Понеделник, 20 Май 2024, 15:46

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов: Продължаваме да развиваме селата в общината ни

13 Август 2023, 11:02
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 428 0


Продължаваме да развиваме селата в общината ни. Ремонти и строежи на духовните храмове, проекти за стабилизиране на водоподаването и общински транспорт са сред приоритетните сектори на общината за високопланинските села.

Продължаваме да градим в китното и красиво село Бучин проход.

Ръководството на община Костинброд посети и инспектира ремонта на храм „Света Троица“ в село Бучин проход.
Тази година, община Костинброд отпусна средства за цялостен ремонт на покрива, олтара и камбанарията.
Кметският наместник на село Бучин проход, г-н Бойко Борисов показа извършения ремонт. Ръководството на общината дари икона на Иисус Христос, Светия дух и 12-те апостоли.

Предстои изграждането на дренаж и пътеки около църквата, като по този начин ще бъдат премахнати повърхностните води, които от склона на планината се стичат в църковния двор и около сградата.

След посещението в църквата “Света Троица” г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд и зам.-кметовете на община Костинброд инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов се отправиха към място, на което ще бъде подменен довеждащият главен водопровод за селото.

Остава като ангажимент и останалият водопровод на селото.
Към настоящия момент има компрометирани участъци - около 300 метра от водопровода, който захранва селото.
В следващия бюджет на община Костинброд ще бъдат заложени в капиталовата програма на общината 50 хиляди лева за подмяна на тези участъци. Така общината гарантира стабилизиране на водоподаването в селото.

Новостроящ се храм, редовен транспорт и подновени спирки за село Дръмша
Преди една година в село Дръмша започна изграждането на православен храм „Св. мъченица Ирина“.

Общинска администрация – Костинброд предостави безвъзмездно общински имот на църковното настоятелство за изграждането на бъдещия храм. Новият православен храм се строи в двора на бившето начално училище в село Дръмша – „Паисий Хилендарски“, което е изучавало ученици през 50 и 60 години от 1 до 7 клас.

През настоящата година общината отпусна 10 хиляди лева за строителни дейности, а днес се постави информационна табела на входа на имота с визията на храма.

В момента се поставят две чисто нови спирки, на които всички пътуващи от и за селото ще може да чакат пристигането на маршрутките и автобусите на “Общински превози Костинброд” ЕООД.

Предстои подмяна и на още две спирки: една на разклона за село Дреново и една в началото на село Дръмша, а централната спирка на селото ще бъде реновирана.

По време на обиколката в село Дръмша, водени от кметския наместник г-н Добри Тодоров, ръководството на община Костинброд, в лицето на г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд и зам.-кметовете на община Костинброд инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов се срещнаха и разговаряха с жители на селото.

Хубави новини за село Чибаовци
След години на упорит труд и ангажираност, община Костинброд успя да реализира така важното проучване за вода, което ще подобри живота на множество семейства в село Чибаовци.
Община Костинброд заявява, че след интензивни проучвания, успешно са пробити два проучвателни сондажа за подземни водни ресурси в село Чибаовци.

Община Костинброд финансира два водоизточника. В момента се проучва дебита и се прави химико-биологичен анализ. Отпуснати са средства за ограда около водоизточниците, за проучвателния сондаж и за две нови помпи в помпената станция.

Ангажиментът на ВиК София област е да организира автоматиката.
За съжаление от няколко дни отново няма вода от Меча поляна /свогенско/, поради което община Костинброд е поискала водоноски от ВиК София област.

Прави се всичко възможно и по възможно най-бърз начин да излязат проучванията, да се монтират помпите и автоматиката - с цел да се снабди населението с питейна вода и да не се налага въвеждане на извънредно положение в селото!

Развитието и поддържането на село Чибаовци не спира до тук!
✅Храм „Св. Св. Кирил и Методий“ е с подновен чисто нов покрив, благодарение на средства осигурени от община Костинброд!
✅Ръководството на община Костинброд ще съдейства и за ремонт на магерницата в двора на църквата.
✅В село Чибаовци всички стари спирки са подменени с нови и от 1 август има редовен транспорт!
✅Готов е и проектът за ремонт на Народно читалище "Развитие - 1933" в центъра на село Чибаовци.
А за главния път, преминаващ през двете села - Дръмша и Чибаовци са закърпени дупките с активното участие на държавата и на общината.
Община Костинброд се надява да реши едно от най-сериозните предизвикателства, с които жителите на селото се сблъскват - липсата на питейна вода.

Силно се надяваме цялата инвестиция в проучвателните сондажи да оправдае времето и средствата и безводието в селото да е само спомен.
В последните няколко години благодарения на усилената работа на ръководството на община Костинброд водено от кмета г-н Трайко Младенов, заедно с г-жа Искра Лазарова- кметски наместник на село Чибаовци успяха въпреки трудностите да променят облика на селото.

Новият площад, реновираният паметник, околните пространства, църквата, читалището, новите спирки, новият транспорт и новите сондажи показват, че въпреки КОВИД кризата, икономическата и политическата криза и 2 години липсата на държавен бюджет за развитието на селото се работи с душа и сърце и ще бъде така и за напред!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (258)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (140)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (53)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete