Вторник, 7 Май 2024, 13:39

"Когато искате да кажете нещо, което да бъде запомнено и да се отличите, използвайте българска дума“ – писателката Виктория Бешлийска пред ученици в Ботевград

21 Февруари 2023, 10:04
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1460 2


С музикално изпълнение на Гергана и Преслава Тодорини на песента "Muddy waters", бе посрещната в Ботевград писателката Виктория Бешлийска –носител на отличието за най-четен съвременен български автор на художествена литература за 2022г. в осмите годишни награди на Столична библиотека. Тя е автор на книгите „Глина“, „Сърце“, „Словник“.

На 20 февруари, по покана на методичното обединение по български език и литература към ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров", авторката Виктория Бешлийска беше гост на гимназията. На срещата, която се проведе в зала "Ботевград", присъстваха ученици от 10, 11, 12 клас.

Писателка и филолог по образование, Виктория Бешлийска, стига до сърцата ни чрез словото. През 2018 година, на рождения си ден /1 ноември - Ден на народните будители/, моли читателите на блога си да и подарят по една забравена българска дума.

"Аране, чаяние, гальовник, омайниче, загаре, охота, живоздравец, нишан, аргенлия, яврия, билясвам". Това са част от думите, които хората са забравили, но които носят богатството на езика ни.

"Думата на деня" на авторката беше "дарба".

"Дарбата трябва да бъде зрънцето, което кара сърцето да расте и да се уголемява и да ни свързва с друите", сподели Бешлийска.

На въпрос, защо не трябва да използваме чуждици, а трябва да се върнем към старите думи, авторката отговори:

"Езикът е жив организъм. Той се променя от ежедневието ни. променя се от средата, в която сме. Другите езици изключително много го обогатяват.
Когато искате да кажете нещо, което да бъде запомнено, и да се отличите, е добре да използвате българската дума. Чуждицата е удобна, но тя често става клише, а тя е бързата дума, която ни върши работа, но до голяма степен заличава идентичността ни. Затова си мисля, че ако искаме да бъдем запомнени, думите ни трябва да се помнят, а за да се помнят, те трябва да са различни, трябва да са богати. И именно назад, в корените на нашия език има богатство, което смятам, че можем да използваме."


Авторката сподели за опита си като copywriter, за начало на професионалното си писане на 39 години, за учителката и по математика, която я е подтикнала към писането.

Много от ученическите въпроси бяха свързани с книгата "Сърце" и затварянето му в тайната стаичка.

"Чувствам по-различно от другите хора и мисля, че този различен начин на чувстване ... е нещо, което се изявява в стила ми и начина ми на писане. Ако някой харесва това, което чете от мен, най-вероятно би ме харесал и мен като човек, като чувстващ и като мислещ човек".

Това бе отговорът на Бешлийска на ученически въпрос: Кое е това нещо, което смятате, че правите по-различно от другите хора?

Директорката на гимназията - Даниела Колева, след като подари "торбичка за щастие" на Виктория Бешлийска, съдържаща Алманаха на гимназията, каза:
"Ученици, ние ви дадохме право на избор. Да се докоснете до един човек. Да чуете неговото слово. И ако нещо ви е докоснало сърцето и сте чули неговите думи - да изберете вашия път."

Зам.-кметът на Община Ботевград - Борис Борисов, благодари на авторката за приетата покана да гостува на почитателите си в Ботевград и и пожела още дълги години да твори.

Огромен интерес бе проявен към книгите на Виктория Бешлийска, а всички нейни читатели получиха и личен автограф от писателката.

„Човекът е най-добър, когато има някой до себе си да му подсказва кое бива и кое не бива, кое е хубаво и кое – лошо. Сами сме изгубени в този свят, дори Бог не може да насочи човека, ако е празен светът около него и в сърцето му няма любов.“ /из книгата „Глина“/.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" , зала "Ботевград" , Виктория Бешлийска

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 14:09

    За не учениците на града ще има ли среща някога??????

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 14:12

    Всичките почитатели са Ботевградската гимназия!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete