Петък, 17 Май 2024, 13:44

Кметът Гавалюгов ще поиска увеличаване работното време на заведенията

14 Септември 2016, 21:48
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3295 32


23.00 ч за открити площи и 24.00ч за закрити ще предложи кметът Иван Гавалюгов на Общински съвет за край на работното време в заведения на територията на община Ботевград.

До сега заведенията бяха задължени да работят до 22.30 ч на открито (през летния сезон) и до 23.30 ч (през зимния сезон). Това стана ясно тази вечер на общественото обсъждане на Наредба 1 за поддържане  и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград, което се състоя от 18.00ч  в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. С това Гавалюгов на практика се съобрази със собствениците на ресторанти и заведения, които пледират да бъде увеличено работното им време.

„Целта ни е да се постигне  баланс и да отговорим на обществения интерес”, посочи Гавалюгов. По думите му от една страна живеем в населено място, а не в парк, което позволява забавления, а от друга страна търговците трябва да проявят разбиране към обитателите на жилищни сгради. „Ние имаме разбирането, че не трябва да започваме веднага с глоби, необходимо е да направим някакъв разумен компромис, затова аз бих предложил и варианта 23.30 ч за край на работното време целогодишно”, заяви Гавалюгов пред присъстващите 4-ма собственици на заведения, които са и общински съветници от коалиция ОББО-Иван Начев („Фейс”), Петър Петров (ресторант „Роял” Ботегврад) и Силвия Христова (ресторант „Черното лале” Врачеш), както и Петко Митев ( ресторант „Нептун”, „Балкан” и „Детелина”).
 
В дискусията взеха участие всички присъстващи собственици на заведения. Петър Петров даде предложение в дните събота и неделя работното време на заведенията на открито през лятото да бъде минимум 00.00ч, тъй като това е силният им сезон. В отговор кметът заяви, че има значение къде е разположено самото заведение. Петров обаче припомни,ч е има приета Програма за привличане на младите хора. Изхождайки от това подчерта, че на 16-годишна възраст младежите вече употребяват алкохол и е нямало какво да правят, освен да се видят с приятели в заведения- по-удачния вариант, от този да се затварят в апартаменти, което било предпоставка хората да негодуват след това от прекаления шум, който биха създавали в късните часове на денонощието. Кметът пък заяви, че трябва да се влезе в положение на хората, които ставали в 5 ч за работа, визирайки заведения в жилищни зони.

Силвия Христова също настоя в дните събота и неделя да се удължи работното време на заведенията до 23.00ч на открито и 24.00ч на закрито.

Иван Начев пък изрази мнение, че най-разумно е работното време на открито да продължи до 23.30ч .
„Клиентите правят резервации за 21.00-21.30ч. Докато се нахранят и изпият напитките си става 23.00ч. На хората им трябва 30 минути да се настроят, за да напуснат заведението”, заяви Начев.
 
В залата постъпи изказване и на гражданин, който каза, че удължаване на работното време е удачно за заведения, далече от жилищни сгради. По този повод общинският съветник Филип Филипов изрази мнение,че трябва да се влезне в положение на гражданите. „Необходимо е да направим разумен компромис, сигурно ще има и недоволни. Н    о аз се учудвам , защо няма други собственици на заведения, които са имали възражения пред мен”.
 
Петко Митев заяви, че откакто работи ресторант „Нептун” от 1999г озвучаването спира в 23.45ч. Той обаче добави, че заведенията биха могли да работят без музика до 01.00ч. „ 12ч след полунощ е все още рано да затваряме”, категоричен бе Митев. Той постави въпроса, какво могат да направят по отношение на работното време собствениците на заведения в дни на абитурентски балове или Новогодишните празници. Кметът Гавалюгов заяви в отговор, че в такива случаи се внася мотивирано искане.

Кметът даде и едно друго предложение пред присъстващите. „ В много наредби, освен санкции, има възможност при второ нарушение в рамките на една година, когато е влезнало в сила наказателно постановление, при повторно нарушение да се намали работното време на заведението или да му се наложи спиране работа от 1 до 6 месеца. Това предложение срещна отпор от Петър Петров. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (32)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Септември, 22:01

    В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ РАБОТЯТ ПО ДОСЕГАШНИЯ НОРМАТИВ. ТО ТАКА ДОГОДИНА ЩЕ ИСКА ДО ТРИ ЧАСА ПОЛУНОЩ.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Септември, 22:07

    Жалко за тези трима млади хора!

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 14 Септември, 22:12

    Хора, много е досадно! Сядаш да пиеш по нещо с приятели или да хапнеш и почват да те гонят. А дори музика няма! Цяло лято ...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Септември, 22:21

    Явно заведенията са си платили

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 14 Септември, 22:26

    Иначе Пешката Бореца дуаша човек,кат го видя много е весел и позитовен...като Жорш Ганчев

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Септември, 22:29

    Като чета писаното от теб, личи си, че си ходил при Пешката и си весел баш като Жорж Ганчев, но няма лошо, жив и здрав.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Септември, 23:09

    ma toq deqn lud 4ovek; a Gavaligov oshte pove4e; obshtinata stana mama i tate na decata :D

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Панчо 15 Септември, 00:01

    Очаквам скоро да внесат за предложение вечерен час за всички които са под 99 години.Мисля че 17:30 е добре след работа вкъщи ако не милиционерски ботуш в гъза и глоба. За редовно прегрешилите може и затвор. Хайл Хитлер!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Септември, 04:29

    Да бяхте отишли да си кажете мнението,а!
    Сега почвате да пишете.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Септември, 05:14

    Собствениците на заведения, които бяха искаха удължаване на работното време.Кмета ще се съобрази с исканията им и с решението на общ.съвет.
    Ако има недоволни да бяха дошли да си кажат мнението

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete