Събота, 18 Май 2024, 19:18

Коментар на кмета Иван Гавалюгов във връзка с общественото обсъждане за бъдещето на „ВиК Бебреш”

25 Март 2016, 14:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1678 39


На днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов коментира вчерашното обсъждане за присъединяването на „ВиК Бебреш” към ВиК Асоциация- София област.
Ето какво каза той:
 
Целта на вчерашното обществено обсъждане бе да се внесе яснота, тъй като смятам, че съществува неразбиране на проблематиката между жителите на общината. Хората не успяват да вникнат в този сериозен проблем.
Ако искаме да привлечем необходимите средства трябва да се съобразим с националните и европейските политики и стратегии.
Надявах се на вчерашното обсъждане да чуя алтернативно мнение или някакъв алтернативен начин, чрез който да можем да осъществим подмяната на водопреносната мрежа в Община Ботевград, но такъв не получих.Разговорът се измести и се фокусира върху това да обсъждаме колко е лоша услугата в Ботевград и на територията на Софийска област, но това по никакъв начин не променя фактите.
 
Ние работим активно по въпроса, за да може да вървим в някаква посока. Това са начертаните мерки и условия, които ги налага държавата и европейския съюз за получаване на финансиране. Не съществува друга възможност за национално и европейско финансиране.
Изборът ни е много лесен или да се присъединим към ВиК Асоциацията-София област, или да си запазим ВиК, но да намерим необходимите средства. Но съгласно новата наредба за ценообразуване, приета януари 2016г., всеки ВиК оператор в своята цена или в своите разходи трябва да включи амортизация на активите. По-просто казано, общината намира 20 млн. лева за подмяна на водопровода и в следващите 10 или 20 години тези пари трябва да бъдат на 100% амортизирани. Амортизацията е разход, а разходът е ценообразуващ елемент - т.е. по този начин се образува цената на водата и на практиката средствата ще бъдат изплатени от цената на водата, която се плаща от гражданите, независимо дали операторът е общински или държавен.
 
Надявам се след вчерашната среща, на която имаше добро присъствие и добро представителство на гражданите на общината нещата да са станали по-ясни.
 
Чувам мнения, според които има и друг начин, но не чух аргументи или предложения.
Бих се радвал, ако на 31 март, когато общинските съветници трябва да вземат решение дали Община Ботевград да се присъедини към Вик Асоциацията-София област, някой от общинските съветници да предложи друг вариант, който е по-изгоден, по-евтин и осъществим. В този случай аз ще се съглася.
 
Общината не може да кандидатства и да получава средства на този етап смятам, че сме принудени да предприемем тези мерки към присъединяване, защото те изглеждат най-разумни от гледна точка за привличане на средства.
При наличието на остаряла инфраструктура – добро водоснабдяване не може да бъде постигнато. Нужна е генерална подмяна на съществуващата ВиК инфраструктура.
Ако бъде предложен алтернативен вариант на този, който е предначертан от държавната политика за генериране и набиране на средства, бих го приел стига да бъде реалистичен. Това каза пред медиите кметът Иван Гавалюгов. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (39)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Март, 14:26

    Г авалюгов
    Д аде
    Б лестящ
    О тговор на
    П ростаците

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Март, 14:27

    Оправдание е точната дума, а не коментар.Има други варианти какви аргументи търсиш.Обещал си го предизборно на главатарите си.Признай си го и точка.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 25 Март, 14:32

    Г олям
    Д ебил №2, ти
    Б ързо
    О маза
    П ейзажа
    :-))))))))))))

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Март, 14:34

    Блестящо празнодумие е вярното.Блестящ отговор другарко Граматикова говори на учениците.Това не ти е класна стая.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Март, 14:48

    Вярно, голям празнодумец е Гавалюгов - дава цял брифинг.
    Къде-къде по-ясно е да го кажеш с ряз: "Я пари в земята не закопа'ам!"
    И 12 години да не правиш нищо смислено, а само да крадеш и да лъскаш фасадата, та оФцИте да те избират - пак, и пак, и пак. . .

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Март, 14:58

    Ни под земята ни над земята ще има.Но празни приказки програми стратегии ехе -е големи работи са това.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Март, 15:07

    Ще поживеем - ще видим, №6.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Март, 15:16

    Денят си личи по сутринта.Неговото утро става много дълго.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Март, 15:32

    Доста и успя, №8 - ВиК е стабилизирано финансово - поне не затъва повече; около контейнерите за боклук вече не е тази смрад, която беше . . .
    За екип без особен опит - не е малко

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Март, 15:35

    Г олямо и
    Д ълбоко
    Б еше
    О поскването
    П реди

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete