Неделя, 5 Май 2024, 06:02

Kметът Гавалюгов: Общината се спира на общинския дълг, защото е най-възможен за реализация и най-ефективен

19 Октомври 2018, 15:08
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1492 11


По-рано днес ви съобщихме, че кметът Иван Гавалюгов е внесъл докладна записка до Общински съвет- Ботевград, с която предлага общината да кандидатства пред Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници" /ФЕЕВИ/ за поемане на дългосрочен дълг чрез договор за общински заем, с цел осигуряване на необходимия финансов ресурс за изпълнение на мерки за енергийна ефективност за обновяване на сградата на МБАЛ-Ботевград.

На днешния си редовен брифинг с медиите, кметът на община Ботевград обясни защо е избран този вариант за получаване на финансиране.

По думите на градоначалника е крайно належащо да се реши проблемът със сградата на болницата. „Площта, която трябва да бъде ремонтирана е над 15 хил. кв. м и това изисква сериозни средства, с каквито община Ботевград не разполага като собствени приходи.

Повече от година търсим някакъв вариант, всъщност търсим го повече от две години, но европейските програми за съжаление не дават възможност общините да бъдат бенефициенти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и за ремонти на такъв тип обществени сгради, каквато е МБАЛ- Ботевград- сграда за здравеопазване.

Бенефициент по ОП „Региони в растеж” е Министерството на здравеопазването и в тази връзка те ще направят основен ремонт на Бърза помощ, който е под функция на държавното здравеопазване и те са директни бенефициенти по тази програма, по която община Ботевград въвежда мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради и в административни и други обществени сгради, но за съжаление МБАЛ – Ботевград и сградите за здравеопазване са изключени. Иначе това щеше да е първата сграда, която щяхме да включим и да ремонтираме” , обясни кметът.

Градоначалникът каза, че са разгледани и варианти за изпълнение на ЕСКО договор.
ЕСКО договорът е договор с гарантиран резултат /ДГР/. Той има за предмет изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради, предприятия и промишлени системи като възстановяването на направените инвестиции и изплащането на дължимото на изпълнителя възнаграждение се извършват за сметка на реализираните икономии на енергия.

„Това са договори, при които, определена фирма спечелила обществената поръчка, изпълнява за своя сметка първоначалната инвестиция по въвеждането на мерки за енергийна ефективност. В последствие в 10-годишен период, какъвто е максималния разрешен срок на ЕСКО договор, изпълнява управлението на сградата като функционалност, имам в предвид управлението на разходите за енергия на съответната сграда и бенефициента, т.е. собственика на сградата, в случая общината, изплаща определена месечна сума, която на практика връща инвестицията на фирмата, изпълняваща съответния т.нар. ЕСКО договор- договор с гарантиран резултат.

Само че проучихме доста обстойно пазара. Има две основни причини, които в крайна сметка ни накараха да се откажем да изпълняваме такъв тип договор. Едната причина е субективна, другата е обективна. Обективната е, че община Ботевград има ограничания за поемане на общински дългове, което е регламентирано в Закона за общинския дълг и Закона за публичните финанси. Там е определено, че на годишна база дадена община не може да плаща по поет общински дълг повече от 15 % от стойността на собствените приходи плюс изравнителната субсидия средната стойност за последните 3 години.

Ние на практика сме изпълнили този лимит с овърдрафта, който ползваме вече втора година и не можем да поемем нови плащания по нови общински дългове, съобразно това ограничение. Но в това ограничение има изключение и то когато се ползват средства от органи на държавното управление, както е цитирано, като например наскоро поетия дълг от фонда за подпомагане на общините при реализиране на проекти с европейско финансиране ФЛАГ, с което си осигурихме мостово финансиране и плащане по изпълнение на мерките за енергийна ефективност в общинските и жилищните сгради по ОП „Региони в растеж”.

Проучихме възможността и можем да вземем такъв дълг, без да попаднем в ограничението от 15%, когато вземем средства от фонда за „Енергийна ефективност и възобновяеми източници”, който също е държавен фонд, който кредитира именно проекти.
И тъй като сключването на ЕСКО договор с договорено плащане за определен период, т.е. възстановяване на вложените инвестиции плюс сумата за управление на самата сграда, щеше да е дългосрочен дълг, поет към частна организация, ….и с оглед изчерпването на въпросния лимит с вече ползвания овърдрафт , това е обективната причина.

Другата причина е, че направихме разчети и анализ на ситуацията. Получава се доста висока сума, която трябва да изплаща общината, за да реализира въпросните ремонтни дейности в сградата на МБАЛ- Ботевград. Сумата възлизаше някъде на 8 млн.лв и трябваше да бъде възстановена за 10 години. Това са по 800 000лв на година, което счетохме за крайно нерентабилно и не най-добрия вариант.

Пак казвам проучихме пазара на предлагане на такива ЕСКО услуги. Имахме конкретни разговори с две фирми, получихме техните предложения. Едновременно с това, че сме проучили пазара ние възложихме обследване на сградата за енергийна ефективност, т.е. имаме изготвен енергиен доклад, който е задължителен.

Максималният размер на отпусканите средства от фонда за „Енергийна ефективност и възобновяеми източници” е в размер на 2 700 000лв, като минималното самоучастие във финансирането на проекта е 10%. Т.е. , за да можем да реализираме и да получим исканите 2 700 000лв трябва да реализираме проект за минимум 3 000 000лв,

Община Ботевград вече има информация за стойността на мерките за въвеждане на енергийна ефективност и вътрешните ремонти, които ще се извършат в сградата и те се ограничат в тези 3 000 000лв, като имам уверението, че ще успеем да извършим доста качествено ремонтите дейности, свързани с подмяната на всички видове инсталации, тъй като те са доста остарели.

Затова предпочетохме да се спрем на този вариант- първо като възможен за реализация и второ като най-ефективен.

На въпрос какво следва, ако Общински съвет- Ботевград подкрепи искането за вземане на такъв дълг, кметът Гавалюгов отговори:
„Ние сме в доста активна комуникация с фонда. Условията за получаване на кредита са ясни. Те са доста облекчени. От гледна точка на лихва- до 3.5% годишна база е лихвата върху тази стойност с 12 месечен гратисен период, до 7 години е максималният срок за връщане на кредита. Мисля, че условията са изключително благоприятни.

Конкретни действия каквито ще предприемем в случая, надявайки се, че Общинския съвет ще възприеме тази наша идея, осъзнавайки неотложността на ремонтните дейности в сградата на МБАЛ- Ботевград, са подаване документи към фонда. Ние сме подготвили голяма част от тях, но задължително условие е съгласието на Общински съвет- Ботевград.

В рамките на следващия месец може да бъде сключен договорът и сумата ще бъде усвояване и плащане, която включва и средства за проектиране и за обследване, което вече е извършено при предоставяне на съответните фактури.

Следващото нещо, което трябва да предприемем след сключването на договора е възлагане на проектиране на СМР дейностите в сградата на МБАЛ- Ботевград, което надявам се да се реализира в рамките на 3 месеца, разбира се, ако няма някакви усложнения по процедурата свързани с евентуални обжалвания и т.н.
След което в началото на строителния сезон на 2019г.- март, април, се надявам да имаме пълна готовност за започване на СМР дейностите, които трябва да се реализират в рамките на следващата година. Това е абсолютно реалистично с добра организация и следвайки този план, който разясних. Живот и здраве през есента на 2019г да можем да се радваме на една осъвременена, ремонтирана, не просто козметично освежена , сграда на болницата.

Около 400 000/450 000лв годишно ще трябва да връща общината, това са около 40 000лв месечно, като лихвата се плаща само върху оставащата главница по кредита.

Възнамеряваме да сключим договор за 7 години, за да може максимално да облекчим общинския бюджет в дадената година, за да не изостават други инвестиции, които би трябвало да се направят, мисля, че в рамките на около 400 000лв годишно община Ботевград може да заделя, за да връща в продължение на 7 години заема, който ще вземе от Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници" /ФЕЕВИ/.


Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (11)

  • Отговори (10) (12)
    1. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 16:31

    Недоразумението гавалигльо кога ще спре да говори глупости и празни приказки и ще направи поне едно нещо завършено докрай и което да има смислен, положителен резултат и полза от направеното

    • (3) (6)
      1. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 12:54

      А стига вече Газалюгов с твоите експерименти и твоите луди съветници.Що не кажеш при нова пералня в болницата, прането е дадено на външна фирма гравитираща около общински съветник подрепящ твоите предложения, нищу че е от листата на чичати гушо.

  • Отговори (9) (12)
    2. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 16:32

    Никога! Това е една безполезна пионка, която всички наричат "недоразумението гавалигльо" или "ревлив, сбръчкан мрънкач" и тя никога нищо смислено и полезно не може да направи за общината, а само краде на дребно от кокошкарски далавери и подмолни лъжи

  • Отговори (13) (5)
    3. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 16:38

    Балканец, докога ще пускате такива долнопробни и обидни коментари, на психясали драскачи, проявете малко професионализъм и морал! :x :x :x

    • (4) (9)
      1. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 21:30

      Защо? Не са ли истина?
      Или просто не ви изнася, когато някой пише това, което мисли?

  • Отговори (7) (12)
    4. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 17:28

    Вачик, хайде да вземеш да престанеш с тия дългове нанашгръб.По-добре нищо не прави, така ще си по-полезен.

    • (8) (6)
      1. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 21:23

      Какъв е твоят гръб, мухльо, №4? С какво допринесе за благото на тая община?

  • Отговори (9) (5)
    5. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 20:34

    Нищо не прави по добре. Какво направи до край нищо. Нищо

  • Отговори (6) (8)
    6. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 21:16

    Е този кмет окончателно надсвири предишния.
    Наближават избори и давай сега да теглим заеми, за да ги дадем на някоя своя фирма, за работа, която никога няма да бъде свършена докрай.
    Не и в този мандат.
    За пример - фирма Люник.

    • (4) (5)
      1. добавен от: Aнонимен 20 Октомври, 00:12

      Само мухльото се вихри и си приказва сам.
      Нали знаеш приказката, мухльо: "Кучето си лае, керванът си върви!"

  • Отговори (1) (3)
    7. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 22:06

    А защо се платиха проекти за козметични ремонти, сега нови проекти за нови ремонти, няма ли кой да потърси отговорност за всички измислени и неррализирани проекти

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete