Сряда, 8 Май 2024, 00:56

Кметът Георгиев и опозицията с разнопосочни мнения относно асфалтирането

30 Юли 2015, 17:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2263 2


Както по-рано balkanec.bg писа Община Ботевград ще пренасочи средства от ремонта покрива на Поликлиниката за ремонт на  църквите в Новачене, Радотина и Рашково, както и от средствата за благоустрояване и реконструкция на Градския парк за неотложно асфалтиране на улици в различни населени места в общината. Проекто-предложението срещна съпротива от страна на общинските съветници Иван Гавалюгов и Филип Филипов, които се обявиха против намаляване на целевата субсидия от 100 хил.лв за ремонт покрива на поликлиниката на 40 хил.лв. Относно това Филипов даде предложение средствата да останат в първоначалния им вид, както са заложени. Предложението обаче не се прие – 10 съветници гласуваха „за”, 15  гласуваха „против”, 3-ма се въздържаха.

Филип Филипов призова да се спре с асфалтирането на улици, докато Общината не започне поетапната подмяна на водопровода в Ботевград. Йорданов от мнозинството обаче се възпротиви на това и заяви, че по този начин гражданите ще трябва да карат през дупките. „Община Ботевград  е една от 30- те общини в страната, която очаква одобрението на проекта, така че това положение е временно”, каза Йорданов. Филипов заяви,ч е колегата му не го в разбрал и обърна внимание на практиката да се полага тънък слой асфалт. „Преди време бул.”Цар Освободител бе изкърпен и този вариант бе добър. Сега отново бе асфалтирано и аз питам защо с такъв едър асфалт, да не говорим с какъв тънък слой е той”, каза Филипов.

След него думата взе д-р Марияна Горгачева, която постави няколко питания към адв. Ст.Стоянов – „Имаме решения за ремонт на църквите в Новачене, Радотина и Рашково. Тези решения редно ли е да останат в сила или трябва да бъдат отменени?”. Вторият й въпрос бе дали от целевата субсидия  храмовете могат да се ремонтират, след като те не са собственост на общината. С третия въпрос д-р Горгачева постави питане не трябва ли при асфалтиране да се приложи списък с улиците, какъвто няма в докладната записка за извършване на компесаторните промени. Адв. Стоянов заяви, че когато бъде готов, ще обяви отговорите си. До края на заседанието на ОбС не постъпиха такива.

Цеца Христова заяви, че често се получава така, че се асфалтира некачествено и след това отново се появяват дупки. „Това са грешни пари”, каза Христова. Тя попита инж. Андреев 40 хил. ще стигнат ли за ремонт покрива на поликлиниката. Той и кметът Георги Георгиев бяха категорични, че са достатъчни .  

„Няма капиталови целеви средства, а има свободни капиталови средства , които се осигуряват от държавата. Те са 251 хил.лв за нашата община”, заяви кметът. По думите му компесаторните промени в  бюджета се налагат заради ремонт на водопроводната мрежа на ул.”Свобода” (срещу Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”), за асфалтиране на кръстовището между ул.”Стефан Стамболов” и „Ст. .Караджа” до трафопоста, за изкърпване на дупки във Врачеш и по пътя Новачене-Липница. Плащанията са към фирма „Микра”, която е изпълнител на тези обекти.   Кметът Георгиев посочи, че ако се наложи ще се асфалтира, независимо от това, че ще се нарушава след това асфалтовото покритие. По отношение на асфалта на бул.”Цар Освободител” заяви, че той е едър, защото такъв се предлага в базите в Скравена и София. За покрива на поликлиниката подчерта, че ще бъдат сменени циглите, за да не тече вода на горния етаж, а когато общината спечели проект щяла да направи по-обстоен ремонт.

Общинският съветник Цветан Миньовски подчерта, че за пореден път първо се сключва договор с фирмите, след това се асфалтира и едва накрая се уведомява Общинския съвет, който да гласува отпускането на средствата.  

Извършването на вътрешните компенсирани промени на капиталовите разходи във връзка с изпълнение на бюджет 2015 на общината подкрепиха 15 общински съветници, 7 бяха против и 3-ма се въздържаха.  

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Юли, 18:16

    защо ако са достатъчни 40 хиляди лева за ремонт са заложени 100 хиляди - разликата е за нечий джоб ????

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Юли, 06:00

    2 МА ГЛОПАЦИ ДА СССЕ ОМИЯТТТ

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (220)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete