Сряда, 19 Юни 2024, 03:38

Кметът на Община Ботевград изпрати писмо до Басейнова Дирекция

26 Декември 2019, 12:04
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 8974 41


Кметът на Община Ботевград изпрати писмо до Директора на Басейнова дирекция "Дунавски район" с искане за временна забрана за ползване на водите на язовир Бебреш за хидроенергийни цели. Искането е изготвено във връзка с получено писмо от Напоителни системи ЕАД - клон София за състоянието и причините за намаления воден обем в язовир Бебреш и мерките, които следва да се предприемат.


До: Басейнова Дирекция “Дунавски район”

На вниманието на инж. Петър Димитров – Директор БДДР

Уважаеми г-н Директор


Във връзка с неблагоприятните климатични промени, които наблюдаваме в последните няколко години в нашия регион, изразяващи се най-вече във все по-дълготрайни периоди без валежи и намаляване общото количество валежи на годишна база, възниква сериозен проблем с осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване за населението на община Ботевград от повърхностни водоизточници. Особено важен и основен източник за това са акумулираните водни ресурси в язовир Бебреш, от който основно се водоснабдява населението на гр. Ботевград, с Трудовец, с. Скравена и с. Врачеш, общо над 30 000 души.

На няколко пъти през изминалите години нивото на язовир Бебреш спадна близко до критичния минимум, а през есента на 2016-та година за първи път от неговото построяване се стигна до ниво „мъртъв обем“, от което не могат да се черпят водни количества за питейно-битово водоснабдяване, а това предизвика и временна водна криза в най-големите населени места на община Ботевград.

Въпреки предприетите редица мерки за ремонтиране на инфраструктурата на Напоителни системи и общинската ВиК мрежа, с цел намаляване загубите на вода в амортизираните водопреносни тръби, все още загубите на водни количества са големи, а с оглед намаляващия приток към язовир Бебреш рискът от изчерпване на полезния воден обем става все по-реален.

Към настоящия момент, наличните водни количества за питейно-битово водоснабдяване биха стигнали за по-малко от 40 дни. Община Ботевград, заедно с ВиК София, вече предприеха действия по проучване на възможности за изграждане на алтернативни подземни водохващания, за да се гарантират нуждите на населението дори и при изчерпване на водните количества в язовир Бебреш

Освен за приоритетното водоснабдяване на населението на общината, голям консуматор на воден ресурс от язовир Бебреш се явява и изграденият и пуснат в експлоатация през 2014-та година МВЕЦ Бебреш. Въпреки че има издадено разрешение от БДДР за водочерпене за производство на електрическа енергия, разширено по обхват през 2018-та година, работата на водноелектрическата централа, дори в обхвата на нейното разрешително, допринася за ускореното изчерпване на водни количества от язовир Бебреш, които, най-вече с оглед на продължителните периоди на засушаване и намаления приток към язовира, се оказват изключително необходими за обезпечаване нуждите на питейно-битовото водоснабдяване.

В тази връзка моля да проучите законовата възможност и, въпреки издаденото разрешително, временно да забраните ползването на води от язовир Бебреш за хидроенергийни нужди до осигуряване на достатъчно надежден резервен водоизточник, който да гарантира и при неотложна нужда да осигури необходимите водни количества за питейно-битово водоснабдяване.

Убеден съм, че водени от желанието да защитим обществения интерес заедно ще успеем да намерим разумно и законосъобразно решение на този все по-задълбочаващ се проблем, с което ще се минимизира рискът от възникване на кризисни ситуации, свързани с липсата на воден ресурс в язовир Бебреш за осигуряване на приоритетното питейно-битово водоснабдяване на населението на община Ботевград

С уважение:

Иван Гавалюгов

Кмет на община Ботевград


Източник: balkanec.bg

Коментари (41)

 • Отговори (70) (7)
  1. добавен от: Анонимен 26 Декември, 12:11

  Браво, кмете ! Достойна позиция !

  • (17) (4)
   1. добавен от: Анонимен 26 Декември, 19:12

   Браво на кмета, но след него подписи трябваше да положат председателят на ОбС и шефовете на МИР, ГЕРБ, ДИБО, БСП, а не да се крият като мишки. ТОва писмо трябваше да се изпрати като платена публикация в Епицентър, Блиц, Фрогнюз и 24 часа или Труд. Тогава кметството и политическите партии щяха да заслужат едно голямо БРАВО.

 • Отговори (61) (7)
  2. добавен от: Анонимен 26 Декември, 12:18

  Ей от толкова народ по Врачеш, как един не се намери да се напие и с някой булдозер някоя нощ да набута тоя ВЕЦ в реката

 • Отговори (13) (9)
  3. добавен от: Анонимен 26 Декември, 12:20

  Е до тук само с достойната позиция

 • Отговори (51) (9)
  4. добавен от: Анонимен 26 Декември, 12:28

  докога голф-игрището ще се полива от язовир бебреш да ползват язовира в правец или след няколко поливания ще му лъсне дъното

 • Отговори (37) (4)
  5. добавен от: Мария Сертова 26 Декември, 12:28

  Няма ли кой да заложи бомба,та Веца та гръмна,да го няма

 • Отговори (6) (52)
  6. добавен от: Анонимен 26 Декември, 12:33

  Как сега се сети ?Проблем има само в кметската глава!

 • Отговори (32) (7)
  7. добавен от: Анонимен 26 Декември, 12:53

  То като в твоята глава нищо няма ..

 • Отговори (4) (19)
  8. добавен от: Анонимен 26 Декември, 13:08

  еееее ти са сабуди бе смотло

 • Отговори (13) (7)
  9. добавен от: Анонимен 26 Декември, 13:20

  # 8 Ти по оправен ли си бе педал грозен

 • Отговори (5) (22)
  10. добавен от: Анонимен 26 Декември, 13:44

  Не се връзвайте на лъжливата маймуна

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (20)
70% Complete
Не (52)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (5)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (14)
70% Complete
Всички са маскари. (31)
70% Complete