Сряда, 24 Април 2024, 02:50

„Когато утре стане днес“ или бъдещето на младежите през погледа на един литературен конкурс

29 Ноември 2021, 10:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 643 0


За осми пореден път Фондация „Шанс за децата и природата на България“ организира Националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“. Темата на конкурса тази година е „Когато утре стане днес“ и чрез нея организаторите предизвикват всички пишещи млади хора в България между 15 г. и 20 г. да споделят своите виждания, мечти, желания и стремежи, свързани с едно по-добро „утре“. Желаещите да се включат могат да го направят, като изпратят свой авторски разказ или поезия, непубликувани до момента.

Победителите ще бъдат избрани от петчленно жури с председател младия български писател Милен Хальов. Милен е учил в Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в гр. Русе, по-късно завършва анимационна режисура в НАТФИЗ. Любовта му към разказването на истории го подтиква да създаде обичаната детско-юношеска поредица „Кало Змея”, която влиза в списъците с препоръчителна лятна литература на много училища в страната; има редица награди и номинации: от Столична библиотека, Сливенски фестивал на детската книга, „Бисерче вълшебно” – категория Мечтатели; „Еврокон” – ежегоден фестивал за фантастика в Европа, и литературен кръг „Перото”.
В журито се включва и Надежда Динева, писател и журналист. Дебютира на литературната сцена през 2019г. с романа "Орденът на скорпионите", а "Загадка на име Джоан" е вторият роман, по който работи в момента. През май 2021 г. организира Национална кампания "Зелено четене", била е жури и в конкурсите "Аз, детето на морето", "ПрочетиМи" и VII национален литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш".

Третият член на журито е Николай Колев, сценарист и кастинг директор на известните български филми „11А“ и „12А“, магистър по български език и история. Със сценария за „ХІ-А” през 2014 г. спечели „Пегас” от хасковската „Южна пролет”.

Част от журито е и Станислава Пирчева-Ава, завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, дългогодишен репортер към Програма „Хоризонт“ на БНР, а сега водещ на предаването „Нощен хоризонт“. Неин репортаж е сред десетте финалисти в конкурса за радиопрограми „Гран при“ 2011, Union Radiophonique et Televisuelle International (URTI) — първата световна институция за радио и телевизия със седалище в Париж. Носител на редица журналистически награди; лауреат от Националния поетичен конкурс „Константин Павлов“ 2015; носител на Специалната награда на Славянска академия в Националния конкурс за поетеси „Дора Габе“ 2016.

Към журито се присъединява и Неви Боджукова, университетски преподавател, психолог и автор на книгата „Страх от обичане“.

„Новото в конкурса тази година е, че младежите могат да участват освен с разказ и с поезия. Вярваме, че жанровата свобода ще им донесе повече вдъхновение и по-голяма широта на изразяване. Щастливи сме, че вече десет години откриваме, подпомагаме и развиваме най-големия потенциал на страната ни – талантите на нашите деца. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълнуващи творби“, сподели Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Крайният срок за изпращане на творбите е 09.01.2022 г. Финалистите ще бъдат обявени на 26.01.2022 г. на уебстраницата на организаторите: www.forbgkids.org
Пълните услoвия на конкурса можете да намерите на: http://www.forbgkids.org/369/page.html




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete