Сряда, 1 Май 2024, 03:26

Кметът Иван Гавалюгов спечели надпреварата за "Политик с най-голямо внимание към българската природата" за 2016

23 Ноември 2016, 11:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3177 72


Кметът Иван Гавалюгов спечели надпреварата за „Политик с най-голямо внимание към българската природата" за 2016 на Българска Фондация „Биоразнообразие”.
Събитието по награждаването ще се състои днес, 23 ноември от 18.00 часа в клуб Терминал 1 в град София.  

Българска фондация “Биоразнообразие” ще връчи награди на победителите, които бяха излъчи чрез он-лайн гласуване във Фейсбук и чрез независимо жури от популярни личности - Ива Дойчинова - журналист, Валери Йорданов - актьор, Радослав Парушев - писател и Красимира Величкова - Български дарителски форум. Председател е Боян Петров - зоолог, алпинист и спелеолог.
Тази година фондацията получи 72 номинации в 5-те категории на наградите. Предложенията са от всички краища на страната и имат локално, национално, но и международно значение, случили са се с добро финансиране или с добра воля.
Гласуването във Фейсбук приключи в 18 часа вчера ( 22 ноември). Победителите бяха обявени чрез принтскрийн! 
 
Победителите на публиката са:
1. Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието - Кампанията за запазване на парк „Бедечка“. В категорията имаше 22 номинации.
2. Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа - Десислава Лещарска. Номинациите бяха 13.
3. Активист за природата - Млад планинар, с 23 номинации
4. Политик с най-голямо внимание към българската природа - Иван Гавалюгов, който се бори с още 4 номинации.
5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси - "Травентурия" за "Екскурзия с кауза", 9 номинации.
 
 
В категорията „Политик с най-голямо внимание към българската природа” Иван Гавалюгов се състезава с:
-   доц. д-р. Георги Костов е лесовъд, учен, преподавател в ЛТУ и понастоящем зам. министър на земеделието и храните. Той е номиниран за приноса му за публичността на информацията, която касае горите и трайната му политика за стандарти в стопанисване на горите в НАТУРА 2000 мрежата и по-специално за определяне на горите във фаза на старост. 
 - Община  Горна Малина защити с референдум правото си да бъде „зелена община“, без замърсявания от никакви производства и инсталации.

- Проф. Вили Лилков, български политик и учен. Той е номиниран за подкрепата си за опазването на българската природа, осигурена чрез задаване на парламентарни въпроси за публикуване на заповедите за обявяване на защитените зони в България, завършване цифровизацията на българските защитени територии, приемане на Национална стратегия за опазване на биологичното разнообразие и др.
- Марта Георгиева е политик от ДСБ с огромен личен принос към опазването на българската природа. Тя е и политикът, който непрекъснато поставя на преден план защита на природата и я включва в политическия дневен ред на Реформаторския блок, за съмнителни практики в провеждането на сечи в градските паркови пространства. Тя е и инициаторът на работна група към СОС за управлението на общинската собственост в ПП Витоша.
 
Сред приоритетите на управленската програма Иван Гавалюгов, свързани с опазване на природата и подобряване на жизнената среда са: цялостна реконструкция на градския парк, създаване на съвременни велоалеи, обновяване на зелените площи по цялата територия на Ботевград, решаване на проблемите с безстопанствените животни, създаване и поддържане на по-приветлива градска среда и контрол върху опазването на околната среда, прекратяване на варварствата с общинските гори, подобряване на водопроводната и канализационна мрежа и осигуряване на чиста питейна вода и др. Безспорни са усилията му за опазване на ЗМ „Мухалица”, където се извършва най-голямата в света периодична миграция на планинската жаба. С оттеглянето на две докладни по искания да се допусне изработване на ПУП за промяна предназначението на земеделска земя, кметът осуетява опит за застрояване на частни терени в непосредствена близост до защитената територия.

Кметът на община Ботевград подпомага и редица еко инициативи, сред които: организиране на „Лятна академия” за деца и ученици; за първи път тази година са проведени зелено училище в с. Боженица, еко изложба по повод Часът на Земята, засаждане на семена и цветни луковици от децата при клуб „Млад природозащитник” при ОДЗ „Кокиче”; традиционно засаждане на фиданки в двора на ОУ ”Васил Левски”; презентации, беседи, открити уроци и др. в училищата в общината. Сред успехите на общината под негово ръководство е овладяване на популацията на безстопанствените кучета, прилагане на политики за отговорно отношение на стопаните и грижа за животните. Кметът съдейства и за съвместна акция на Отдел „Сигурност и обществен ред” в общината и неправителствени организации по спасяването на бедстващи щъркелчета.Предприети са също така конкретни мерки, свързани с осигуряването на чиста питейна вода, изграждане на велоалеи, намаляване на шумовото замърсяване във вилна зона Зелин и др. Инициативата му „Да направим заедно Ботевград по-красив за Коледа”, за която е номиниран за кмет на месец януари, включва украсяването на живите иглолистни дървета и храсти в центъра на града, вместо отсечено дърво за Коледна елха, както е било предишните години.

Източник: balkanec.bg

Коментари (72)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 11:47

    Олелееееее, справяне с безстопанствените животни!!! Та онзи ден загина човек и друг бе тежко ранен заради безхаберието на община и полиция??? Каква награда бе, кръвопийци!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 11:57

    Може да има принос човека,ама се чудя защо е в категорията "политик"!Това,че е кмет не означава автоматично че е политик-ама то при нас всичко е по инерция.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 11:59

    Браво!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 12:04

    "осигуряването на чиста питейна вода, изграждане на велоалеи, намаляване на шумовото замърсяване във вилна зона Зелин "
    А дано да си довърши тези три обещания, тогава ще бъде признат и от съгражданите му за номер 1.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 12:12

    Кметът заслужено е награден!За жалост на противниците му, които не се измориха да го оплюват. Продължавай по пътя, който си започнал Кмете, не обръщай внимание на дребните човечета, пълни със злоба и завист!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 12:14

    Нямам думи...Кмете-ти си живей с природата,ама нас ни касаят съвсем други неща.Работа,престъпност,инфраструктура и много други..Какви са тези глупости,макар,че аз лично нищо не ми е направило впечатление в града да е станало по-природно..хахахха

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 12:17

    #6, как да не е станало по-природно? Огледай се - безпризорните кучета са навсякъде!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 12:17

    Мдааа-"политик с голямо внимание към природата".Водата ни е чиста,няма нито едно бездомно куче,сутрин и вечер,въздуха от фирмите-не се усеща(особено от Булсана)...кво да ви кажа,драги ботевградчани

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 12:28

    Чудесна новина!!! Браво на г-н Гавалюгов! :)

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 12:30

    Да пази господ от такива управници. 1 година е кмет и още реди състава на общината.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (194)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete