Петък, 29 Март 2024, 03:35

Кога е време нашето дете да спре да използва памперс

26 Март 2022, 07:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 839


Памперсите са неизменна част в ежедневието на една майка при отглеждането на нейното бебе. Те създават удобство както на детето така и на родителите му. Благодарение на тях бебето е сухо и се чувства чисто през целия ден.
Идва момент обаче, в който памперсите спират да се използват и детето трябва да се научи да ходи по нужда в гърне. Този момент е много индивидуален и зависи от редица неща.

Обикновено родителят избира кога да направи този преход. Това се случва когато детето е на около годинка – годинка и половина. Има родители, които намират на изгодни цени памперси и спират да използват памперси за детето си чак на 2 или 3 години. Времето за което става преходът е индивидуален. Има деца, които бързо се научават и свикват, но има и други, на които им трябва много повече време. Всичко зависи от физическата и емоционална готовност на детето за това, както и от помощта на родителите му.

Естествена бебешка хигиена
Навремето, когато памперсите не са се използвали масово при отглеждането на бебетата те много по- рано са свиквали без тях, научавали са се да контролират своите биологични нужди и да сигнализират за това. Днес има деца, които се отказват от памперса много трудно и трудно създават хигиенни навици. Има и такива, които още на 8 – 9 месечна възраст да свикват без тях. Такива са бебетата, при отглеждането на които е използван методът наречен Естествена Бебешка Хигиена(ЕБХ). При този метод с помощта на звуци или жестове се осъществява комуникация с детето когато например пишка. То свързва звука с действието и така развива своите навици. След време то самото може да започне да издава този звук като индикация за нуждите си и това му помага от много по- рано да свикне да седи без памперс.
Но, всяко нещо с времето си, трябва да сте търпеливи и да помагате в тази нелека за детето ви задача.

Кога моментът е подходящ?
Ето няколко съвета как да разберете, че моментът е подходящ.
- Наблюдавайте го. Ако детето се скрие в някой ъгъл, така че да не го виждат това може да е индикация, че се кани да се изпишка.
- Децата от съвсем малки с различни действия и звуци ни показват кога им се ходи по малка или голяма нужда.
- Поставете гърне на пода и наблюдавайте неговите реакции. Дали ще отиде до него или няма да му обърне внимание.
Ако прецените, че моментът е настъпил започнете да приучавате вашето дете да седи без памперси.

Като начало можете да разредите използването им през деня и да ги ползвате само нощно време. От помощ могат да ви бъдат преходните гащички. Те са комбинация от памучен плат и водонепропусклив слой. Този слой ще предотврати инцидентите, ако детето се изпусне.

С тяхна помощ ще научите детето по-лесно да казва кога има нужда. Започнете да го учите как да ги сваля и да сяда на гърнето, говорете му, обяснявайте му подред какво трябва да прави, когато усети, че има нужда. Наблюдавайте го как се справя и не забравяйте да го похвалите за успехите му.

Когато започне да свиква с гърнето го приканвайте да го използва например сутрин, когато стане от сън, след като се нахрани или преди да излезете на разходка. Така то лесно ще изгради тези навици и памперсите вече няма да са му необходими. Естествено ще има и инциденти, но бъдете търпеливи и не му се карайте. С времето то ще свикне с всичко научено и постепенно ще започне само да казва кога и каква нужда има.

Ако имате притеснения с изпълнението на тази нелесна задача можете да посетите сайта Памперси. БГ. Там можете да зададете всякакви въпроси свързани с това кога е време вашето дете да се откаже от памперсите, можете да прочетете коментарите и на други родители и да обмените опит и знания.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete