Сряда, 15 Май 2024, 03:51

Колко струва един ученик в началото на учебната година?

14 Септември 2014, 14:22
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2301 2


Днес е последният ден от лятната ваканция на учениците. В навечерието на новата учебна година, balkanec.bg провери колко струва на родителите 15 септември. Подготовката за учебната година винаги е била изпълнена с много емоции, а напоследък и с все повече средства.

Един пълен ученически комплект излиза около 40 лева, като включва несесер и всички необходими принадлежности. Тетрадките се намират в най-различни разновидности, като в зависимост от размера и броя листа струват от 20-40ст. до няколко лева. Учебниците за началните класове са безплатни, но за по-горните е необходимо да си приготвите не по-малко от 150 лева за пълен комплект. Ако ги намерите втора употреба, може да ги купите и на половин цена, а понякога и за по-малко.

Цените на раниците също варират в широки граници – най-евтините се намират от 5 до 10 лв., като освен цената и качеството им също е ниско. Има и скъпи раници, с анатомични гърбове или пък с колелца, които могат да надвишат 100 лева.

Разбира се, за новата учебна година, учениците имат нужда и от нови дрехи, като и тук има избор за всеки вкус и джоб. Спортните екипи, които са задължителни за всеки ученик, тръгват от 15-20 лева нагоре, според марката и размера, и нямат горна граница.

Не бива да се пропускат и някои други, дребни на пръв поглед, разходи. Това са например снимките за бележник и ученическа карта, или пък цветя за учителите. И докато снимките струват между 2 и 5 лв., то при цветята с пълна сила важи правилото „колкото повече-толкова повече”. На пазара не се наблюдава увеличение при цените на букетите заради празника, хубав букет може да намерите на цени 3-5 лв. Някои училища в страната, сред които и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ботевград, подеха инициатива, наречена „Цветя за децата в Мизия”. Както balkanec.bg вече писа, учители призоваха родителите да не купуват цветя за първият учебен ден, а вместо това да дарят пари за пострадалите от бедствията в специално поставена кутия във фоайето на училището.

Много родители избират да направят подарък на детето си за първия учебен ден под формата на мобилен телефон. Те не трябва да забравят, че освен, че в повечето случаи подаръкът е скъп, също така е и забранен в училище.

И накрая ще припомним, че на 30 септември изтича срокът, в който се подават молби за отпускане на еднократна помощ за първокласници. Помощта е в размер на 250 лв. И се отпуска на семейства с доход, по-нисък от 350лв. на член от семейството.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Септември, 15:38

    Otnovo prostotia, kakto za detskite.Nali vsi4ki sa deca na balgaria.daite gi na romite,4eimat nyjda.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Септември, 15:54

    не забравяите че в някои училища има автомати за напитки това също е разход за родителите малък но ежедневен

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete