Понеделник, 6 Май 2024, 21:10

Кметът Гавалюгов за отпадане докладната за ВиК: Недоумявам решението на съветниците

1 Април 2016, 13:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2561 140


След снощното заседание на ОбС Ботевград точката за присъединяването на Община Ботевград към Асоциацията по ВиК отпадна от дневния ред. Кметът Иван Гавалюгов твърди, че разбира това действие с недоумение.
Съветникът Йорданка Лалчева, която бе подкрепена от голяма част от общинските съветници, поиска разглеждането на тази докладна да отпадне, което според Гавалюгов означава, че съветниците автоматично се отказват да водят дебат по този изключително важен въпрос. Аргументите, които били изтъкнати са свързани с неяснота по този въпрос и с твърдения, че общественото обсъждане не било проведено в достатъчно широк  обществен кръг и мнението на гражданите не било чуто. Това обясни кметът Иван Гавалюгов на днешния си брифинг с медиите.
 
По думите му мястото, където трябва да бъде разгледан този въпрос е именно заседание на общинския съвет, независимо дали ще се вземе решение за присъединяване или не. „Един от сериозните дебати трябваше да бъде от общинските съветници. С гласуването – тази точка да отпадне, за мен е меко казано непонятно и странно, тъй като практически съветниците се отказаха от дебат.”
 
„Тези действия  у мен пораждат няколко въпроса - дали умишлено някой саботира цялото мероприятие без никакви аргументи, или съветниците са неподготвени и  това е причината да не желаят да дебатират темата. Освен че проведох обществено обсъждане многократно чрез медии, а дори и в лични разговори с  90% съветници съм обяснил аргументите за присъединяването на общината към Асоциацията ВиК. Обяснил съм и какви са ползите, рисковете и притесненията при вземането на това решение. Никога не съм твърдял, че това решение е еднозначно и категорично на 100%, но с оглед фактите и обстоятелствата считам, че това е по-разумният и реалният вариант, чрез който може да се реши основният проблем за в бъдеще, а той е остарялата инфраструктура” , добави още кметът.
 
Той твърди, че който и да е управител и каквото и да е ръководството на местното ВиК дружество, не може да се справи с инфраструктурните проблеми, без инвестиции.
Инвестиции могат да бъдат привлечени чрез 2 европейски програми – Развитие на селските райони и Оперативна програма – Околна среда за град Ботевград, условието е да има консолидиран оператор. Другият начин е държавно финансиране.
Кметът добави, че многократно е обяснил, както и министър Лиляна Павлова е заявила в официално интервю, че по Оперативна програма – Околна среда и  оперативна програма - Развитие на селските райони, финансиране за общини, които не са част от обособена територия, с консолидиран оператор – няма да има.
 
Гавалюгов заяви, че се надява здравият разум на общинските съветници да надделее.
„Много странно ми стана, когато общинските съветници от ПП ГЕРБ гласуваха да отпадне обсъждането на тази докладна, след като държавна политика, провеждана от правителството на ГЕРБ води в посока присъединяването на всички общини в 28-те регионални ВиК Асоциации. Това е държавна политика, продиктувана от европейски изисквания за финансиране. И точно представителите на управляващата партия в местния парламент, практически се противопоставиха на провежданата държавна политика. В крайна сметка съм убеден, че мнозинството в ОбС Ботевград ще приеме това решение, което е и разумният вариант. Въпреки това имаме възможност на някакъв етап да си променим решението, ако забележим, че предначертаната държавна политика се проваля или не се изпълнява. Но на този етап нямам основание да си мисля, че това ще се случи, напротив нека гледаме позитивно и считаме, че ще се реализира по най-добрия начин, така че жителите на общината да получат по-добра услуга на несъществено по-висока цена. Мисля, че същественият въпрос е какво ще получаваме като услуга, а не дали ще плащаме 1.50лв или 2.00лв”, добави в заключение кметът.


Източник: balkanec.bg

Коментари (140)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ¶¶¶¶¶¶¶ 1 Април, 13:38

    Г ласуването
    Д оведе до лъч надежда,че в
    Б отевград има шанс да се
    О прави с водата
    П роблема

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:48

    1.Саботират щом не искат изобщо дебат
    2.Некомпетентни са, защото не са си направили труда да проучат как стоят нещата
    3.И явно нещо не им достига, щом не разбират, че така се излагат

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:49

    Лъч надежда ще има когато в Ботевград потече питейна вода.Ако след 12 годишно управление на Г.Георгиев все още не ясно това на всички общински съветници,моля дебатирайте по подобни докладни и вземете решение,което да гарантира цялостно решение на този труден и голям проблем,който бившия кмет Г.Георгиев не посмя да го помисли дори.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:55

    3 ти явно падаш от Марс.Нали Г.Г точно посочи кога,как и откъде ще финансира новия водопровод.Ти явно тогава си събирал джанки по ливадите..И си паднал от някоя клонеста.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:58

    Подкрепям. #1

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:58

    Г.Георгиев никога не имал правлни приоритети.До сега е трябвало той да е приключил с цялостния водопровод.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:59

    Гавалигов- с това решение се видя,че твойта няма да мине.Подавай си оставката иначе само ще се водиш кмет на хартия,никой няма да те слуша..хахйайайайа

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: до 4 1 Април, 14:00

    до г-н/г-жа #4 Хайде бе? Сериозно ? Ама наистина ли вярваш в глупостите които пишеш?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: от 4 1 Април, 14:05

    Е,за падането ти от джанката се шегувам,подигравам ти се на невежеството,инак другото си е тска.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 1 Април, 14:10

    Тъп но упорит.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete