Петък, 17 Май 2024, 04:44

Кметът на Врачеш: "Нападението срещу лекари е проблем на държавните институции"

4 Декември 2014, 11:22
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3135 18


Посегателството върху медицинския екип от Спешна помощ в Ботевград на 30 ноември е недопустимо. Това каза тази сутрин кметът на село Врачеш инж. Сашо Денкин пред репортер на balkanec.bg. По думите му според приети промени в Наказателния кодекс, законът осъжда нападението срещу медицинско лице. „Сега топката е в държавните институции. Трябва да се приложи закона в цялата му сила”, категоричен е той.
 
Здравният министър Москов заяви публчино по централните медии вчера, че местната власт трябва да осигури закрила в подобни случаи. „Врачеш има кмет и той трябва да гарантира сигурността на екипите”.  По повод неговото изказване Денкин коментира, че това не е изолиран случай в България. „Никой не може да каже, кога точно ще дойде линейка, за да бъда на разположение и да окаже защита на медиците. Ако поискат съдействие, ние няма да откажем в никакъв случай. Линейките идват за минути, аз не знам в този момент, къде точно ще съм. Аз и колегите от Кметството ще се отзовем, но след края на случилото се”, заяви инж. Денкин. По думите му подобно нападение над медици в селото не се е случвало досега. За да спрат побоите срещу екипи на Спешна помощ, той заяви, че държавата трябва да се вземе в ръце и законът да се спазва с ефективни присъди, а не с пробация. По отношение на двамата роми, които са карали зад линейката и впоследствие се блъскат в нея, смята че дори не са имали шофьорски книжки. „Много ме съмнява също скутерът да е имал спирачки, след като така ненадейно се е забил в линейката”, коментира още кметът на Врачеш.
 
Миналата година от ПП”Атака” поискаха лекарите да бъдат добавени към списъка със защитени професии и посегателството над тях ще се третира като нападението над полицаи и данъчни. През юни 2013 г. парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които посегателството срещу лекари се приравни с това на полицай. Наказателният кодекс предвижда лека телесна повреда, нанесена на длъжностно лице, да се наказва с до 3 години, ако нараняването е леко, но ако е съпроводено с болка и страдание - и затвор. При тежки поражения се предвиждат до 10 години затвор.
 
Освен лекарите под особена защита попадат съдии, прокурори, следователи, полицаи, държавни и частни съдебни изпълнители, митничари, данъчни, служителите на Изпълнителната агенция по горите и Министерството на околната среда и водите, които изпълняват контролни функции.


Източник: balkanec.bg

Коментари (18)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Декември, 17:22

    tozi kmet e sram za Vrachesh!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Декември, 18:58

    Олеле ма това село и кмет ли имало - та него го няма за нищо и никой . Наистина срам и позор за такова голямо село да няма никаква организация и НИКАКЪВ КМЕТ :x .

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Декември, 19:18

    Може да е срам,ама е инженер!Умрат да ги изпишат,че са инженери,а това,че е никакъв кмет,то не е толкова важно!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Adi 4 Декември, 20:17

    tozi kmet za nicho ne stava sram i pozor za seloto

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Декември, 20:20

    хахаха да инженер е, ама на какво на себе си и на нищо друго. За нищо не става пък друго не знам :lol:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Декември, 22:02

    Кметската служба съяо е държавна институция, Сашо, кмете, инженере. Та, твоя е задачата да сезираш до органите на МВР за нередностите в селото, на което си кмет или по-скоро, на което взимаш заплата за кмет. Нито един тротоар, нито един "полегнал полицай", нито една детска площадка, ужасен вход на селото, пътища още по-ужасни и най-вече тези след положена сравнително от година-две настилка. Нулев контрол и отношение към реда в селото, лошото водоснабдяване и електричество....

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Врачеш 4 Декември, 22:53

    Кмета си ни е СТРАШЕН , може малко да попиива , да е пиян постоянно , да не прави нищо , но си ни е КМЕТ .

    П.С Май ще си имаме нов кмет в селото .

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 4 Декември, 23:09

    Тоя коколат пияница ли е кмет на Врачеш ???? Врачежани, следващите избори го изберете пак да си пие и да не хае за селото. На тоя цялата рода е такава - не ги ли познавате.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Декември, 00:43

    От пиене ли е толкоз размазана снимката му?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 5 Декември, 09:01

    трябва да го приемат този закон за защита на лекарите, иначе скоро няма да има кой да ни лекува. и без това повечето бягат навън вече.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete