отчет за 2015 година и приемане на бизнес-планове за 2016 година на общинското дружество „ВиК Бебреш” ЕООД.
 
 
Общинският съветник Йордан Йорданов от ОББО поздрави Гаврилов за добрия отчет. Той обаче препоръча на новото ръководство директно да изключва некоректните абонати, след което да бъдат принудени да плащат такса за присъединяване. Относно включването на ВиК Бебреш към Асоциацията по ВиК-София област да се изчака известно време.
 
Кметът Иван Гавалюгов припомни, че за да функционира общинското дружество през ноември 2015 г бяха поискани средства в размер на 70 хил.лв. като общинска субсидия. „Вече виждаме , че ВиК работи и съществува и без тезисредства. По отношение на присъединяване на ВиК към Асоцацията по ВиК-София област Гавалюгов цитира министър Лиляна Павлова, която  е заявила, че всички спекулации около цената на водата са неоснователни. „Автоматично си отрязваме 3 варианта за влизане на свежи пари в община Ботевград за подмяна на ВиК инфраструктурата, бе коментарът на кмета. Той заяви, че ще бъде свикана извънредна сесия през следващата седмица. По думите на Гавалюгов общината е изправена пред ситуация, в която ще пропусне срокът, в който се подават проектните предложения по  ОП”Развитие на селските райони”, където може да се спечелят европейски средства за подмяна на ВиК в населени места до 2 хил. души население. Поканата за прием по тази програма е юни 2016г. Градоначалникът каза още, че покана ще има следващата и по-следващата година, но изрази недоумение, защо това да не се случи и тази година. „Вие днес изключихте възможността да дебатираме този въпрос. Фактът, че се отказахте от дебат е странен и необясним”, заяви той към съветниците, подкрепили предложението Докладната записка да отпадне от Дневния ред.
 
Думата взе и общинският съветник Георги Георгиев от ОББО, който заяви, че новият управител трябва да обърне внимание на причините за финансовия колапс, от който не може да излезе водното дружество. На първо място Георгиев изтъкна, че трябва да се спре да се подарява водата на населението, като се инкасират поне 500 хил.кубика вода. По повод присъединяването към Асоциацията по ВиК-София област, той посочи, че е необходимо да има поне 5-6 обществени обсъждания, за да стане ясно на хората какви са мотивите на държавата за присъединяването. „Г-н Гавалюгов, вие ни извивате ръцете. Ние сме за обсъждане по кварталите и селата, но ако сте грамотни и кадърни ще намерите пари за реконструкция на ВиК в общината. Направете тайно запитване до хората”, категоричен бе Георгиев.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (71)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 31 Март, 18:54

    Кой го пита пък това какво иска?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Март, 18:58

    А на теб, 1, никой не ти иска мнението.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 31 Март, 18:59

    А твоето кой го иска?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Георги Георгиев-Тульо 31 Март, 19:01

    ...ако сте грамотни и кадърни ще намерите пари за реконструкция на ВиК в общината

    Ама АКО...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 31 Март, 19:05

    А защо Тулата , като е толкова кадърен, 12 години не намери пари? А защо не взе европейските пари за подмяна на водопровода?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 31 Март, 19:06

    Не ги взе, за да бъде избран идиота Дитко за депутат. Това е причината да прецака целия град.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 31 Март, 19:07

    Намерете пари и нека дружеството си остане общинско. Не ви избрахме да подарявате общинската собственост, ада прекратите тази практика

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 31 Март, 19:09

    Имали сте недостатъчно акъл (финансов дефицит от 50 лв на калпак) - избрали сте ги...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 31 Март, 19:12

    Гавалюгов да си ходи или съветниците да му решават съдбата.Доста го и потърпяхме.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 31 Март, 19:13

    Гогата еба майката на града ама тия ще го прилючат :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete