Понеделник, 24 Юни 2024, 14:03

Кметът на община Етрополе присъства на Националната конференция „БИЗНЕСЪТ И РЕГИОНИТЕ“

17 Ноември 2023, 16:06
(4) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3650 0


Кметът на община Етрополе Владимир Александров получи специална покана за Четвъртата Национална конференция „Бизнесът и регионите“, която се проведе на 16 ноември 2023 г. в София.

На форума се събраха инвеститори и кметове, за да обсъдят развитието на регионите и партньорството на бизнеса. Целта е да се търсят работещи модели на взаимодействие между частната инициатива и местната власт.

Специално внимание беше отделено на инвестициите в човешкия капитал като ключов фактор за бизнеса и икономическото и социално развитие на общините.

"Основните задачи и предизвикателства пред местните ръководства през следващите 4 години освен осигуряването на ежедневно функциониране на всички общински системи, е да осигурим по-бързо навлизане на общинско ниво на новите политики на Евросъюза за зелени, дигитални технологии и инвестиции в човешки капитал."

Това заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Инвестициите в човешкия капитал са важни за привличането на инвеститори, защото първото нещо, което ни пита бизнесът, освен дали има добра инфраструктура, е дали има хора, които да работят в нашите нови производства и инвестиционни проекти", допълни още тя.

Общото между общините-лидери в устойчивото развитие са постоянните високи инвестиции, съобщи Адриан Николов, анализатор от Института за пазарна икономика (ИПИ).

„Има и общини, които са намерили своите ниши. Пример за това са енергийните центрове като Раднево, Козлодуй. Минните общини са сериозен двигател на развитие, но зависим от природни ресурси. Добри примери са общините от Средногорието, Крумовград и Брезник“, допълни още Николов.

"Конференцията "Бизнесът и регионите" се превръща в платформа за синтезиране, делови разговор между всички заинтересовани страни – общини, работодателски организации и цялото ни общество", каза Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

Форумът, организиран от списание BGLOBAL в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България, (НСОРБ), Българската стопанската камара (БСК ) и Института за пазарна икономика (ИПИ), представи работещи модели на успешни сътрудничества и дългосрочни стратегии.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (25)
70% Complete
Не (72)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (7)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (22)
70% Complete
Всички са маскари. (37)
70% Complete