Петък, 26 Април 2024, 23:35

Кога амортисьорите са за смяна?

31 Май 2023, 06:16
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 545


Пътната настилка, колкото и гладка и добре да е направена, преминаването с автомобил или друг вид МПС по нея създава вибрации, много шумове и дискомфорт във вътрешността на купето. Постоянното наличие на трептения води и до бързо износване на отделните части от окачването, поради което амортисьорите са важна част от конструкцията му. Но остава основният въпрос, кои са симптомите за тяхната смяна? Споделят от онлайн магазин ТопКар.

Какъв е експлоатационният живот на амортисьорите, според ТопКар?
Времето за експлоатация може силно да варира и предимно зависи от модела на автомобила и главно от стила на шофиране. При по-агресивно каране, времето за употреба значително намалява. Средният експлоатационен живот на новите амортисьори от ТопКар е приблизително 80 хил. км.

Какви са причините за износването им и как да увеличим времето за смяна?
За всяко от колелата има амортисьор, чието основно предназначение е да поема създадените вибрации и да ги погасява, повишавайки комфорта по време на пътуване. Това води до тяхното механично натоварване и износване, което според ТопКар налага и смяна.

За да удължите времето за употреба, от онлайн магазина дават някои съвети: преминавайте по неравностите с ниска скорост, избягвайте ударите в дупките и карайте внимателно по повредения и неравен път. Избягвайте претоварването на колата и тя ще ви се отблагодари с безпроблемна работа. Употребата на нови оригинални продукти с високо качество винаги е за предпочитане, пред тези втора употреба.

Какви са признаците за счупване?
От ТопКар смятат, че повредените амортисьори предизвикват дискомфорт, който със сигурност ще усетите: тропане, вибрации, силен шум при пътуване, появяват се трептения по волана и т.н. Сред останалите симптоми са:

чувството за загуба на управление – ако колата силно се накланя в завоите, можете да проверите състоянието на пружиниращите елементи;

теч на масло от цилиндъра – тази течност трябва да се задържа във вътрешността, но при повреда се появяват течове и нужда от подмяна;

неравномерно и прекомерно износване на една или няколко от четирите гуми – проверете изправността на пружините и компонентите от окачването;

наличие на тропане – това също може да е сигнал за повреда.

От ТопКар препоръчват алтернативен, лесен и бърз вариант за техническа проверка на изправността – притиснете купето на колата от едната страна надолу. Ако направи повече от едно движение, тогава вероятно има част за смяна.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete